Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Layout do oceny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
dawstaw
Witam. Jestem początkującym grafikiem...Mając trochę wolnego czasu postanowiłem stworzyć layout psd w ramach ćwiczeń ....
Czas pracy: ok 1h 20min

Proszę o oceny i komentarze na temat poniższej pracy...

PS:Szablon został zrobiony od podstaw w ramach ćwieczeń więc chętnie go oddam komuś za free kto go zakoduje i wykorzysta dla siebie ( w zamian za link w stopce)

http://i.imgur.com/aajhGIZ.jpg
Szymciosek
Nie ładuje się.
dawstaw
Cytat(Szymciosek @ 21.01.2013, 01:26:02 ) *
Nie ładuje się.

Reup
http://i.imgur.com/aajhGIZ.jpg
spayk
- za duże
- za nudne
!*!
Cytat(spayk @ 30.01.2013, 22:14:09 ) *
- za duże
- za nudne

Aż za dobrze oddaje to klimat. Jednak nie jest tragicznie, dorzuć może jakieś ikony monochromatyczne do menu lub sidebara + inne tło w stopce i będzie ok.
sowiq
Nie wiem czy nudne, IMO nie.

Kilka moich uwag poniżej:
- zdecydowanie za duża czcionka
- menu górne bardzo mi się podoba, ale nie wiem po co drugi raz je powtarzać niżej?
- "Dzisiaj jest 8 stycznia 2013 roku" stosowało się w erze, kiedy ludzie jeszcze nie mieli kalendarzy, usuń to
- po co jeszcze raz "Strona Główna" i "Kontakt" na samej górze?
- niebieska ikonka małpki z formularza kontaktowego ni cholery nie pasuje kolorystycznie do reszty
- jak robisz layout to zadbaj o jakość. Mam tutaj na myśli np. rozpikselowaną ikonkę RSS. Bez problemu znajdziesz lepszą jakość w internecie.
- brak dbałości o szczegóły. Zobacz numerki pod obrazkiem - (1) (2)... Żaden z nich nie jest wyśrodkowany, a "4" to już zupełnie gdzieś odjechała
- jako zapychacz, stosuj Lorem Ipsum, a nie jakieś jedno skopiowane zdanie, bo to brzydko wygląda.
- dobór kolorów spoko
- pisałem już, że to wszystko takie wielkie? smile.gif

Jeśli to Twój pierwszy layout, to poradziłeś sobie bardzo dobrze. IMO lepiej niż większość forumowiczów, którzy dają tutaj do oceny swoje prace smile.gif

Powodzenia!
dawstaw
Dziękuje za cenne uwagi...
I jeszcze się do nich odniosę....
@!-!
"Jednak nie jest tragicznie, dorzuć może jakieś ikony monochromatyczne do menu"
Chciałem tam wrzucić ikony ale stwierdziłem że koder będzie musiał troche więcej spędzić na kodowaniu tongue.gif
@sowik
"- menu górne bardzo mi się podoba, ale nie wiem po co drugi raz je powtarzać niżej? "
Wiem chciałem tego uniknąć próbowałęm coś innego wstawić ale kiepsko wyglądało...I koniec końców wygląda jak wygląda
"- "Dzisiaj jest 8 stycznia 2013 roku" stosowało się w erze, kiedy ludzie jeszcze nie mieli kalendarzy, usuń to"
wiem mogłem wstawić lorem ispum jednak chciałem zachować ten pasek....
To jest tylko szablon później po zakodowaniu to łatwo zmienić...
"- jak robisz layout to zadbaj o jakość. Mam tutaj na myśli np. rozpikselowaną ikonkę RSS. Bez problemu znajdziesz lepszą jakość w internecie."
Wiem o tym ale tak jak mówiłem to był szablon tylko w ramach ćwiczeń i robiony już dość nad ranem....Gdybym robił to dla jakiegoś klienta inaczej by to wszystko wyglądało aczkolwiek jestem całkowicie amatorem i nie robie takich rzeczy zazwyczaj...
-- "brak dbałości o szczegóły. Zobacz numerki pod obrazkiem - (1) (2)... Żaden z nich nie jest wyśrodkowany, a "4" to już zupełnie gdzieś odjechała"
Masz racje przeoczyłem i właśnie o to mi chodziło aby ktoś mi aby ktoś mi powiedział co robie nie tak..smile.gif
"jako zapychacz, stosuj Lorem Ipsum, a nie jakieś jedno skopiowane zdanie, bo to brzydko wygląda."
Szczerze odnośnie Lorem Ipsum ? Szczerze ? nie używam lorem ispum bo to może i ładnie wygląda ale czasami działa odrażająco na klientów ( szablon w którym jest tekst nie po Polsku.

W każdym bądź razie jestem Wam wdzięczny za uwagi. Tak jak pisałem wcześniej jestem amatorem. To jest może mój 5 lay w życiu i dzięki Wam mogę dowiedzieć się co robie źlelub nie tak...Dziękuje i pozdrawiam smile.gif

PS:
Layout jest do w dalszym ciągu za free dla osoby która się do mnie zgłosi.. smile.gif
wujek2009
- Za duży font, zmniejsz go o kilka px.
- górna belka: czy margines z lewej strony jest taki sam jak z prawej (obok RSS?)
- ikonka RSS wycięta słabo - ogólnie do ikonek polecam: http://www.iconfinder.com/
- W logotypie "Projektowanie i pozycjonowanie stron www" wyrównałbym do napisu "SeoMagic" i dałbym większy margines górny (o parę px)
- Opisówki w menu usunałbym - ogólnie darowałbym sobie je na przyszłość - osobiście nigdy nie rozumiałem takich akcji albo przy menu numeracja typu "01", "02" - mi się to nie podoba. Opis daj wtedy do tagu "title" dla linku.
- slider: margines górny jest mniejszy w stosunku do marginesu dolnego (tam gdzie jest paginacja)
- slider: większy margines górny i dolny dla paginacji
- slider: większy margines lewy i prawy dla numerków w paginacji
- slider: zrób jeden numerek wyróżniający się, który będzie sugerować, na którym sliderze aktualnie użytkownik jest
- slider: strzałki na sliderze są na pewno na tym samym poziomie?
- menu główne (lewa strona): po najechaniu na jakiś przycisk zrobiłbym "hover" - inny kolor, żeby nie było monotonnie
- menu główne (lewa strona): usunąć opisówkę - same buttony - opisy wstaw do atrybutu "title"
- skontaktuj się z nami: inputy nie są wycentrowane w stosunku do tekstów (np. "Podaj imię" jest niżej niż input)
- środek: brak prawego marginesu
- środek: pusto ogólnie w tych newsach: popatrz jak te nowoczesne blogi na wordpressie są postawione - bardziej niestandardowo - w niektórych szablonach można spotkać ciekawe rozwiązania dot. newsów i wyświetlanie liczby komentarzy czy też informacji o autorze
- stopka: dałbym tekst do lewej zamiast wycentrowanego - jak widzę wycentrowany tekst kojarzą mi się automatycznie wierszyki, które można poczytać w internecie.
- stopka: do tekstów dodałbym strzałkę przed każdą linijką czy coś w tym stylu
- menu: albo mi się wydaje, albo menu (poziome, u góry) jest mniejsze w stosunku do całej strony niżej (inny width)
L0k0
Witam, ja może nie tak technicznie co stylistycznie:

Po co pod nazwą działu opis, nie wnoszący niczego nowego?

Cennik - zobacz aktualny cennik.

Czy masz też nieaktualny, który ktoś mógłby zobaczyć?

Partnerze - nasi partnerzy...

Masło maślane wink.gif

Do tego:
- czcionka zdecydowanie za duża
- po co dwa razy to samo menu? (z tymi opisami...)

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.