Szybkie pytanko. Bawie sie troche opacity w css i cala ta zabawa zaprowadzila mnie do miejsca z ktorego nie potrafie wyjsc, ciezko jest mi to ztagowac w google wiec pisze tutaj. Podejzewam ze problem nie lezy po stronie OPACITY w css tylko po stronie mojej niepelnej wiedzy w temacie dziedziczenia lub jakiejs innej zasady o ktorej nie wiem w css

css:
ul#r_menu_ul { display: block; margin: 0; padding: 0; } li.r_menu_li { display: block; float: left; margin: 0; padding: 0; background: #eee8d5; opacity: 0.45; height: 30px; line-height: 30px; margin-right: 7px; } li.r_menu_li > p { margin: 0; padding: 0; padding-left: 5px; padding-right: 5px; font-weight: bold; color: white; }
li jest prostokatem o kolorze jakims tam z nadana przezroczystoscia na 0.45, tekst ktory znajduje sie w li jest koloru bialego I TU ZACZYNA SIE PROBLEM, wyglada na to ze tekst znajduje sie pod li poniewaz bialy kolor nie jest 100% bialym. probowalem nadawac dla p opacity na 1, probowalem wpisac li w p czyli:
probowalem nawet z-indexem to zalawic ale tez nic nie daje (osobiscie wolal bym uniknac roziwazania typu z-index)...
Czy ktos ma moze jakis pomysl co z tym fantem zrobic?
Z gory dzieki i pozdrawiam