Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]POMOC - dodawanie komentarzy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
niebieski1123
Witam wszystkich.
Jako, że w php jestem całkowicie zielony, proszę Was o pomoc.
Musze zrobić krótką stronę z obsługa komentarzy, tzn. jakiś tam tekst, a pod nim pole do wstawienia swojego nicku i pole tekstowe z komentarzem oraz przycisk "wyślij komentarz".

Użyłem na stronie skryptu:

<p><b>Imię</b>: <br /><input type="text" name="nick" size="35" maxlength="35" /></p>
<p class="email_h"><b>Nazwisko</b>: <br /><input type="text" name="e_mail" /></p>
<p><b>Twój Komentarz</b>:<br /><textarea name="komentarz" cols="77" rows="10" ></textarea></p>
<input type="submit" name="wys_kom" value="Wyślij" class="przycisk"/>
</form>

Co mam jeszcze dodać aby po kliknięciu "wyślij" komentarz zapisywał się na stronie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
nospor
Komentarze nie zapisują się na stronie. Komentarze zapisuje się albo w bazie, albo w pliku.

W necie masz pełno skryptów do dodawania komentarzy. Wystarczy poszukać.
niebieski1123
Już od 3 dni przeszukuje internet i nie mogę nic stworzyć co działa, więc poprosiłem o pomoc na forum.
Najlepiej jakby te komentarze zapisywały się też w pliku tekstowym, a nie w bazie danych - tego nigdzie nie mogłem znaleźć jak to prosto zrobić.
webmaniak
http://www.cba.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=16449
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=175505
Pierwsze z brzegu, wg autorów działające. Pokaż miejsce w swoim kodzie gdzie masz problem.
niebieski1123
Jak już pisałem jestem w temacie zielony jak trawa w maju.
Może opiszę jak ja to próbuję robić:
Mam plik index.html, w którym mam treść strony i na dole napisany skrypt komentarza, który wstawiłem w pierwszym poście.
Po uzupełnieniu danych (nick i treść komentarza) chcę kliknąć wyślij i przekierowuje mnie na pustą kartę w przeglądarce o treści
Cytat
Nie można otworzyć pliku

Próbujesz odwiedzić adres file://localhost/C:/Users/Nazwa użytkownika/Desktop/'.$adres.', który jest w tej chwili niedostępny. Upewnij się, czy adres został wpisany poprawnie, a następnie spróbuj ponownie wczytać stronę.

Dlatego moje pytanie: jaki mam jeszcze plik stworzyć, o dokładnie jakiej treści (kodzie), aby to wszystko działało i komentarz oprócz na stronie zapisywał mi się także w pliku tekstowym.

Stronę robię jako "pracę domową" w liceum, lecz nauczyciel potrafił zadać coś na ocenę, ale nauczyć nas jak to się robi to już nie.
webmaniak
1. Zainstaluj serwer lokalny - najlepiej xampp albo wamp
2. Zapisz to jako php
3. Wtedy spróbuj i napisz smile.gif
niebieski1123
Cytat
Zainstaluj serwer lokalny - najlepiej xampp albo wamp

A nie mogę tego zrobić jakoś inaczej? Wyczytałem na jakiejś stronie, że oprócz tego mojego indexu brakuje mi jeszcze jakiegoś jednego, pomocniczego pliku.

Ze stron internetowych potrafię robić najprostsze rzeczy-na php nie znam się całkowicie. Nauczyciel polecił nam program KED aby zrobić to co nam zadał.
webmaniak
Skoro ktoś gdzieś tak Ci napisał to napisz do niego. Ja Ci nie piszę źle, to jest konieczne, a instalacja prostego serwera lokalnego to nie zło - ani nie zajmuje dużo miejsca ani pamięci. A od keda lepszy będzie geany czy notepad++.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.