Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Phpbb3 i wyświetlanie ostatnich wpisów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mayka
Mam taki mały problemik potrzebuje wyświetlić na stronie ostatnie wpisy z forum na mojej stronie, znalazłem https://gist.github.com/anonymous/285284 taki skrypcik, działa wszystko ok tylko chciałbym wykluczyć wpisów osób które sie powtarzają.
Chodzi mi konkretnie o wyświetlanie ostatnich 4 wpisów ale jeśli ktoś napisał ostatnie 4 posty to żeby wyświetlało tylko ostatni a reszte postów kolejnych osób z innych tematów. Tak żeby nie było że ostanio na forum wypowiadała sie jedna osoba.
Michael2318
Jeśli dobrze wnioskuję, to mowa o tym zapytaniu:
  1. $sql = "SELECT topic_id, forum_id, topic_title, topic_last_poster_id, topic_last_poster_name, topic_last_poster_colour, topic_last_post_time
  2. FROM {$table_prefix}topics
  3. WHERE topic_approved = 1
  4. ORDER BY topic_last_post_time DESC
  5. LIMIT $limit";

W takim razie należy dodać grupowanie po ID usera i powinienieś osiągnąć rządany efekt:
  1. $sql = "SELECT topic_id, forum_id, topic_title, topic_last_poster_id, topic_last_poster_name, topic_last_poster_colour, topic_last_post_time
  2. FROM {$table_prefix}topics
  3. WHERE topic_approved = 1
  4. ORDER BY topic_last_post_time DESC
  5. GROUP BY topic_last_poster_id
  6. LIMIT $limit";
Mayka
Grupowane pomoglo, nie wpadlem na to..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.