Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak banowac uzytkownikow z neostrady?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
yavaho
W jaki sposob mozna w 100% zidentyfikowac uzytkownika, aby byc pewnym ze banuje sie odpowiednia osobe (a raczej komputer)?
Samo IP i HOST nie wystarcza w przypadku uzytkownikow neostrady lub osiedlowych telewizji kablowych.
Myslalem ze jak sie wyciagnie od uzytkownika wieksza ilosć informacji to prawdopodobienstwo identyfikacji bedzie o wiele wyzsze.
Ale takie informacje jak: Sytem operacyjny, rozdzielczosc, ilosc kolorow, wersja przegladarki, jezyk nie daja duzo wiekszej skutecznosci niz tylko samo IP sad.gif Bo 95% uzytkownikow uzywa identycznych danych ktore wymieniłem wyzej.
A IP wewnetrzne mozna uzyskac tylko od okolo 5% uzytkownikow.

Wiec jak mozna skutecznie zidentyfikowac uzytkownika?
Vertical
W neostradzie w zupełności wystarcza, jeśli dasz do zbanowania IP zaczynające się od "83..." (Wrocławskie to "83.27...")
wassago
prosze przeczytac ten watek.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=71...l=wewnetrzne+ip
fiszol
Cytat(Vertical @ 2004-09-30 15:31:11)
W neostradzie w zupełności wystarcza, jeśli dasz do zbanowania IP zaczynające się od "83..." (Wrocławskie to "83.27...")

blink.gif

przecież to oznacza z banowanie całego neo ohmy.gif
Bakus
nie - jest jeszcze 80.50.. lepiej jak chcesz zablokować neo, to sprawdzaj adres domenowy przypisany do IP gościa...
Neo+ ma: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
Kuziu
Wy go nierozumiecie ?

On chce zbanować 1 osobe która ma NEO ... i wie że zaraz zmieni mu sie IP i ta zbanowana osoba znó wejdzie ... niechce banować NEO
yavaho
Cytat(Bakus @ 2004-09-30 18:01:42)
lepiej jak chcesz zablokować neo, to sprawdzaj adres domenowy przypisany do IP gościa...
Neo+ ma: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Nic to nie da. Pierwsze znaki w domenie neo zmieniaja sia tak samo jak zmienia sie ostatnia zyfra w IP zewnetrzym. W dodatku poczatek domeny zawieara nawet ostatnia cyfre z IP np:
83.29.106.165
brm165.neoplus.adsl.tpnet.pl

Przetestowalem kilka przykladow z manuala z funkcja HTTP_X_FORWARDED_FOR i nie znalazlem zadnej mozliwosci aby uzyskac wewnetrzny adres IP sad.gif Testowalem na sobie bo jestem na neo.
Vertical
A więc do zbanowania jednego gościa numer IP nie wystarczy przy zmiennym IP...
sf
Podaj może dlaczego go chcesz zbanować, coś broi? winksmiley.jpg Może inaczej się da to rozwiązać.
yavaho
Cytat(sf @ 2004-09-30 19:24:50)
Podaj może dlaczego go chcesz zbanować, coś broi? winksmiley.jpg Może inaczej się da to rozwiązać.
Jestes chetny i czujesz sie na silach? Dobra to podam ci jego adres domowy biggrin.gif

Po prostu chce znalezc skuteczne rozwiaznie. A zastosowanie to ma na przyklad na stronach, na ktorych komentarze sa dostepne dla wszystkich. I zawsze znajdzie sie jakis burak, ktoremu pasuje dac bana na pewien czas.
sf
To sie robi rozne procedury antyspamowe ... a jak koles jest uciazliwy to piszesz do administratora sieci, w ktorej ta osoba jest. Jak nie podziala to do prowidera. Ostatnio mialem male nieprzyjemnosci w pracy i poprostu przedstawilem mu alternatywe, ze albo odpusci sobie, albo zalatwimy to odgornie tongue.gif
Kuziu
Cytat
i poprostu zalatwilem to odgornie

mógłbyś to opisać ... tzn co dokładnie zrobiłeś
yavaho
Cytat(sf @ 2004-09-30 20:57:15)
To sie robi rozne procedury antyspamowe
Co sie dalo to zrobilem. Np: Nie mozna wysylac wiecej niz 1 komentarz w ciagu minuty. Nie mozna wyslac identycznego komentarza przez 12 godzin. Jest ograniczenie ilosci znakow i filtr wulgarnych slow. No ale co mozna wiecej?

Cytat(sf @ 2004-09-30 20:57:15)
a jak koles jest uciazliwy to piszesz do administratora sieci, w ktorej ta osoba jest.
Mam napisac do telekomunikacji? smile.gif

Nie mam czasu na tego typu dochodzenia i uwazam ze to by bylo bez sensu. Jedyne rozwiazanie to BAN - proste i rozwiazuje problem natychniast.
kociou1
Ja sobie poradziłem nieco inaczej - identyfikuję usera za pomocą cookie, nicku jaki wpisał (w bazie przechowuję min. wszystkie nicki jakich user dotychczas użył) i oczywiście IP.
Pierwszy poziom "ochrony" to banowanie posiadacza konkretnego cookie (działa na 95% odwiedzających, jeśli to nie działa wkracza artyleria - banowanie po IP lub klasie IP (działa u kolejnych 3%) smile.gif
Zawsze znajdize się jednak ktoś kto to obejdzie smile.gif Ale przynajmniej można mu trochę utrudnić życie smile.gif
Vertical
Cytat("kociou1")
działa na 95% odwiedzających

No, jeśli odwiedzający są mało ambitni, albo używają IE smile.gif
yavaho
Cytat(kociou1 @ 2004-10-02 17:18:22)
Ja sobie poradziłem nieco inaczej - identyfikuję usera za pomocą cookie, nicku jaki wpisał (w bazie przechowuję min. wszystkie nicki jakich user dotychczas użył) i oczywiście IP.

To by bylo nawet najlepsze dla mnie rozwiazanie, bo stona opisuje jeden konkretny temat i nie ma duzo zainteresowanych co nie obciazy tak bazy danych.
Ale jest jeden problem: W tym jednym przypadku nie moge uzywac ciasteczek bo serwer ich nie obsluguje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.