Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: logowanie sie na strone + podpiecie sie pod baze phpbb2
Forum PHP.pl > Forum > PHP
AcidBurnt
czesc

wie ktos jak zrobic logowanie sie na strone za pomoca bazy uzytkowników PHPBB2??

jak tak to dajcie jakos znac tongue.gif bede wdzieczny.
zalew
zobacz strukture tej bazy i stworz sobie system logowania ktory sie bedzie opieral na loginie i hasle z tej bazy... hm ? chyba tylko o to ci chodzi ?
AcidBurnt
no dobra inaczej, jestem pocztakujacym programosta php, i nie bardzo wiem jak wykonac cos takego fakt, z ta sruktura to njamniejszy problem, ale sprawdzanie poprawnosci hasla zwlaszcza ze jest kogowane, zaraz zalgowany user by zalagowany na wszystko stronach servisu to tez jest dla mnie problem?

wiecie moge gdzie znajde opis takiego czegos??
dragossani
Mechanizm weryfikacji sesji jest w phpBB wyodrębniony w osobnym pliku. Możesz z niego skorzystać przy uruchamianiu sesji na wszystkich podstronach swojego serwisu. Jeśli jednak dopiero zaczynasz przygodę z php to masz jeszcze sporo nauki przed sobą, zanim zrobienie tego o czym piszesz, nie będzie dla Ciebie problemem.
kwiateek
Cytat
no dobra inaczej, jestem pocztakujacym programosta php, i nie bardzo wiem jak wykonac cos takego fakt, z ta sruktura to njamniejszy problem, ale sprawdzanie poprawnosci hasla zwlaszcza ze jest kogowane, zaraz zalgowany user by zalagowany na wszystko stronach servisu to tez jest dla mnie problem?

Najprostrzym z możliwych dla mnie sposobów jest zrobionie takiego czegoś:
[php:1:1dd98dc7d7]<?php
if(!empty($_POST['username']) && !empty($_POST['user_password'])) {
$sql_query = "SELECT user_id FROM phpbb_users WHERE username='".$_POST['username']."' && user_password='".md5($_POST['user_password'].")'";
$result = mysql_query($sql_query) or die ("Critical Error - mysql_query()");
$numrows = mysql_num_rows($result);

if($numrows == 1) {
$row = mysql_fetch_array($result);
$user_active_id = $row['user_id'];

session_register("user_active_id");
}
}
?>[/php:1:1dd98dc7d7]
potem przy sprawdzaniu zastosujesz
[php:1:1dd98dc7d7]<?php
if(isset($_SESSION['user_active_id'])) { echo "Użytkownik o ID: ".$_SESSION['user_active_id']." jest zalogowany."; }
?>[/php:1:1dd98dc7d7]
phpBB do zakodowywania haseł użytkowników uzywa algorytmu hash'ującego md5().
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.