czesc
tak sobie siedze i sie zastanawiam nad wykorzystaniem xml'a do takiego projekciku (od razu zaznaczam ze poczatkujacy jestem wiec moze byc zabawnie) -> mam jakas sobie stronke i stwierdzam ze bedzie potrzebne mi pare wersji jezykowych wiec pierwsze co mi wpadlo do glowy to stworzenie zwyklego pliku *.php w ktorym bede mial difajny konkretnych opcji, nazw, slownikow itp. sam wlasciwy tekst trzymany w bazie (zreszta nieistotne). wiem ze cos takiego dzialaloby szybko pomijajac pamieciozernosc (require('plik.php') za kazdym razem do do xml to tez moze nawet wiecej pamieciozerne) no ale pomyslalem sobie ze z edycja przypisanych slow to nie najlepiej prawda ?

wiec mysle sobie xml. tutaj jednak potrzebny parser. wiec jako poczatkujacy mysle sobie i czytam ale nie zawsze jest dostepnym powiedzmy dom wiec nie moge skorzystac z wbudowanego parsera czyli zmuszony jestem napisac wlasny parser. moze porywam sie z motyka na slonce ale chyba troch e w tym racji mam co nie ? i tutaj rodzi sie moje pytanie(2): jak bardzo bede obciazal procesor zakladajac ze parser bedzie starannnie napisany tzn. czy nie lepiej wydajniej bedzie uzycie plikow *.php zamiast xml'a zakladajac ze serwis bedzie dosyc czesto odwiedzany ? chodzi mi ogolne zastosowanie tegoz xml'a rowniez jako wersje jezykowe konfiguracja w sklepach intenetowych, cms'ach itp orientuje sie jak wiele strace wydajnosci w porownaniu do plikow txt ?
z gory dziekuje