Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wydajnosc wlasnego parsera xml
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
tsufu
czesc
tak sobie siedze i sie zastanawiam nad wykorzystaniem xml'a do takiego projekciku (od razu zaznaczam ze poczatkujacy jestem wiec moze byc zabawnie) -> mam jakas sobie stronke i stwierdzam ze bedzie potrzebne mi pare wersji jezykowych wiec pierwsze co mi wpadlo do glowy to stworzenie zwyklego pliku *.php w ktorym bede mial difajny konkretnych opcji, nazw, slownikow itp. sam wlasciwy tekst trzymany w bazie (zreszta nieistotne). wiem ze cos takiego dzialaloby szybko pomijajac pamieciozernosc (require('plik.php') za kazdym razem do do xml to tez moze nawet wiecej pamieciozerne) no ale pomyslalem sobie ze z edycja przypisanych slow to nie najlepiej prawda ? winksmiley.jpg wiec mysle sobie xml. tutaj jednak potrzebny parser. wiec jako poczatkujacy mysle sobie i czytam ale nie zawsze jest dostepnym powiedzmy dom wiec nie moge skorzystac z wbudowanego parsera czyli zmuszony jestem napisac wlasny parser. moze porywam sie z motyka na slonce ale chyba troch e w tym racji mam co nie ? i tutaj rodzi sie moje pytanie(2): jak bardzo bede obciazal procesor zakladajac ze parser bedzie starannnie napisany tzn. czy nie lepiej wydajniej bedzie uzycie plikow *.php zamiast xml'a zakladajac ze serwis bedzie dosyc czesto odwiedzany ? chodzi mi ogolne zastosowanie tegoz xml'a rowniez jako wersje jezykowe konfiguracja w sklepach intenetowych, cms'ach itp orientuje sie jak wiele strace wydajnosci w porownaniu do plikow txt ?
z gory dziekuje smile.gif
hawk
IMHO, w PHP4, wobec braku sensownego DOM i przede wszystkim braku walidacji, babranie się w tym jest paskudne. W PHP5 jest już pięknie (czyli po prostu tak jak powinno być od dawna...).

Co do wydajności - przecież i tak jedynym poprawnym rozwiązaniem jest kompilacja XML do kodu php i załączanie tego kodu. Więc wydajność parsera nie ma wielkiego znaczenia.
tsufu
dzieki za odpowiedz ale tak dokonca to nie rozjasnilo mi dylematu (przykladowe wersje jezykowe) ... wyglada na to ze trzeba bedzie sobie poeksperymentowac winksmiley.jpg ale jeszcze raz dzieki !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.