Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: napisz do mnie maila
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bootchec
Witam,
php znam słabo a jak słabo zaraz sie przekonacie.
Mam kilka problemów:
czytałem juz to
i właśnie chciałem dowiedzieć się czy, i jak już tak, to jak to zrobić aby w polu "od kogo" zamieniło (przy odbieraniu maila)się na tą zmienną, która odpowiada za to skąd mail przyszedł ale w taki sposób aby to była wiadomośc wysłana z tego konto ktore ktoś wpisał .
Coś w stylu
Kod
$nadawca=sendmail_from
i czy to w ogóle jest możliwe?
Czy próbowałem? Nie, ponieważ nie wiem jak to napisać czy sendmail_from czy $sendmail_from. Nie mam pojęcia o co chodzi z ini_set itp. Czytałem manuala ale to nie dla mnie - jestem humanistą smile.gif
Kolejna sprawa jest tu a mianowicie w dziale kontakt jak uzyje sie polskich znaczkow i wysle maila to krzaczy się to, natomiast stopka ktorą w php dodałem jest "ąkęj" .[/url]
kwiateek
[php:1:ee6106d0df]<?php
$od_kogo_nazwa = "Jan Kowalski";
$od_kogo_email = "j.kowalski@php.pl";
$do_kogo = "Janina Kowalska";

$headers = "MIME-Version: 1.0rn";
$headers .= "Content-type: text/plain; charset=iso-8859-2rn"; // definiowanie kodowania
$headers .= "From: ".$od_kogo_nazwa." <".$od_kogo_email.">rn";

mail($do_kogo, $temat, $message,$headers);
?>[/php:1:ee6106d0df]
bootchec
no tak ładnie to wygląda ale "od kogo" jest wpisywane przez użytkownika, a mi chodzi aby w polu "od kogo", jak maila odbieram, był adres e-mail a nie "nobody" czy "apache".
a tak na marginesie nie bardzo wiem co to te headery sa
kwiateek
Zrobilem tak ze powinno wszystko dzilac. I to ze podam Tobie linka do okumentacji nie bedzie wynikalo z mojej złośliwości tylko zależy mi, żebyś trochę sam pokombinował a przy tym poczytał: http://www.php.net/manual/pl/function.mail.php bo tutaj jest wszystko ładnie wyjaśnione a ja nie zamierzam śmiecić internetu tymi samymi tekstami i obciążac przy bazy forum.
Tutaj też możesz zajrzeć: http://www.zend.com/zend/spotlight/sendmim...eemailpart1.php
bootchec
dzieki za pomoc
ale nie do końca mi o to chodziło
działa ale dosyć dziwnie troche to przerobiłem aby mi flash to uruchamiał
Kod
<?php

$od_kogo_nazwa = "$nadawca";

$od_kogo_email = $nadawca;

$headers = "MIME-Version: 1.0rn";

$headers .= "Content-type: text/plain; charset=iso-8859-2rn"; // definiowanie kodowania

$headers .= "From: ".$od_kogo_nazwa." <".$od_kogo_email.">rn";

mail("$mail", "$temat","$tresc rn--------------rn Wiadomość wysłana ze strony www.bootchec.prv.plrn -----------------rn Za treść wiadomości odpowiadają jej autorzy",$headers);

?>

i teraz mail mi dochodzi z dziwnymi nagłówkami:
tu siX podpisz <"tu siXpodpisz"@insat.tgory.net>
chodzi mi o to aby mail byl w calosci razem z @ od osoby ktora wyslala a nie z serwera gdzie mam ten "wysyłacz"
stad mozna wyslac maila i zobaczyc co sie dzieje
DeyV
To co chcesz osiągnąć nie jast możliwe. Skrypt nie jest w stanie samodzielnie sprawdzić adresu użytkownika, a o to Ci chyba chodzi. Jeżelie chcesz by było podany ten adres, to musisz po prostu poprosić użytkownika, by ten adres Ci podał, a następnie umieścić go w odpowiednim miejscu tworzonego maila.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.