Cytat
Jeśli chodzi o szablony html/css do form itd, to wszystko bez problemu da się w łatwy i szybki sposób dostosować do swoich potrzeb.
Nie, nie chodzi o HTML/CSS, chociaż i to z tego co widzę daje mocno. Chodzi o możliwość bezkonfliktowej ingerencji w poszczególne komponenty FW (walidacja, formularze, "orm" itd.), ale tego bez interfejsów, normalnego wstrzykiwania zależności (IoC) i zdarzeń właściwie nie da się osiągnąć (tak by miało to ręce i nogi). U Ciebie żadnego z tych elementów nie widzę. Niby jest Spawn\Event ale te zdarzenia odnoszą się jedynie do kilku rzeczy i z tego co widzę nie umożliwiają nawet zmiany danych.
Nie zrozum mnie źle, nie chodzi mi o to, że nie jest to kolejne Symfony czy Zend, ale jeżeli masz aspiracje do stworzenia "pełnego frameworka dla aplikacji webowych" nie możesz robić tego w taki sposób. Mam tu na myśli przede wszystkim skrajnie małą możliwość ingerencji w kod przez użytkownika FW. We wspomnianym już Sf2 bez problemu możesz dosłownie wymienić pewnie z 80% implementacji i wszystko nadal będzie działało (włączając w to zewnętrzne biblioteki/bundle innych autorów). Jak to wygląda w przypadku SpawnFrameworka? Nie mogę nawet zmienić implementacji tak prostej klasy jak Spawn\Registry bo cały framework i moją aplikację działającą na nim szlag trafi.
Cytat
Symfony jeśli się nie mylę nie jesteś nawet w stanie postawić na hostingu za 40zł. A klient właśnie z takim przyjdzie.
Pomijając fakt, że postawisz to wybacz ale "klienci z hostingiem nie do ruszenia za 40zł/rok" to strata czasu i pieniędzy. Chyba, że mówimy o zleceniach "całej strony za 120 zł".
Cytat
Jestem również ciekaw na co byście chcieli abym zwrócił większą uwagę pisząc nową dokumentację.
Przede wszystkim napisz ją po polsku i opisz tam dokładniej jak działa FW. Jestem przekonany, że na chwilę obecną ktoś z podstawami PHP i OOP szybciej nauczyłby się korzystania z "kobyły Symfony" niż Twojego skromnego FW właśnie ze względu na dokumentację/społeczność. O Kohanach czy innych CodeIgniterach nie wspominając.
Cytat
Tutaj widok layoutu i contentu sam się załaduje, tutaj nad pisaniem datagrida nie stracisz godziny czasu, a ustawienie acl dla całego serwisu zmieścisz w kilki linijkach firewalla itd.
W Springu czy
Symfony również proste przykłady zrobię w kilka minut, ale za to przy bardziej zaawansowanych nie będę miał tylu kłód pod nogami do przeskoczenia.

Cytat
[...] Nie mam zamiaru straszyć ludzi własnymi pseudo językami, tak jak to robi symfony z yamlem itd. Będzie to raczej opcja łatwego dopisania/podpięcia własnych bajerów.
Pomijając bezzasadne uprzedzenie do YAMLa (czasami jest nawet wygodniejszy od XMLa) problem ze Spawnem jest taki, że na chwilę obecną nie umożliwia wygodnego podpięcia własnych bajerów - m.in. ze względu na brak wspomnianych wcześniej IoCa i interfejsów.