potrzebuje stworzyc formularz dynamiczny, w ktorym podajemy 3 zmienne numeryczne i ktore sa obliczane w odpowiedni sposob.
stworzylem dzis na szybkosci takie cos:
<HTML> <HEAD> <script LANGUAGE="JavaScript"> function TestCalc (form) { var lampy = form.lampy.value; var godziny_dobowe = form.dobowe.value; var godziny_tygodniowo = form.tygodniowe.value; var testLamp1 = 0; testLamp1 = lampy + godziny_dobowe + godziny_tygodniowo; var testLamp = testLamp1 * 1; document.write ("Sumka: "); document.write (testLamp * 1); } </SCRIPT> </HEAD> <BODY> <INPUT TYPE="button" NAME="button" Value="klik" onClick="TestCalc(this.form)"> </FORM> </BODY> </HTML>
tak, wiem- wyglada to dziwnie.
otoz po wpisaniu 1, 1, 1 wyswietla mi sie 111 zamiast 3 (suma). spowodowane jest to najpewniej typem danych. zmienne sa wprowadzane jako "1", a nie jako 1... stad te mnozenie przez 1- mialem nadzieje,z e typ danych sie zmeni. Podobnie jak dwa razy document.write();
problem w tym, ze nie wiem jak to zmienic

i mam jeszcze prosbe- w jaki sposob wyswietlamy wynik na tej samej stronie, bez przeladowania, w okreslonym divie?
stawiam pierwsze kroki w javascript, niby troche czytam, ale milo jest gdy ktos pokaze kod i palcem pokaze co za co odpowiada