Cytat
Ja raczej nie jestem ze starej szkoły, ale trochę czasu już bawię się w php - 2 lata. Nieraz miałem ataki chęci na napisanie czegoś obiektowo i po max godzinie prób i błędów zniechęcam się na kolejne x czasu.
myślę, że nie o to chodzi, żeby się zamykać na obiektówkę, bo to by była ignorancja/noobizm, tylko raczej żeby nie stawiać na piedestale OOP i nie myśleć, że obiektowe programowanie zawsze i wszędzie jest najlepsze, i że całkowicie wystarcza. Czasami warto mieszać paradygmaty, ja np. programując w takich językach jak JavaScript czy Python, programuję niby obiektowo, ale często poszczególne fragmenty piszę w paradygmacie funkcyjnym (nie mylić z proceduralnym!).
Cytat
Oczywiście naczytałem się teorii programowania obiektowego i rozumiem jego zalety i sens, ale po za aspektem finansowym - jak to napisał kolega wyżej wszędzie teraz wymagają oop i mvc, nie dostrzegam innej motywacji.
a wzorce projektowe? Zrozumienie tego, kiedy warto użyć jakiś wzorzec projektowy, a kiedy inny w sumie może oszczędzić dużo zachodu przy programowaniu - bo nie musisz za każdym razem wymyślać koła na nowo tylko od razu myślisz "o, podzielę kod na Model, Widok i Kontroler, a tu użyję obserwatora". Co prawda żeby użyć MVC nawet obiektówka nie jest potrzebna - ale mimo wszystko jak się czyta coś o wzorcach projektowych to wszystkie przykłady są na OOP, więc i tak łatwiej zrozumieć i zaimplementować w OOP.
Cytat
Jest w pełni preceduralny, ale pisze go tak, żeby był jak najlepiej poukładany i prosty do edycji. Niemalże wszystko składa się z dobrze napisanych funkcji i wcale nie ma ich tak wiele a strona jest dosyć skomplikowana.
a jakbyś chciał ten projekt podzielić na dwa mniejsze? nie wiem co piszesz, ale załóżmy że jakbyś pisał CMSa, na którym masz
- edycję i dodawania artykułów
- możliwość wysyłania wiadomości prywatnych
- panel do logowania
- forum
itp.
to czy jakbyś np. chciał zrobić drugi projekt, całkiem inny, ale np. chciałbyś, żeby w tym drugim projekcie była możliwość logowania i wysyłania wiadomości prywatnych -- to czy mógłbyś bez problemu bazując na kodzie pierwszego projektu, wydzielić kod odpowiedzialny za logowanie i wysyłanie PW -- a potem zaimportować go do drugiego projektu?
Chodzi mi o to, czy piszesz w sposób modularny - bo jeśli tak, to pewnie nie ma problemu.
Gorzej jak każdy projekt jest jednolitą masą - teoretycznie obiektówka ma temu zapobiegać, bo się dzieli kod na obiekty - ale w praktyce i tak może się zdarzyć, że kod obiektowy również będzie jednolitą masą splątanych ze sobą obiektów, których nie będzie się dało wyjąć z danej aplikacji. Wtedy byś tego kodu nie mógł łatwo wyciągnąć i nie mógłbyś go łatwo użyć w kolejnym projekcie.