Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: blokowanie mozliwosci kopiowania
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
krzyzak_p
mam takei pytanko w imieniuy kumpla... wiem ze php jest potezne, ale czy na tyle, aby zablokowac kopiowanie zawartosci strony?? nie mam tu na mysli PPM, gdyz to to nie problem.. ale npo. gostek zaznacza tekst, wciska ctrl+c i jzu mam naz tekst.. czy da sie to jakos zablokowac??
Vengeance
nie nigdy
pillot
takie rzeczy można zrobić w javiescript, ale zabezpieczenie jest tylko częściowe, html, który wysłaliśmy użytkownikowi jest u niego, a więc ten użytkownik musi tylko znaleźć sposób by do niego się dobrać (jeśli są np. zablokowane kombinacje klawiszy, kliknięcia prawego przycisku myszy itp.)
mhs
php jest jezykiem dzialajacym po stronie serwera wiec nie moze byc mowy tego rodzaju czynnosciach jak blokowanie tresci przed kopiowaniem...

kiedys widzialem dosc dluga dyskusje na forum php na temat blokowania tresci na stronie www...

jezeli jednak ktos bedzie chcial skopiowac tresc to i tak to zrobi (chociazby programem OCR)
scanner
Przeniesione: php -> Po stronie przeglądarki.
revyag
Całkowite zabezpieczenie nigdy nie będzie możliwe. Cóż z tego że pozabezpieczam na wszystkie możliwe sposoby strone i nie będzie można jej kopiować, skoro user może wejść na strone i zrobić sobie printscreena...
sirrus
Słuchaj sprawa jest tego typu, iż ekperci od użyteczności strony www przestrzegają przed stosowaniem jakichkolwiek "pokątnych" zabezpieczeń typu blokada klawisza myszki, nie pokazywania paska narzędzi itd. Pamiętaj, że wielu użytkowników ma dostosowaną przeglądarkę "pod siebie" i gdy nie będzie możliwości użycia jakiejś funkcji, strona ich zwyczajnie w świecie zniechęci.

Polecam http://www.użyteczność.pl
wassago
temat juz poruszany byl kilkakrotnie na forum (nawet artykul w Wortalu jest), zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.