Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana][Symfony2][ZendFramework2]Frameworki - co Was denerwuje?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
mrc
Witam

Jestem w trakcie pisania obiektowo zorientowanego frameworka. Mam już doświadczenie w Kohana Framework oraz Zend Framework 2.

Sprawa, którą chciałbym poruszyć dotyczy frameworków: Kohana, Zend2, Symfony, CakePHP.

Chciałbym żebyście napisali mi, co Waszym zdaniem powinno wyglądać inaczej w którymkolwiek wyżej wymienionym frameworku niż jest obecnie? Chciałbym, żeby wypowiedziały się wyłącznie osoby mające jakieś doświadczenie w produkowaniu aplikacji www.
wujek2009
Kohana:

1) Brakuje tutaj automatycznego ładowania widoku na podstawie schematu: (directory+controller+action) - wychodzi na to, że za każdym razem trzeba startować widok dla akcji trzeba startować na nowo. Nie wiem czy w K3.3 zostało to poprawione, jeszcze nie miałem okazji czegokolwiek tam pisać, ale brakuje tej opcji. Pamiętam, że w Zend Frameworku (1) jest automatycznie generowany plik layout a w nim znajduje się zmienna "container", która odpowiada za widok od konkretnej akcji - co jest moim zdaniem świetne.

2) Ostatnio spotkałem się z problemem filtrów w K3.2 (ponownie: nie wiem jak to jest w K3.3), ale brakuje filtrowania przed walidacją oraz po walidacji.
Przykładowo sytuacja z modułem auth: w validatorze ustawiamy, że pole hasło nie może być puste, ale jak wyślemy już dane przez formularz (puste dane) to puste hasło przejdzie ponieważ zostało już przefiltrowane przez funkcje "hash" i posiada 64 znaki.

3) Walidacja: scenariusze - zdaje sobie sprawę, że do funkcji rules(), która zwraca elementy do walidacji dopisanie scenariusza to kwestia kilku linijek kodu, ale w Symfony2 jest to już w standardzie co mi się podoba.

4) Dla domyślnej klasy Form podczas dodawania (input, selectu, checkboxa, itd) brakuje automatycznego nadawania identyfikatora w przypadku gdy sami nie ustalimy. Identyfikator byłby ustalany na podstawie nazwy inputa. W innych frameworkach (przynajmniej w Zend #1 to był standard). Zdaje sobie sprawę, że to błahostka, ale przyśpieszyłoby to pracę.

5) Brak automatycznych widoków dla podstron typu: 404, 500, itd - trzeba samemu dopisywać kod, aby wyświetlało Twoją własną podstronę 404. W K3.3 zostało to dodane (questionmark.gif), ale trochę długo z tym zwlekali.

Na razie tyle, może coś mi się jeszcze przypomni. Na wszystkie w/w problemy napisałem sobie oddzielny, swój kod - ale mimo wszystko takie opcje powinny być w standardzie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.