z racji tego ze jestem nowy na forum proszę o wyrozumiałość. Jeśli temat pojawił się w nieodpowiednim dziale bardzo proszę o jego przeniesienie. Zaznacze na wstepie ze nie jestem super programista i doświadczenie w php mam niewielkie.
Koleżanki/koledzy
zmagam się od jakiegoś czasu z ciekawym zagadnieniem jakim jest ostatnio multi site. Zagadnienie na chwile dla mnie nie zrozumiale bo chyba nie do końca rozumiem jego idę. Po krótce opiszę problem i cel ktory chce osiagnac.
Cel:
Majac np. 3 domeny i jeden serwer ftp chciałbym postawić 3 strony. Domeny dla przykładu to odpowiednio abc.pl def.pl i ghi.pl aby bylo ciekawiej

Problem:
Zainstalowałem wordpressa, zainstalowałem wtyczkę multisite i do tego etapu wszystko byloby ok. Wszystko ładnie na tym etapie śmiga. Problem pojawił się po instalacji wtyczki domain mapping.
Pierwszy problem to fakt, że wordpress nie może być "zainstalowany" w podkatalogu głównej ścięzki ftp. W takim wypadku w ogóle (osobiście) nie mogłem się zalogować do panelu administracyjnego - wordpress wyrzucał komunikat pokroju tego:
Cytat
Wordpress must be installed in /. ...
Po teoretycznym usunieciu usterki (ponownej instalacji cms'a) pojawil się problem z dzialaniem domen. Wtyczka zostala skonfigurowana zgodnie z instrukcja. Problem z domenami polegał na tym, ze bez względu czy dokonało się przekierowania na katalog glowny wordpressa z separacją serwera bądź też bez niej domeny uciekaly i pojawiał się adres z 3 domeny na ktorej jest postawiony wordpress np.: ghi.pl/abc/
Pytanie:
Chcąc zbudować tego typu portal z jakiego cms można byłoby skorzystać aby zaoszczędzić sobie trudu. Czy mój tok rozumowania z wyżej przedsatwionym zagadnieniem i jego działaniem jest prawidłowy? Powyższy przykład oparłem na wordpresie, ale próbowałem też zastosować concrete5 z podobnym skutkiem. Będę wdzięczny za ewentualne wytłumaczenie i podpowiedzenie jak temat ugryźć.