Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Strony oparte o multi admin, jak to ugryźć...?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sun Chao
Witam wszystkich,

z racji tego ze jestem nowy na forum proszę o wyrozumiałość. Jeśli temat pojawił się w nieodpowiednim dziale bardzo proszę o jego przeniesienie. Zaznacze na wstepie ze nie jestem super programista i doświadczenie w php mam niewielkie.

Koleżanki/koledzy

zmagam się od jakiegoś czasu z ciekawym zagadnieniem jakim jest ostatnio multi site. Zagadnienie na chwile dla mnie nie zrozumiale bo chyba nie do końca rozumiem jego idę. Po krótce opiszę problem i cel ktory chce osiagnac.

Cel:

Majac np. 3 domeny i jeden serwer ftp chciałbym postawić 3 strony. Domeny dla przykładu to odpowiednio abc.pl def.pl i ghi.pl aby bylo ciekawiej smile.gif Domeny abc i def mialyby być "niezaleznymi stronami" przechowywujacymi galerie, newsy, porady itp. Trzecia domena zaś miałaby wyciagąć z dwóch pierwszych stron powiedzmy same newsy i przydzielac je do odpowiednich kategori. Powiedzmy ze na głównej miałby pojawiać się najświeższe newsy z obu stron z odnośnikiem do pełnej treści która byłaby dostępna na stronie widniejącą pod stroną 3. Strony miałby działać w oparciu o odwołania przez domenę.

Problem:

Zainstalowałem wordpressa, zainstalowałem wtyczkę multisite i do tego etapu wszystko byloby ok. Wszystko ładnie na tym etapie śmiga. Problem pojawił się po instalacji wtyczki domain mapping.
Pierwszy problem to fakt, że wordpress nie może być "zainstalowany" w podkatalogu głównej ścięzki ftp. W takim wypadku w ogóle (osobiście) nie mogłem się zalogować do panelu administracyjnego - wordpress wyrzucał komunikat pokroju tego:
Cytat
Wordpress must be installed in /. ...

Po teoretycznym usunieciu usterki (ponownej instalacji cms'a) pojawil się problem z dzialaniem domen. Wtyczka zostala skonfigurowana zgodnie z instrukcja. Problem z domenami polegał na tym, ze bez względu czy dokonało się przekierowania na katalog glowny wordpressa z separacją serwera bądź też bez niej domeny uciekaly i pojawiał się adres z 3 domeny na ktorej jest postawiony wordpress np.: ghi.pl/abc/

Pytanie:

Chcąc zbudować tego typu portal z jakiego cms można byłoby skorzystać aby zaoszczędzić sobie trudu. Czy mój tok rozumowania z wyżej przedsatwionym zagadnieniem i jego działaniem jest prawidłowy? Powyższy przykład oparłem na wordpresie, ale próbowałem też zastosować concrete5 z podobnym skutkiem. Będę wdzięczny za ewentualne wytłumaczenie i podpowiedzenie jak temat ugryźć.
SmokAnalog
Pomysł z użyciem Wordpressa jest dobry. Nie do końca rozumiem w jaki sposób chcesz pozyskiwać dane na tę trzecią stronę. Możesz użyć jakiejś wtyczki, która dałaby Ci dostęp do treści z innych stron w obrębie multisite.
Sun Chao
ja to rozumiem na tej zasadzie:

skoro wszystkie strony działają w oparciu o jeden serwer ftp i jedna baze danych to roznia sie tabele odpowiednie prefiksami. na tej podstawie wyciagnalbym odpowiednia tabele z danymi i wyswietlil w odpowiednim miejscu.
Helid
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Zainstalowałeś osobno 3 Wordpressy? Źle
http://codex.wordpress.org/Create_A_Network
Sun Chao
witam,

nie, nie instalowałem osobno 3 wordpresów. Instalowałem jedną instancję wordpresa na ftp i odpowiednio przypisywałem domeny. Wczoraj późno w nocy dokonałem jeszcze jednej próby instalacji wordpresa. Tym razem pomimo wykonania instrukcji zgodnie z :

Tworzenie sieci
oraz
Domain Mapping

wysiadł plik htacces. Strony w ogóle nie przekierowywały i pojawiał się komunikat dotyczący

Cytat
nternal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, root@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Prawdę powiedziawszy nie wiem gdzie robię błąd i czy w ogóle rozumiem zasadę działania tego systemu

Dodam tylko ze domena testowaniestron.pl działa poprawnie zas domena silverbull.pl kieruje do strony testowaniestron.pl/silverbull/ - nie powinno mapowac na silverbull.pl?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.