Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]fsockopen - kilkadziesiąt rekordów co minutę
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marek607
Witam,

jakim sposobem można funkcją fsockopen sprawdzić kilkadziesiąt adresów co minutę?
Mając tablice składającą się z powiedzmy 100 adresów i chcąc sprawdzić każdy z nich ( z timeout 2) wychodzi 200 sekund na samo sprawdzenie.

Chodzi mi tu dokładnie o zasade działania monitoringów serwerów które obsługują setki witryn i każda z nich sprawdzają co minutę.

Crozin
W uproszczeniu: każdy z adresów jest sprawdzany w osobnym wątku.
mlawnik
I nie robi tego jeden serwer tylko kilkanascie-kilkadziesiat (albo nawet kilkaset).
Marek607
Cytat(Crozin @ 12.08.2013, 22:09:46 ) *
W uproszczeniu: każdy z adresów jest sprawdzany w osobnym wątku.

czyli dla każdego serwera osobne zadanie cron które sprawdza go co minutę?
Bo tak to zrozumiałem

Cytat(mlawnik @ 12.08.2013, 23:51:33 ) *
I nie robi tego jeden serwer tylko kilkanascie-kilkadziesiat (albo nawet kilkaset).

wydaje mi się że 5 serwerów to już jest odpowiednie zabezpieczenie - tylko nie wiem jak to uruchomić.
Obecnie mam to w formie 1 serwer = 1 zadanie cron ale to działa dla 10 serwerów - nie wyobrażam sobie tak robić przy 100-200.
Crozin
Nie wiesz czym jest wątek? W takim razie nie próbujesz wymyślić sobie odpowiedzi tylko szukasz takiej:
1. Google
2. Wpisujemy frazę "wątek"
3. Pierwszy link prowadzi do Wiki
4. "wątek" na Wiki odpowiada kilku różnym hasłom, ale wątek (informatyka) wydaje się już być dokładnie tym czego szukałeś.

Rozwijając nieco temat struktury takiego programu:
1. Po pierwsze musisz napisać go w czym wspierającym współbieżność, np. Java czy Python.
2. W głównym wątku programu tworzysz sobie kolejkę (wspierającą zsynchronizowany dostęp, więcej: Google: concurrency synchronization), w której będzie znajdowała się pula URL-i do sprawdzenia.
3. Tworzysz sobie n wątków-pracowników, którzy będą:
3.1. Pobiera pierwszy element z kolejki.
3.2. Wykonuje sprawdzenie, wynik zapisuje sobie w jakiejś bazie danych.
3.3. Dodaje element z powrotem na koniec kolejki.

Kiedyś był na forum podobny wątek, znajdziesz tam niemal gotowca: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=965602
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.