Obecnie pracuje nad dziennikiem logów w pewnym systemie do zarzadzania klientami. Ogólnie chodzi o to, że każda operacja dotycząca danego klienta jest zrzucana do dziennika logow. Dla operacji na już istniejącym kliencie nie ma problemu bo posiadam jego ID i log z odnosnikiem do odpowiedniego klienta lduje w tabeli. Natomiast mam wątpliwości co do rozwiązania w przypadku tworzenia nowego klienta gdy jego ID nie jest jeszcze znane a potrzebuję stworzyć wpis w dzienniku informujący o tym kto i kiedy wprowadził. Póki co wymyśliłem następujące rozwiązania:

1. Po stworzeniu klienta odpytujemy bazę o ostatnio dodanego klienta o danych parametrach, wybieramy ID i na podstawie tych danych tworzymy wpis w dzienniku (nie przemawia do mnie ten sposócool.gif
2. Zakładamy trigger after insert który bierze nowowprowadzoną wartość pola ID i dokonuje wpisu do tabeli (niby wszyztko fajnie ale wole to obsluzyc po stronie php).
3. Przy uwierzytelnianiu usera pobierana jest informacja o bieżącym ID klienta do zmiennej statycznej w klasie obsługującej bazę danych i przy dodawaniu klienta używamy jej do wpisu w dzienniku logow po czym zwiekszamy wartość o 1 .

Zastanawiam się nad poprawnośća tych rozwiązań. Każda konstruktywną krytyka/rada w tym temacie będzie mile widziana i doceniona.

(Przepraszam za braki znaków diakrytycznych i literowki ale pisze z telefonu)