Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Błąd w skrypcie prywatnych wiadomości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Roowinek
Witajcie, wyskakuje mi błąd : Notice: Undefined variable: db in C:\wamp\www\mc\pw\odebrane.php on line 2 oraz Fatal error: Call to a member function query() on a non-object in C:\wamp\www\mc\pw\odebrane.php on line 2 a tutaj kod z odebrane.php
Kod
<?php
$spr = $db->query("SELECT * FROM bman_wiadomosci WHERE udo ='".$gracz['uid']."' Order By uid Desc");  // 2 linia

while($g = $spr->fetch_assoc()) { //4 linia

if($g['ustatus'] ==1) $czytaj='<b>'.$g['utemat'].'</b>'; //6linia
else $czytaj=''.$g['utemat'].'';
    echo'
<tr>

<td width="350px"><a href="?str=wiadomosci&akcja=czytaj&temat='.$g['uid'].'">'.$czytaj.'</a></td>
<td>'.$g['udata'].'</td>
</tr>
';

}

jak to rozwiązać?
Turson
Musisz nawiązać połączenie z bazą według PDO
Roowinek
Teraz błąd Notice: Undefined variable: gracz in C:\wamp\www\mc\pw\odebrane.php on line 3 Poprawi mi ktoś ? smile.gif
Kod
<?php
include("baza.php");
$spr = $db->query("SELECT * FROM wiadomosci WHERE udo ='".$gracz['uid']."' Order By uid Desc");

while($g = $spr->fetch_assoc()) {

if($g['ustatus'] ==1) $czytaj='<b>'.$g['utemat'].'</b>';
else $czytaj=''.$g['utemat'].'';
    echo'
<tr>

<td width="350px"><a href="?str=wiadomosci&akcja=czytaj&temat='.$g['uid'].'">'.$czytaj.'</a></td>
<td>'.$g['udata'].'</td>
</tr>
';

}
?>
Turson
Undefined variable: gracz -> najpierw musisz pobrać tę wartość z bazy. Skrypt nie wie co to $gracz, bo po prostu nie istnieje
Roowinek
mam 2 plik o nazwie gora.php oto kod
Kod
<?php
$gracz= $db->query("select * from bman_gracze where ulogin ='".$_SESSION['algas']."' and uid ='".$_SESSION['lokos']."'")->fetch_assoc();

?>

daje w pliku odebrane include ale wtedy błąd : Notice: Undefined variable: _SESSION in C:\wamp\www\mc\gora.php on line 2
Turson
  1. echo $_SESSION['algas']."<br>"; echo $_SESSION['lokos'];

Sprawdź czy faktycznie istnieje
Roowinek
daje sobie ten twój kod w nowym pliku, wyskakuje to samo tzn. : Notice: Undefined variable: _SESSION in C:\wamp\www\mc\x.php on line 2
Turson
Proste, $_SESSION nie istnieje.
Roowinek
To teraz jak mam ją stworzyć czy cokolwiek żeby to działało?
Turson
To już od Ciebie zależy co "algas" i "lokos" znaczy.

Musisz gdzieś zdefiniować
  1. $_SESSION['algas'] = "Co To Jest";
  2. $_SESSION['lokos'] = "Co To Jest";
Roowinek
rzeczywiście miałem to w pliku który był w innej lokalizacji, sory za głupie pytania smile.gif Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.