Nie dawno chciałem zrobić sobie pewien skrypt bazujący na bibliotece GD. Nie raz z niej korzystałem kiedyś i wszystko było w porządku a teraz wyskakują same błędy.
Najpierw używany skrypt:
<?php $src = imagecreatefromjpeg('test2.jpg'); $w = imagesx($src); $h = imagesy($src); $dest = imagecreatetruecolor($w, $h);//tą linię wskazuje błąd //tu miały być dalsze operacje imagedestroy($dest); imagedestroy($src); ?>
Po wykonaniu tego skryptu otrzymuję błąd:
Kod
Parse error: syntax error, unexpected '$h' (T_VARIABLE) in C:\xampp\htdocs\testy\galleryimage\image.php on line 7
co dziwniejsze po wykonaniu takiego skryptu:
<?php $src = imagecreatefromjpeg('test2.jpg'); $w = imagesx($src); $h = imagesy($src); imagedestroy($src); ?>
Skrypt wyświetla: 320 x 240
Czyli odpowiednio pobiera parametry.
Nie wiem dlaczego nie chce wykonać się pierwszy skrypt.
1. Biblioteka GD jest włączona(sprawdzałem to na wszystkie możliwe sposoby).
2. gdybym zamienił $dest = imagecreatetruecolor($w, $h); na $desc = imagecreatefromjpeg('test2.jpg'); i prubując dodać funkcję imagecopy to wyrzuca mi błąd w tej funkcji wskazując 2 argument którym jest $desc
3. Nie dotyczy to nazwy $desc gdyż po jej zmianie nadal błąd występował
4. nawet odinstalowałem i na nowo zainstalowałem xampp-a, podmieniałem również pliki związane z biblioteką GD na inne, niestety też nie pomogło.
5. Funkcja imagecreate zachowuje się tak samo
Najbardziej dziwi mnie fakt, że błedy nie wskazują na funkcje z bibklioteki GD tylko na jej parametr (najczęsciej drugi w kolejności).
Co może być powodem tych błedów?
edit:
sprawdziłem jeszcze kilka rzeczy:
1. funkcja imagecreate zachowuje się tak samo
2. gdy w parametrach podam liczby zamiast zmiennych wyskakuje błąd o nieznanej funkcji imagecreate/imagecreatetruecolor
3. Jak już wspomniałem biblioteka GD jezt zainstalowana i uruchomiona
skrypt:
<?php ?>
pokazuje te funkcje wypisane więc powinny działać
Już sam nie wiem jak temu zaradzić...