Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak zrobić sklep ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcin-ka
Witam mam sklep mam napisny skrypt sklep.php dodanie produktu i chialbym zeby jak ktos wjdzie na sklep.php i nie jest zalogowany wyskoczy komunikat nie jestes zalogowany i tak samo koszyk aha i jeszcze zeby wiedzialo kto to jest czyli login i id po id by sie do koszyka dalo i wyswietlalo by jego prosukty koszyku jak takie cos zrobić Z gory dziekuje!
Turson
Mógłbyś czasem użyć przecinka czy kropki.

Po zalogowaniu trzymaj w sesji, że użytkownik jest zalogowany, a potem sprawdzaj.
marcin-ka
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $zalogo = $_SESSION['login']
  5.  
  6. echo "Witaj $zalogo";
  7. else
  8. echo "zaloguj sie!";
  9.  
  10.  
  11. ?>

to coś nie działa ;/
Turson
Może jakiś warunek...?
marcin-ka
Yyy co to ? (Sorry za krótkom odp)
kujol
Np.
Kod
$_SESSION['zalogowany'] =
'1';]

I sprawdzasz
Kod
if($_SESSION['zalogowany']
== 1)
{
echo "witaj";
}
else
{
echo "nie jesteś zalogowany";
}

@edit:
Chcesz robić sklep a nie wiesz co to if()
smile.gif
marcin-ka
teraz rozpoznawanie goscia po id i jegi id koszyk jak zrobić ?
Turson
Przeczytaj jakieś tutoriale, bo pytasz o podstawy
kujol
Zapisujesz login użytkownika do sesji tak jak powyżej tylko zmieniasz 1 na np. $login.
Następnie gdy ktoś doda produkt do swojego koszyka to sprawdzasz czy jest tą osobą która ten produkt dodała jeśli tak to wyświetlasz mu jego zawartość natomiast jeśli nie jest tą osobą nie robisz nic.
marcin-ka
ale to m,a być automatyczny sklep a masz może kawałek skryptu ? ;d
kujol
Na tym polega automatyka ze trzeba to napisać aby mogło się samo robićsmile.gif

Musisz mieć tabele w bazie "koszyk", która zawiera kolumny typu "użytkownik" oraz "produkt" do "produkt" wstawiasz id zamówionego produktu.
Na stronie sklepu w miejscu np. twój koszyk wyświetlasz wszystkie produkty z tabeli koszyk- która znajduje się w bazie.
Aby wyświetlić produkty musisz sprawdzić czy użytkownik jest właśnie tym który te produktu tam dodał ( porównujesz login z tabeli koszyk z loginem zalogowanego ) jeśli tak to mu je wyświetlasz. Bez tego wszyscy zalogowani by ujrzeli jego zamówione rzeczy.

@edit:
Pisze z telefonu, więc skrypty nie mogę podać.
marcin-ka
dzieki za odp mam tabele e pma koszyk a w niej id , id_przedmiotu , id_usera , ilosc , data_dodania
gitbejbe
@kujol

coś nie za bardszo te Twoje rozwiązanie... o wiele prościej i wydajniej jest zrobić koszyk oparty na sesjach. Każdy dodany produkt dodajesz do tablicy zapisanej w sesji i operujesz tylko na niej, po co mieszac w to bazę danych i przy kazdym odwiedzeniu strony wysyłac zapytanie ?

@marcin-ka

jeśli chcesz sklep to zainteresuj się takim czymś jak np: opencart. Z Twoją wiedzą - a raczej jej totalnym brakiem, za szybko nie napiszesz czegoś własnego. Na gotowce też nie masz co liczyć, a czuć po tym co piszesz, że własnie po to założyłeś ten temat
-fate-
http://www.oscommerce.com/
kujol
@ gitbejbe

Moje rozwiązanie jest dobre, ze względu na to że w strefie admina możesz mieć zakładkę "zamówienia"
w której to widzisz kto, co i kiedy zamówił a pod to można podpiąć różne funkcje, takie jak "zrealizuj zamówienie", która wysyła do użytkownika informacje o realizacji przesyłki itp. Aczkolwiek nie mówię że na sesjach to zły pomysł. Pozdrawiam.
marcin-ka
Ok Kujol dzieki a ja sobie z tym może daruje dzieki za all odp naucze sie php i mysql ok temat do zamknięcia!
gitbejbe
@kujol

nie rozumiem w czym jest lepsze. A na sesjach tego wszystkie co napsiałeś nie zrobisz ? Sesje o których wspomniałem tyczą sie tylko samego mechanizmu koszyka, czyli gosc wkłada coś do niego albo wyjmuje. Na taki mechanizm jedynym prawidłowym rozwiązaniem sa sesje. To co się dzieje po dokonaniu zamówienia to oddzielan sprawa. W czym problem, aby po kliknięciu "zamów" dodać do bazy danych informacje o dokonaniu zakupów ? koszyk tylko trzyma informacje o produktach do momentu realizacji zamówienia. Raczej nie ma leszego i wydajniejszego rozwiązania : )

również pozdrawiam : )
b4rt3kk
Cytat(gitbejbe @ 26.08.2013, 07:54:20 ) *
@kujol

nie rozumiem w czym jest lepsze. A na sesjach tego wszystkie co napsiałeś nie zrobisz ? Sesje o których wspomniałem tyczą sie tylko samego mechanizmu koszyka, czyli gosc wkłada coś do niego albo wyjmuje. Na taki mechanizm jedynym prawidłowym rozwiązaniem sa sesje. To co się dzieje po dokonaniu zamówienia to oddzielan sprawa. W czym problem, aby po kliknięciu "zamów" dodać do bazy danych informacje o dokonaniu zakupów ? koszyk tylko trzyma informacje o produktach do momentu realizacji zamówienia. Raczej nie ma leszego i wydajniejszego rozwiązania : )

również pozdrawiam : )

Wszystkie sklepy na których zdarzało mi się pracować, np. osCommerce, shopper, virtueMart przechowują zawartość koszyka w bazie danych. Nie spotkałem się jeszcze z rozwiązaniem koszyka opartego na sesji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.