Cześć.
Na stronach internetowych coraz częściej zauważam zmianę linku w pasku adresu bez rzeczywistego przeładowania strony, np.:
facebook - po kliknięciu na czyjeś zdjęcie otwiera się ono w na środku strony, mimo to dalej można zauważyć piszących na chacie na dole znajomych, lub niedokończone zdanie, które akurat pisałem. Wysnułem teorię, że strona jest wczytywana od nowa i wyświetlana, ale w taki sposób, że user tego nie zauważa. Zmieniłem jednak część zawartości dla testu w firebugu. Po kliknięciu na zdjęcie, albo inny element, jak czyjaś oś czasu zawartość którą wprowadziłem pozostawała. Wyglądało to tak, jakby odświeżała się tylko część strony.
youtube - od niedawna na yt pojawił się na górze słabo widoczny pasek postępu wczytywania przy przechodzeniu do innego filmu. Myślę, że została wykorzystana ta sama zależność, tylko przy tworzeniu tego typu preloadera. Najpierw zmienia się link, pasek postępu idzie, następnie zmienia zawartość strony.
Znam się na php, js, html na tyle dobrze, żeby samemu napisać kod, ale nie mam punktu odniesienia, nie mam pojęcia jaka technologia jest tutaj wykorzystywana, lub jaki myk wykorzystują te serwisy. Proszę o pomoc.