Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sprawdzenie czy są różnice lub nowe rekordy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pabloxj
Mam skrypt php gdzie robię selecta i pobieram ludzi,którzy mnie interesują i tabele gdzie wpisuje tych ludzi z danymi które pobieram z select. Tego selecta pobieram co jakiś czas i chciałbym aby sprawdzić czy nastapiła jakaś zmiana w danych dla konkretnego człowieka lub jeśli go nie ma to dodać go do tej tabeli. Jak to można zrobić żeby było najszybciej pod względem wykonania. Wiem, że mogę najpierw pobrać ludzi a potem dla każdego w pętli sprawdzać czy istanieje rekord w tabeli i czy się coś zmieniło ale chciałbym uniknąć takiej pętli. Jeśli ktoś ma pomysł to proszę o szybką odpowiedź.
cfk
a nie możesz trzymać w bazie pola data zmiany i założyć na tym indeksu ?
pabloxj
Tylko rzecz jest w tym, że dane do tych ludzi pobieram z wielu tabel, gdzie są różne daty i w zależności od kilku rzeczy wybieram powiedzmy co kupił gdzie jest data_zakupu albo co sprzedał z datą sprzedaży i w zależności od rożnych rzeczy wybieram dla niego albo rekord z kupnem albo sprzedażą a chciałbym ograniczyć już przy selectie liste osob pobieranych, tak żeby nie było, że biore wszystkich a potem dla każdego sprawdzam czy jest w tabeli do której zapisuje bądź czy któraś z rzeczy się zmieniła, tylko żeby od razu przy selectie sprawdzało czy ktoś się nadaje do dodania lub zmiany(i wtedy pobieram dla niego rekord) czy też dane są aktualne(więc wogóle go nie biore)
toaspzoo
  1. SELECT count(id) FROM ... WHERE id = ..

mysql_fetch_array -> ['count(id)']
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.