Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Framework do dużego projektu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Harven
Witam,
walę prosto z mostu bo czasu szkoda.
Potrzebuję frameworka do bardzo dużego serwisu, który będzie milił masę danych. Ma być bezpieczny, modułowy i bardzo ważna jest szybkość pisania. CodeIgniter odpada raczej, jestem spadochroniarzem z ASP.NET, W PHP od pół roku.
buliq
ZF2
sowiq
Za dużo szczegółów nie podałeś niestety. Jak ma to być duży projekt, to proponuję Ci zainteresować się dużymi i dobrze sprawdzonymi rozwiązaniami - Zend lub Symfony.
Dejmien_85
I masz rację, że CI się nie nada - to szczerbaty staruszek! ; )

Do dużych projektów (jak na dzisiejsze czasy) zdecydowanie:
- Zend Framework 2,
- Symfony 2,

Ewentualnie:
- Laravel 4 (napisany przez spadochroniarza z .NET).
Harven
Pesymistycznie około 500 000 odsłon miesiecznie na poczatku, optymistycznie kilka mln. Projekt pod domena .com, jesteśmy na etapie kiedy na konto wpłynęła kasa i kompletujemy zespół, mamy 6 miesięcy.
kicaj
Powstaje kolejny wątek o wyższości jednego framework'a nad drugim.

Przeglądnij forum, bo było podobnych wątków już wiele...
buliq
To już ten czasu kiedy Unia wypłaca?

A w projekcie nie określiliście technologii? frameworków?
nrm
Nie wiedziałem, że FW się dobiera "pod domenę .com" wink.gif

ps. Laravel, Symfony.
phpion
Prawda jest taka, że każdy będzie proponował "swój" framework. Ja poleciłbym Ci Kohanę, ale zaraz ktoś znajdzie milion jego wad. Kilkukrotnie padało podobne pytanie na forum (poszukaj) i generalnie odpowiedź była taka: wybierz framework, który znasz / znają programiści. Na każdym innym nie postawisz dobrej aplikacji, do tego potrzeba doświadczenia w pracy z danych frameworkiem.
matix
@phpion ma rację. Co programista to inny framework.

Ja osobiście polecam Symfony2, bo go dobrze znam i uważam, że na duże projekty jest najlepszy. Masa gotowych bundli, ułatwiających pracę, szybko się pisze, niestety - nie jest zbyt prosty, jeżeli chodzi o zaawansowane funkcjonalności. Mimo wszystko jest bardzo skalowny, o co w dużej mierze chodzi, jeżeli mówisz, że projekt będzie się szybko rozrastał.
Jest obsługa Doctrine, Mongo - szczególnie to drugie przyda się w przypadku dużego ruchu.
Na pewno będą potrzebne kolejki, np. Pheanstalkd, do którego też są bundle.
phpion
Jeśli ma to być aplikacja nastawiona na naprawdę duży ruch to warto również rozważyć Phalcona - framework jako rozszerzenie samego PHP.
Jeśli natomiast chodzi o dostępność modułów to nie podniecałbym się tym aż tak. Prawda jest taka, że większość z nich może być wątpliwej jakości, mogą nie do końca wpasować się w wymagania dla konkretnej funkcjonalności, a do tego mogą "gryźć" się między sobą. Tak więc dla mnie osobiście nie jest to wyznacznik przy wyborze frameworka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.