Harven
29.08.2013, 09:08:46
Witam,
walę prosto z mostu bo czasu szkoda.
Potrzebuję frameworka do bardzo dużego serwisu, który będzie milił masę danych. Ma być bezpieczny, modułowy i bardzo ważna jest szybkość pisania. CodeIgniter odpada raczej, jestem spadochroniarzem z ASP.NET, W PHP od pół roku.
buliq
29.08.2013, 09:22:33
ZF2
sowiq
29.08.2013, 09:23:05
Za dużo szczegółów nie podałeś niestety. Jak ma to być duży projekt, to proponuję Ci zainteresować się dużymi i dobrze sprawdzonymi rozwiązaniami - Zend lub Symfony.
Dejmien_85
29.08.2013, 10:00:50
I masz rację, że CI się nie nada - to szczerbaty staruszek! ; )
Do dużych projektów (jak na dzisiejsze czasy) zdecydowanie:
- Zend Framework 2,
- Symfony 2,
Ewentualnie:
- Laravel 4 (napisany przez spadochroniarza z .NET).
Harven
29.08.2013, 10:01:27
Pesymistycznie około 500 000 odsłon miesiecznie na poczatku, optymistycznie kilka mln. Projekt pod domena .com, jesteśmy na etapie kiedy na konto wpłynęła kasa i kompletujemy zespół, mamy 6 miesięcy.
kicaj
29.08.2013, 10:06:01
Powstaje kolejny wątek o wyższości jednego framework'a nad drugim.
Przeglądnij forum, bo było podobnych wątków już wiele...
buliq
29.08.2013, 10:15:19
To już ten czasu kiedy Unia wypłaca?
A w projekcie nie określiliście technologii? frameworków?
Nie wiedziałem, że FW się dobiera "pod domenę .com"

ps. Laravel, Symfony.
phpion
29.08.2013, 10:15:43
Prawda jest taka, że każdy będzie proponował "swój" framework. Ja poleciłbym Ci Kohanę, ale zaraz ktoś znajdzie milion jego wad. Kilkukrotnie padało podobne pytanie na forum (poszukaj) i generalnie odpowiedź była taka: wybierz framework, który znasz / znają programiści. Na każdym innym nie postawisz dobrej aplikacji, do tego potrzeba doświadczenia w pracy z danych frameworkiem.
matix
29.08.2013, 10:25:25
@phpion ma rację. Co programista to inny framework.
Ja osobiście polecam Symfony2, bo go dobrze znam i uważam, że na duże projekty jest najlepszy. Masa gotowych bundli, ułatwiających pracę, szybko się pisze, niestety - nie jest zbyt prosty, jeżeli chodzi o zaawansowane funkcjonalności. Mimo wszystko jest bardzo skalowny, o co w dużej mierze chodzi, jeżeli mówisz, że projekt będzie się szybko rozrastał.
Jest obsługa Doctrine, Mongo - szczególnie to drugie przyda się w przypadku dużego ruchu.
Na pewno będą potrzebne kolejki, np. Pheanstalkd, do którego też są bundle.
phpion
29.08.2013, 10:59:56
Jeśli ma to być aplikacja nastawiona na naprawdę duży ruch to warto również rozważyć
Phalcona - framework jako rozszerzenie samego PHP.
Jeśli natomiast chodzi o dostępność modułów to nie podniecałbym się tym aż tak. Prawda jest taka, że większość z nich może być wątpliwej jakości, mogą nie do końca wpasować się w wymagania dla konkretnej funkcjonalności, a do tego mogą "gryźć" się między sobą. Tak więc dla mnie osobiście nie jest to wyznacznik przy wyborze frameworka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.