Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xhtml] Scroll w divie (overflow: auto)
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Seth
Tak mniej wiecej wyglada struktura mojej strony:

Zrodla XHTMLa

Problem jest troche nietypowy:
otoz zalozenie jest takie, ze strona ma jakby swoja okreslona wysokosc: ktora ma wartosc 100% wielkosci okna - czyli nie moga sie pojawic zadne "glowne" scrolle.
Top i Footer maja swoje stale miejsca: Top oczywiscie zawsze na gorze, a Footer zawsze na dole - nawet jak uzytkownik zmieni wielkosc okna footer zawsze bedzie na dole.
Content zkolei ma miec szerokosc taka aby miescil sie miedzy Top, a Footer - nie moze miec wiekszej.
I teraz gdy w Content tresci bedzie na tyle duzo, ze bedzie sie z niego "wylewac" maja sie pojawic scrolle (zaznaczone na obrazku) tak aby mozna bylo owy tekst przewinac ( czyli overflow: auto ).

Jednym slowem zalozenie jest takie aby strona wygladala jak aplikacja okienkowa, ktorej oczywiscie nie trzeba przewijac calej w dol winksmiley.jpg

Problem polega jednak na tym, ze Content mimo, ze ma ustawione overflow: auto nie pokazuje scrolla gdy tekst wyplywa z Content tylko przechodzi przez footer i dalej wyswietla tresc - co oczywiscie rozwala cala koncepcje :/

Strasznie jest mi to potrzebne, a siedze juz dluzszy czas (co widac po godzinie posta winksmiley.jpg) i nie moge dojsc gdzie jst blad (a moze tak sie nie da zrobic :? )

Jezeli ktos jest w stanie podac rozwiazanie badz nakierowac na jakis link byl bym bardzo wdzieczny.

P.S.
Oczywiscie zrodla layu sa zubozone wzgledem oryginalu ale podstawowa struktura mniej wiecej jest taka sama.
revyag
Dodaj:
Kod
body{
    height:100%;
}

i ustaw procentowa wyskosc contentu:
Kod
#content{
    height:70%;
}

powinno byc ok.
Seth
Co prawda pod IE jest taki efekt (ale tez nie do konca taki jakbym oczekiwal) to pod firefoxem juz nie dziala sad.gif

Edit >--------------------------------------

Znalazlem ! snitch.gif
Moze komus sie przyda, wiec podaje strone gdzie szczegolowo opisane sa konstrukcje layoutu opartego o div'y tak aby wygladal jak z iframeami:
http://www.fu2k.org/alex/css/frames/
smile.gif
revyag
Jeśli dodasz:
Kod
html{
}

i
Kod
#container{
    height: 70%;
}

i
Kod
#content{
}

będzie ok smile.gif
Seth
Hmm... moja radosc byla przed wczesna...
revyag: to co podales dziala i juz zaczynam chwytac o co chodzi z ta wysokoscia w div'ach z tym, ze wynik nie zadowala mnie.

Chcial bym aby wysokosc tego contentu byla dopasowywana do footera, a 70% to tak nie bardzo to robi winksmiley.jpg
Przy duzych rozdzielczosciach mam spory odstep od footera, a chce miec dokladnie 10 px.
revyag
Nie wiem czy da się to ominąć, bo oczywiste jest, że przy wyższej rozdzielczości, wysokość podana w procentach będzie większa, tym samy odstęp między footerem i containerem też będzie większy. Ustalonego rozmiaru w pikselach też nie można podać, bo inaczej będzie to wyglądać w 1024x768 a inaczej 1280x1024.
Jedyne rozwiązanie jakie mi w tej wchwili przychodzi do głowy to użycie javascriptu. Wykryć jaka jest rozdzieloczość i względem tej rozdzielczości podawać wysokość containera.
Minusy tego rozwiązanie są takie, że strona się napewno nie zwaliduje, no i trzeba te wysokości dobrać doświadczalnie (ale to już chyba nie jest duży problem).
Seth
Dzieki smile.gif
Michał Fikus
A ja zrobiłbym to inaczej.

a) TOP

musi mieć position: absolute; top: 0px; ... wiadomo. z-index: 10; (liczba przykladowa, byleby wieksza od containera)

cool.gif CONTAINER (podobnie MENU)

height: 100%;
A co byłoby bardzo ważne i przynosiło porządany przez Ciebie efekt: padding-top: ilespx;
Podobnie z padding-bottom: ilespx; ew. z-index: 5; (mniej niż TOP)

c) FOOTER

I tu znowu Twoje position: absolute; z-index: 10;

Mam nadzieje, że choć krótko, to jednak zrozumiale.

Właściwie chyba nawet z-index nie będzie potrzebny, ale podaje, gdyż nie sprawdzałem tego rozwiązania, a jeśli bez nie zadziała, to z z-indexem powinno już być wszystko ok.
ikioloak
Spotkalem sie z bardzo podobna sytuacja i trafilem tutaj. Albo nie umiem sie posluzyc radami z powyzszych postow, albo one nie dzialaja. Zaczalem sie bawic w to troche z innej strony i skutek niemalze idealny.
Roznica taka nie na xhtml'u, wiec wszystko oparte na tabelkach. Tylko content pozostal div'em tak jak u Setha. Sprawe rozwiazalo cos mniej wiecej takiego:

1. <body onresize="javascript:document.getElementById('content').style.height=window.outerHeight-100; document.getElementById('content').style.width=window.outerWidth-200">

Moze i nieladnie bo o onresize z tego co sie orientuje w3c nic nie mowi, ale wazne ze dziala. Acha, z tego co pamietam do doctype'a tez musialem wyrzucic bo z tym albo na IE albo na FF nie pradzilo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.