Hosiek
7.09.2013, 10:56:26
Potrzebuje pobrać i wyswietlić w php 5 najczęsciej odwiedzanych stron - i tutaj pytanie, czy istnieje jakaś funkcja która mi to ułatwi, bądź pobranie i przetworzenie historii ?
fklar
7.09.2013, 11:19:52
Chodzi Ci o pobieranie informacji o historii z przeglądarki użytkownika? Nie da rady, PHP działa po stronie serwera, poza tym to byłaby niebezpieczna operacja i łatwo o nadużycia. Możesz jedynie pobrać adres poprzedniej strony, strony odsyłającej, jeśli taka była.
No chyba, że masz na myśli najczęściej otwierane podstrony w Twojej witrynie. Wtedy musisz napisać jakisś licznik, który przy każdym otwarciu dopisuje dane wejście do statystyk, a później sobie te statystyki wyciągać z bazy danych.
Hosiek
7.09.2013, 11:43:08
HTTP_REFERER tutaj mi nie pomoże, a jak mówisz nie da rady pobrać historii czy też dowiedzieć się o najczęsciej odwiedzanych stronach to musze wymyślić coś nowego. Tak czy tak, dzięki za odpowiedz.
sunpietro
7.09.2013, 12:23:39
Móglbyś zbierać informacje o odwiedzonych stronach za pomocą ciasteczek, a potem te ciastka odpowiednio przerabiać.
Hosiek
7.09.2013, 12:43:15
Taak, to czy do ciasteczek czy do bazy to raczej nie problem, problem w tym ze aby zliczyło mi wejście na jakąś stronę, musiało by być przekierowane z mojej strony. Czyli wpisanie adresu z palca czy tez wyszukanie w googlach nie zaliczało by odwiedzin.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.