Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hook a MVC na plikach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Raven1122
Witam,

Chcę do swojej aplikacji opartej o MVC dodać możliwosć dodawania pluginów, no i tutaj się zawiesiłem. Chodzi o to, że View są na plikach html i jest problem przy dodawaniu zawartości od pluginu. Robiąc to na mysql wyciagalbym dany view z mysql i uzywal jakiegos wyrazenia regularnego albo cos, ale jak zrobić to, kiedy całość opiera się na plikach?

Jakieś pomysły?
Crozin
1. Nie za bardzo wiem w czym jest różnica dla Ciebie, jeżeli szablon pochodzi z bazy danych bądź z pliku.
2. Podaj jakiś konkretny przykład użycia, jaki Cię interesuje.
3. Warstwa widoku to nie synonim dla szablonu HTML.
Raven1122
No to tak o:

Kontroler wywoluje klasy model i view, model wyciaga dane z mysql i przekazuje oprzez controller do view, a w view mam metode render, ktora includuje dany view w pliku html, w ktorym sa zapisane składowe typu echo $this->sitetitle itd itd
nospor
Skoro masz
echo $this->sitetitle
to czemu nie mozesz zrobic
echo $this->Plugin('NazwaPluginu')
?
Raven1122
Ale skąd klasa Plugin będzie wiedziała gdzie podczepić dany kod?
nospor
No bo wywolasz ja tam, gdzie ma podczepic?

ps: niezly czas odpisywania.... wink.gif
Raven1122
Ale jeżeli już wejde do pliku View i go zacznę edytować, to już nie będzie taką łatwością wgrywanie pluginów
nospor
Chyba nie nadążam za Twoim tokiem myślenia sad.gif
Raven1122
Chcę zrobić system luginów oparty na hookach.

Wgrywam sobie do folderu "Plugins" folder pluginy powiedzmy "Dodatkowe pole w komentarzach"

W panelu admina klikam instaluj i sie instaluje i juz dziala.

Jezeli uzytkownik mialby zaczac edytowac plik View bez zadnego doswiadczenia to nie bylo by to prostym rozwiazaniem dla niego, a po to to robie zeby wlasnie nie musial grzebac w tych plikach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.