Chce zbudować wyszukiwarkę dat czyli wpisuję data do i data do poczym wyskakują mi wyniki z bazy danych.Narazie zrobiłem coś takiego i wyskakuje mi błąd :Warning: mysqli_close() expects parameter 1 to be mysqli, null given in xxxxxxxxxxxxxxx/search1.php on line 81 i nie wiem co z tym zrobić , wogóle nie wiem czy ten kod nie wymagałbym jakis przeróbek prosiłbym o pomoc :
oto kod formularza:
<form action="../@admin/search1.php" method="post" target="foo2" onSubmit="window.open('', 'foo2', 'width=500,height=500,status=yes,resizable=yes,scrollbars=yes') "> Data od <input type="text" name="date_od" value=""/> data do <input type="text" name="date_do" value="" /> <input type="submit" value="Szukaj" /> </form>
a tu search1.php
<?php // wy?wietlenie nagłówka // usunięcie niepotrzebnych białych znaków // sprawdzenie, czy użytkownik wpisał dane // je?li nie, to wy?wietl komunikat i zakończ działanie skryptu // je?li jednak dane s? wpisane poprawnie else { // poł?czenie z baz? danych, NIE ZAPOMINJ USTAWIĆ WŁASNYCH DANYCH! $base=mysqli_connect('localhost','xxx','xxx','xxxx'); //mysqli_query($base, "SET NAMES utf8"); //mysqli_query($base, "SET CHARACTER SET utf8"); //mysqli_query($base, "SET collation_connection = utf8_polish_ci"); // skonstruowanie zapytania // zwróć uwagę na operator Like - to on jest sercem całej aplikacji. Pozwala wyszukać dany ci?g w bazie danych // jak zapewne zauważyłe?, przed fraz? i po niej umieszczam znaki procenta % // ten znak symbolizuje dowolny inny ci?g znaków, więc jest niezbędny do skutecznego wyszukiwania // połaczenie operatorem Or pozwala na wyszukiwanie danego ci?gu zarówno w nazwie, jak i opisie produktu // UWAGA! Tutaj też nie zapomnij ustawić swoich danych! $query="SELECT * FROM firma WHERE umowa_do BETWEEN '$date_od' AND '$date_do' "; // wysłanie zapytania do bazy danych $result=mysqli_query($base,$query); if (!$result) { } // ustalenie ilo?ci wyszukanych obiektów $obAmount=mysqli_num_rows($result); // wyswietlenie ilo?ci wyszukanych obiektów // wy?wietlenie wyników w pętli for($x=0;$x<$obAmount;$x++) { // przekształcenie danych na tablicę $row=mysqli_fetch_assoc($result); // wy?wietlenie numeru identyfikacyjnego // wy?wietlenie nazwy produktu echo ("Nazwa firmy: '.$row['firma'].' <br> Telefon: '.$row['telefon'].' <br> Ulica: '.$row['ulica'].' <br> Miasto: '.$row['miejscowosc'].'<br> Asortyment: '.$row['asortyment'].'<br> Umowa do: '.$row['umowa_do'].''); echo("<br/>"); echo("<hr>"); echo'<br />'; } } // zamknięcie poł?czenia mysqli_close($base); // koniec aplikacji ?>