Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt wyświetlajacy rekordy z bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kubszton
Witam
1Mam taki problem iż chciałbym wyświetlić 2 rekordy z bazy mianowicie user_from i user_website natomiast po uzyciu tego skryptu wyświetla się Resource id #3. ponieważ aktualny użytkownik ma id 3.

1. <?php
  2. include 'config.php';
  3. db_connect();
  4. check_login();
  5. $wynik = mysql_query("SELECT `user_from`, `user_website` FROM `users` WHERE user_id='{$_SESSION['user_id']}'");
  6. echo $wynik;
  7. db_close();
  8. ?>

2 Jak dodawać do bazy danych rekordy nie kasując tych które są już na miejscu w którym chce dodać nowe?(chodzi mi o coś podobnego do a przy file)

Prosze o pomoc
Z góry dziękuje.
_Borys_
Do pobierania z bazy stosuje się mysql_fetch_assoc($wynik) lub mysql_fetch_array($wynik) lub inne podobne.
  1. $wynik = mysql_query("SELECT `user_from`, `user_website` FROM `users` WHERE user_id='{$_SESSION['user_id']}'");
  2. $row = mysql_fetch_assoc($wynik);
  3. echo $row['user_from'].' - '.$row['user_website'];

Jeśli baza zwraca więcej rekordów to wtedy w pętli while($row = mysql_fetch_assoc($wynik)){}
A jeśli chodzi o drugie pytanie to można zastosować CONCAT() przy UPDATE
Przykładowo:
  1. UPDATE tabela SET news = CONCAT(news,' nowe dane') WHERE id = 5
kubszton
Czyli jak to zastosować do tego skryptu?
  1. $ins = mysql_query("UPDATE users SET user_from='$pole1', user_website='$pole2' WHERE user_id='{$_SESSION['user_id']}'");

Powinien on wyglądać tak?
  1. $ins = mysql_query("UPDATE users SET news = CONTACT (news, user_from='$pole1', user_website='$pole2') WHERE user_id='{$_SESSION['user_id']}'");

Bo wywala mi błąd 500?
_Borys_
  1. $ins = mysql_query("UPDATE users SET user_from = CONTACT(user_from, '{$pole1}'), user_website = CONCAT(user_website, '{$pole2}') WHERE user_id='{$_SESSION['user_id']}'");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.