witam
Nigdy takiego czegoś nie robiłem a teraz musze ; )
Proszę osoby znające się w temacie o pomoc merytoryczną. Przedstawie problem bardzo ogólnie bo nie chce zaliczyć jakiejś wtopy w pojęciach.
Mam kilka urzadzeń pomiarowych. Rejestrują one między innymi temperature oraz posiadają możliwosc ustawień kilku parametrów. Urządzenia te nie wspołpracują z sobą i mogą być używane gdziekolwiek. Moim zadaniem jest napisanie strony internetowaj, na która po zalogowniu na swoje konto mogę odczytywac parametry z takiego urządzenia oraz dokonywać wybrancyh zmian w jego ustawieniach. PHP i cała ta otoczka tworzenia srron i aplikacji internetowych nie jest mi obca i nie tutaj jest problem. Zastanawiam się bardziej jak uzyskać połaczenie pomiędzy urządzniem a serwerem ?
Narazie jestem na etapie planowania. Urządzenia pomiarowe już mam i działają. Ich modyfikacja zajmuje się oddzielny programista. Ja narazie chce poznać sam zamysł jak to ma wszystko działać i dlatego też chciałbym was sie poradzić.
Obecnie dostałem wytyczne, że klient który kupi takie urządzenie pomiarowe moze wejsc sobie na strone internetową i zarejestrowac swoje urządzenie. Kluczowym elementem rejestracji będzie kod urządzenia, który będzie grał role identyfikacji urzadzenia. Po poprawnym zarejestrowaniu klient może na tej stronie podglądać pomiary temperatur oraz dokonywac zmian wybranych ustawień, i tutaj zaczyna się dla mnie bajka. Jak stworzyć połączenie pomiedzy urządzeniem a serwerem tak aby serwer mógł odbierac asynchronicznie aktualne dane pomiarowe z urzadzenia oraz również potrafił wysłać odpowiedź w postaci zmiany ustawień urządzenia - jęsli np klient wybierzez na stronie jakąś opcje do zmiany ?