Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][inne][PHP]"Wyszukaj" na strone
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
VeParadox
Witam.
Mam taki surowy kod na wyszukiwarkę na stronę:
Kod
<form id="search" method="get" action="#">
                <input type="text" class="text" value="" />
                <input type="submit" class="submit" value="" />
            </form>

Jak ten kod uzupełnić aby zaczęło to hulać?
nospor
No wypadaloby podpiac kod php, ktory odczyta dane z forma i na ich podstawie stworzy odpowiednie zapytanie do bazy?
VeParadox
Cytat(nospor @ 25.10.2013, 09:17:34 ) *
No wypadaloby podpiac kod php, ktory odczyta dane z forma i na ich podstawie stworzy odpowiednie zapytanie do bazy?

No to chyba leże.... Nie wiem jak to zrobić. W drugim pliku jest tak:
Kod
* search */

#search {
    position: absolute;
    top: 15px;
    left: 30px;
    width: 240px;
    height: 30px;
    background: #C0EFB2 url('images/search.gif') no-repeat;
    border: none;
}

#search input.text {
    float: left;
    display: block;
    width: 180px;
    height: 22px;
    line-height: 22px;
    padding: 4px 0 4px 15px;
    font-size: 16px;
    color: #2A476B;
    background: none;
}

#search input.submit {
    float: right;
    display: block;
    width: 40px;
    height: 30px;
    background: #C0EFB2 url('images/submit.gif') no-repeat top;
    cursor: pointer;
}
nospor
Drugi plik co pokazales to css..... on odpowiada za wyglad elementow.... Naprawde nie wiesz co to jest plik php i do czego to sluzy? To moze wpierw by przejrzec jakis kurs podstaw php a potem brac sie za wyszukiwarke?
VeParadox
Cytat(nospor @ 25.10.2013, 09:29:12 ) *
Drugi plik co pokazales to css..... on odpowiada za wyglad elementow....

No tak myślałem, ale miałem nadzieje że jednak tu cos trzeba zmienić.
Cytat(nospor @ 25.10.2013, 09:29:12 ) *
Naprawde nie wiesz co to jest plik php i do czego to sluzy? To moze wpierw by przejrzec jakis kurs podstaw php a potem brac sie za wyszukiwarke?

Fakt nie wiem, jestem samoukiem i czesto biorę się za wszystko od dupy strony, niestety. Nie mam czasu na kursy. Pomożesz? Być może jak zaczniesz tłumaczyć to coś jednak zatrybie, szybko łapię wink.gif
phpion
W skrypcie odbierz wpisaną w polu frazę ($_GET['nazwa_pola']), wykonaj zapytanie SQL wyszukujące dane (SELECT w warunku LIKE), wyświetl wyszukane wyniki. Generalnie radzę pogooglować za "php wyszukiwarka" jeśli jesteś kompletnie zielony, a dopiero potem wrócić na forum z konkretnym problemem.
nospor
Cytat
Pomożesz? Być może jak zaczniesz tłumaczyć to coś jednak zatrybie, szybko łapię
Sorki, ale nie. Jesli Twoja znajomosc php jest zerowa, to pomoc Tobie bedzie polegala na napisaniu wszystkiego za Ciebie.
VeParadox
phpion chociaż chciał pomóc, niewiele rozumiem z tego co napisał, ale dostosuję się do jego rady; pogoogluje również o tym co napisał, zagłębie się w temat, mam juz punkt zaczepienia smile.gif
nospor od razu oceniłeś że jak nie umiem to chcę wszystko za darmo, a tak nie jest, ale powiedzmy że oprócz szykanowania moich umiejętności pomogłeś "próba podjęcia tematu" wink.gif
nospor
Przeciez ci napisalem: zacznij od podstaw. Po grzyba mam ci pisac to co zrobil phpion, skoro ty i tak tego poki co nie kumasz, nie wiec po co to jest. By to zrozumiec musisz wpierw poznac podstawy. Bez tego ani rusz, bo bedziesz co chwila lecial na forum z pytaniem: a ile to jest 2+2. Taka prawda.

Cytat
pogoogluje również o tym co napisał, zagłębie się w temat, mam juz punkt zaczepienia
Naprawde trzeba bylo ci napisac "php wyszukiwarka" bys dopiero wtedy poszedl do google? Sam nie mogles wpisac w google "php wyszukiwarka" ?

No to ja ci napisze kolejne slowa kluczowe do googe:
php formularze - bo to od tego powinienes zaczas... oczywiscie zaraz po tym jak poznasz podstawy podstaw smile.gif
VeParadox
Oki, mam od jutro 7dni wolnego to może jakoś to ogarnę. Stronę też muszę skończyć w tym czasie, coś czuje że przez te 7 dni troche jeszcze wam dział Przedszkole po okupuje smile.gif
martex
http://www.youtube.com/watch?v=oszt71gt8Zk
+
google => "wyszukiwarka php tutorial"
jest tego troche smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.