Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]validationEngine
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gitbejbe
Witam

Nie pamietam kiedy ostatnio miałem takiego nerwa na pisanie kodu...

Robie projekt, do którego chcę zastosować skrypt validationEngine (jquery ) : url: dokumentacja

w formularzu mam dwa pola : login oraz email które chce poprzez ajaxa sprawdzić ich unikalność w bazie danych. Przeleciałem już całe google, wszystkie stackoverflowy i githuby i nic mi nie pomaga. Postepuje zgodnie z dokumentacją i ZERO

Kod:
wywołanie skryptu
  1. $("#valid").validationEngine();

formularz
  1. <form action="register.php" id="valid" class="mainForm" method="POST">
  2.  
  3. <!-- okroilem tylko do konkretow -->
  4. <input type="text" name="imie" class="validate[required,minSize[3],custom[onlyLetterSp]]" id="req1">
  5. <input type="text" name="nazwisko" class="validate[required,minSize[3],custom[onlyLetterSp]]" id="req2">
  6. <input type="text" name="email" class="validate[required,custom[email]]" id="req3">
  7. <input type="text" name="login" class="validate[required,custom[login],minSize[5],ajax[ajaxCheckUser]] text-input" id="req4">
  8. <input type="password" name="pass" class="validate[required],minSize[8]" id="req5" placeholder="minimum 8 znaków">
  9. <input type="password" name="pass2" class="validate[required,equals[req4]]" id="req6">
  10.  
  11. </form>

reguła jaxCheckUser
  1. "ajaxCheckUser": {
  2. "url": "ajax_check.php",
  3. "alertText": "* cos nie tak",
  4. "alertTextOk": "* gitara",
  5. "alertTextLoad": "* sprawdzam"
  6. },

plik php
  1. //zrobilem narazie jak najrpościej aby tylko działało
  2. if ($_GET['fieldValue']=='aaaaaa') {
  3. $arrayToJs[1] = true;
  4.  
  5. } else {
  6. $arrayToJs[1] = false;
  7.  
  8. }
  9. echo json_encode($arrayToJs);

w firebugu brak błędów w komunikacji(php zwraca wartość 1: false lub 1. true). Jeśli wpiszę w pole loginu cokolwiek to wyświetla się tylko chmurka "sprawdzam", nic więcej !
Jeszcze trochę a lecę po prozak do apteki

EDIT!!!

Poradziłem... : | ku... zawsze tak jest, ze zaczyna działać jak się założy temat na forum ^^

Do zamknięcia/kasacji
com
poprosimy rozwiązanie dla potomnych tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.