Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS a system portalowy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Seth
Wydzielone z http://forum.php.pl/index.php?showtopic=22362

-----

eee panowie, o czym Wy wogole piszecie ? O CMSie ? blink.gif
Czy moze chodzi o system portalowy, ktory nijak ma sie do CMSa ?
sirrus
hmm... coś takiego jak internal, wiesz chyba o co chodzi smile.gif
dag
Cytat
eee panowie, o czym Wy wogole piszecie ? O CMSie ?  blink.gif
Czy moze chodzi o system portalowy, ktory nijak ma sie do CMSa ?

Cytat
shoutbox

LOL, to napewno jest część CMS'a biggrin.gif party.gif

CMS - Content Managment System
System zarządzania treścią. A nie jakieś shoutboxy.

aaevil.gif
hwao
Moze wg Ciebie shoutbox nie posiada zadnej tresci?
shizo
Dag: idąc Twoim tokiem myslenia usunąłbym także forum, bo "to jest system zarządzania treścią, a nie jakieś fora..." snitch.gif
dag
No chyba, że mamy na myśli zarządzanie shoutbox'em (np. moderowanie) - to co innego, ja miałem na myśli sam moduł shoutboxa (czyli, np. kod php)
Seth
Mnie raczej chodzilo o to, ze podstawa CMSa jest zarzadzanie trescia - rodzajem tresci, przeplywem, sposobem wyswietlania itp. - czyli to wszystko co podajecie juz na wstepie pownno byc do osiagniecia za pomoca maniipulowania trescia i wygladem - do tego wlasnie jest CMS.

A jezeli wymieniacie osobne moduly, ktory kazdy bedzie operowal na swoich danych, a nie na centralnym systemie - frameworku - zarzadzania contentem to juz nie jest to CMS, a "system portalowy" (zlepek kilku skryptow polaczonych ze soba).

Dla przykladu: system portalowy to: jPortal, blue-dragon, *Nuke itp.
CMS: eZ Publish, Red Dot, OpenCMS
sirrus
Mambo to chyba też CMS, ale nie wiem czy zauważyłeś Seth - dla uztkownika przyglądającemu się temu zjawisku niejako z boku, tj. osoby która generalnie ową treścią będzie zarządzała, przygladała się temu czy ową treść przeglądała, różnice między CMS'em a systemem portalowym strasznie się zacierają i trudno w pewnych momentach powiedzieć czy to CMS czy system portalowy.

CMS dla mnie to również sieć wzajemnych powiązań, baza artykułów wie co dzieje się w bazie forum (lub ew. to jedna wielka baza) itd. etc. - jeżeli wiecie co mam na myśli.
Vengeance
Tak a potem są oferty:
"zlecę wykonanie cmsa z _standardowymi_ opcjami:
[... tu lista jak u Wankster ...]
za 200zl lub reklamę"

;]]

---edit---

@Seth
"a nie na centralnym systemie - frameworku - zarzadzania contentem"

Ja Cię błagam smile.gif Rozwiń myśl albo odeślij do jakieś porządnej literatury ;]
dag
Cytat(Vengeance @ 2004-10-30 21:43:54)
Tak a potem są oferty:
"zlecę wykonanie cmsa z _standardowymi_ opcjami:
[... tu lista jak u Wankster ...]
za 200zl lub reklamę"

;]]

---edit---

@Seth
"a nie na centralnym systemie - frameworku - zarzadzania contentem"

Ja Cię błagam smile.gif Rozwiń myśl albo odeślij do jakieś porządnej literatury ;]

Podpowiedź dla innych, bo chyba wiem Vengeance do czego zmierzasz (aby uniknac pytan innych co to jest framework): zobaczcie choćby wzorzec MVC (szukać na forum, w artykułach php.pl)
matid
IMO to wszystko co wymienił Wankster to jest jeden moduł o nazwie Content. Rozbieżność jest tylko w wyświetlaniu danych i ich pobieraniu. A tym już zajmuje się wspomniany już wzorzec MVC.
Seth
Moja definicja CMSa: jest to system przeznaczony do zarzadzania trescia, jej przeplywem (Worflow), obrobka i prezentacja.
Zazwyczaj posiada swoj wlasny Framework, ktory umozlliwia wlasnie to o czym wyzej wspomnialem.
Moze posiadac pluginy, ktore spelniaja role "ulatwiaczy" w zarzadzaniu trescia (np. plugin do RSSa) oraz moga byc traktowane jako zestawy bibliotek, ktore daja nowe mozliwosci w operacji na tresci - oba przypadki dzialaja na istniejacym w CMSie frameworku, ktory jest jakby API dla pluginow (bez niego musialy by same sobie radzic ze struktura dokumentow i dostepem do nich).

Co do workflow to mozna to zobrazowac jako algorytm (przy projektowaniu schematow workflow wyglada to wlasnie jak schemat blokowy), ktory ma za zadanie jakos obrobic tresc.
Dla przykladu: mamy dokument, ktory zostaje umieszczony w kolejce do wyslania. Teraz system pobiera sobie ten dokument i wzuca go do workflow (do danego schematu - schematow, moze byc wiele). Na podstawie zbudowanego schematu (naszego lub tez predefiniowanego w CMSie) do naszego dokumentu zostaje dodany np. obrazek, gdyz dalismy w schemacie warunek, ze jezeli dokument zawiera adresata o imieniu Tomek, to wlasnie dodajemy mu obrazek.
I tak przechodzimy kolejne etapy (jezeli jeszcze jakies sa) i w ktoryms tam miescu mamy infromacje, ze dokument trzeba juz wyslac. Wysylamy go, a workflow sie konczy (albo przechodzi dalej po swoim schemacie - to wszystko zalezy od tego jaki ten schemat jest).

Przyklad wygladu budowy workflow:
http://www.dstc.edu.au/Research/Projects/P...reeze/bred1.gif
http://www.lims.nl/nederlands/workflow.gif
(tego typu elementy przewaznie budowane sa w edytorach napsainych w Javie)

Czyli jednym slowem w CMSie operujemy na tresci - nie musimy tworzyc skryptow obslugi np. newsow, gdyz zapewnia nam to jako tako sam CMS: a dokladniej on ma za zadanie pobrac dane, przechowac je, a my np. przygotowac wzorce (templatey) do tego aby te dane jako spokazac (to samo tyczy sie tego aby jakos te dane pobrac od uzytkownika - czyli np. stworzyc formularz).

Jak widac mechanizm dzialania CMSa jest mocno rozbudowany i trzeba naprawde dlugo nad czyms takim posiedziec (i to nie w pojedynke) aby dojsc do sensownych rozwiazan.

Natomiast system portalowy to zlepek skryptow: newsow, sond etc., ktore co prawda dzialaja na tresci ale tak naprawde kazdy z tych elementow ma swoje wlasne mechanizmy, ktore oderwane od calego systemu portalowego i tak i tak beda dzialac po malych modyfikacjach - jednym slowem "pluginy" systemu portalowego sa to osobne skrypty, ktore zostaly tak zmodyfikowany aby np. dzielic wspolny dla danego systemu portalowego mechanizm autoryzacji.

Uff... winksmiley.jpg
Vengeance
a no to juz rozumiem oswiecilo mnie ;] co to framework to akurat wiedzialem (to do dag) chodzilo mi wlasnie o rozwicienie tego czym dla Seth jest cms.

dzieki bardzo.
dag
Cytat
co to framework to akurat wiedzialem (to do dag)

wiem, dlatego napisalem "Podpowiedź dla innych", chcialem uprzedzic pytania innych odnosnie tego co to "framework"

Cytat
tego typu elementy przewaznie budowane sa w edytorach napsainych w Javie

Zazwyczaj projektuje sie w standardzie UML, a jak wiadomo, najwięcej programów tego typu jest napisana w Javie, np. Poseidon, ArgoUML, Visual-Paradigm, itp.
bela
@Seth co workflow daje? możesz wskazać jakaś implementacje w php?
Seth
Workflow daje Ci to, ze mozesz tworzyc schematy przeplywu dokumentu bez ingerencji w kod zrodlowy systemu.

Implementacja, chyba najbardziej znana to TikiWiki
Vengeance
Schemat na tej www co podales Seth bardziej mi przypomina cykl Krebsa zachodzący w Mitochondrium hehe ;]

sorki za OT ;]
Sh4dow
Seth mam do ciebie pytanie bo troche zakreciles jak chinski mixer, czy roznica miedzy Systemem portalowym a CMS'em jest taka ze, CMS jest to rozbudowany i zaawansowanie napisany system portalowy ?

Bo oba zarzadzaja trescia, w obu mozemy wyodrebnic moduly.
Wedlug wzorca MVC wyodrebniony modul powinien dzialac sam. Wiec to by sie sprzeczalo z tym co napisales.

Wedlug wikipedia, CMS == System Portalowy. Wiem ze to troche dziwnie brzmi bo CMS nie musi byc wykozystany dla potrzeb portalu, ale to i tak tylko nazwa.

Z checia dowiedzial bym sie czy to rzeczywiscie jest taka roznica czy tylko synonimy tej samej rzeczy.
Seth
Tzn. wiesz... mozna to roznie interpretowac jednak ja sadze, ze jezeli mowimy o CMSie to mowimy stricte o systemie do operowania na tresci, a w systemach portalowych tak naprawde chodzi o to aby zlepic w jedna calosc kilka skryptow, ktore nawzajem maja wlasne spsoby zarzadzania trescia.... hmm nie wiem czy nie zamotalem winksmiley.jpg

Moze inaczej...
CMS to jakby biblioteka - tresc (ksiazka, pismo) ma swoje miejsce, posiada bibliotekarzy, ktorzy zarzadzaja polozeniem tresci ( managerzy ;D ), moga przyjmowac tresc i odpowiednio ja skladowac oraz prezentowac czy tez wysylac ja gdzies, moga miec tez procedury (workflow) w przypadku przywiezenia np. muzealnych eksponatow.

A system portalowy dziala jak powiedzmy supermarket - w jednym miejscu istnieje wiele stanowisk: kiosk, czytelnia, ksiegarnia etc., ktore na dobra sprawe mogly by istniec same bo nie maja wspolnego magazynu i wspolnych pracownikow. Ale korzystaja z powierzchni supermarketu i np. systemu ochrony.

Tak obrazowo bym to ujal.

P.S.
Wydzielam temat.
Vengeance
czyli np.

arty/newsy/faq korzystaja z jednej tej samej tabeli, wszystkie "defaultowo" mają opcje oceniania, ustawiania "wygaśnięcia daty publikacji na stronie", autora, liczbe "czytań" itd... tylko, że potem kolejne moduły czy co tam od newsów/artów/faq decydują, czy z danych obji korzystac i czy je udostępniać czy nie. dobrze to mniej więcej kumam snitch.gif

przeglądałem źródła mambo os i tam jest tak mniej więcej rozwiązane.
Seth
Jesli chodzi o rozwiazanie przechowywania tresci to nie musi byc to jedna tabela z ustawionymi na sztywno elementami winksmiley.jpg
Mozna tak jak np. w eZ Publish tworzyc swoje wzorce dokumentow dodajac wlasne pozycje i grupowac je w tzw. klasy dokumentow.

No ale to kwestia implementacji winksmiley.jpg
Sh4dow
Hihi, porownanie z supermarketem jest dobre. ale co ma reprezentowac ten super market? System ?
No tak czy tak, Jesli oczywiscie dobrze interpretuje twoje wypowiedzi. CMS jest bardziej zaawansowany. No bo jak by popatrzec na to ogolnie, to CMS i 'System Portalowy' (SP)' maja takie same czesci. Bedzie to roznic sie jedynie technika pisania kodu.
Czyli wykonanie jakiegos bloku (schama blokowy) odbywa sie z wykozystaniem innych algorytmow, ale cel osiagany jest ten sam.
Piszesz o 'workflow', ktore powinno byc poza glownym kodem. Jesli dobrze zrozumialem jest to taki 'scenariusz wydarzen'. Mam nadzieje ze dobrze napisze. Jesli to poprostu wybieranie 'sciezki' w aplikacji, jaka akcja ma byc wykonywana, gdzie ma przekazac wynik itd.
Wiec jest to zaawansowane wdrozenie schamatu blokowego.
Kazdy skrypt ma cos podobnego, ale czasami opiera sie to o funckje if() a w innych jest to rozpisane obiektowo.

Jesli chodzi o te samodzielne skrypty to przy CMS'ie bardziej bym sie przychylal do tego ze moga pracowac same lub w grupie, natomiast moduly w SP sa bardziej wyspecjalizowane dla danego systemu i aby przerobic je na indywidualne aplikacje, trzeba wlozyc wiecej pracy.

Ja rozumiem ze kazdy inaczej nazywa swoje aplikacje. Bo rzeczywiscie chyba granica miedzy CMS a SP jest zatarta tak mocno jaki jest poglad osoby wypowiadajacej sie.

Ja osobiscie bym powiedzial ze CMS jest to zaawansowana aplikacja do zarzadzania trescia. Z wieloma mozliwosciami oraz bez wiekszych ograniczen w strefie rozwoju. Natomiast SP jest to prawie homogeniczna aplikacja ktora ogranicza sie jedynie do wlasnych skryptow.
Vengeance
chcialem zobaczyc jak rozwiazuje to eZpublish ale jego kod troche mnie przerazil (sam nie wiem czy jego wielkosc czy _dla mnie_ balagan) smile.gif

jakos mambo os na razie latwiej przyswoilem ale do eZ tez trzeba sie bedzie zabrac. tylko ze mu 30 sekund na start to za malo to --- (minus)

--edit

dodam jeszcze to ze z rozmow to przeprowadzonych zrozumialem
ze w systemie portalowym (oczywiscie wg. seth bo kazdy ma swoje myslenie)
taki shoutbox, modul artow, newsow, downloadu, faq itd...
kazde z nich ma wlasne mechanizmy dodawania wpisu, edycji, usuwania,
a takze pobierania danych i wyswietlania.

tym czasem ze cms-a w pewnych momentach te mechanizmy dodawania, edycji, usuwania sa wspolne

czy tak?
Seth
@Sh4dow: supermarket ma reprezentowac system grupujacy skrypty.

@Vengeance: tak smile.gif

Swoja droga chyba juz tak zostanie, ze w Polsce SP i CMS bedzie znaczylo to samo, a jak dla mnie przydalo by sie to rozrozniac aby nieraz nie wprowadzac zametu - bo widzac ogloszenia o napisanie CMSa zastanawiam sie co autor tak naprawde mial na mysli winksmiley.jpg
bela
@Seth, nie dam spokoju z tym workflow winksmiley.jpg do czego on sie przydaje ? jak działa?
NuLL
Workflow jest systemem obiegu dokumentow przydatnym np. w intranetach gdzie dla roznych pracownikow musisz podelsac rozne rzeczy w tym samym dkumencie - chocby wykrey sprzedazy - inne dla prezesa inne dla sprzedawcy - WorkFlow jest poteznum narzediem tylko trzeba umiec wykorzystac jego potencjal - chodzi mi o o ide, technologie a nie skrypty czy gotowe rozwiazania
bela
na jakiej zasadzie działa?
Seth
bella_666: zerknij na poprzednia strone tam opisalem workflow ( http://forum.php.pl/index.php?showtopic=22...ndpost&p=133693 )

Dodam jeszcze, ze to dziala na zasadzie klockow. Mamy sobie np. klocek do IFa czy tez klocek do wysylania w jakies miesce dokumentu.
Jak znajde to podrzuce link do Javowej aplikacji do budowania worflow.
Sh4dow
Seth, jesli dobrze rozumiem Worflow jest raczej jakims 'sposobem rozwiazania' problemu. Czy raczej jakas aplikacja gotowa?
Raczej bym traktowal to jako wzorzec ktory jest implementowany w roznoraki sposob.
Czekam na link jeszcze, bo zaciekawilo mnie to troche.
Seth
Workflow to mechanizm (mogą być rożne implementacje) do tworzenia schematów obiegu informacji i nie tylko.
Można tym zarządzać np. procesy decyzyjne. Przykładowo:
Przyjmujemy nową osobę do pracy. Wysyłamy w naszym systemie dokument przyjęcia osoby do firmy - zostaje on wrzucony do workflow (do danego schematu - przeznaczonego właśnie do przyjmowania nowych osóB).
Wg. schematu okazuje sie, ze dokument ten musi być podpisany przez dwie osoby. Workflow wysyła ten dokument na skrzynki mailowe tych osób (albo np. na drukarkę). Po podpisaniu dokumentów użytkownicy wysyłają dokument na adres zwrotny (czy tez np. na FAX). Gdy workflow zobaczy, ze obie osoby wysłały juz podpisane dokumenty idzie dalej (może także, w przypadku gdy do danego terminu ktoś nie odesłał podpisanego dokumentu, wyslać monit ponaglający taka osobę).
Następną rzeczą może być wysłanie dokumentu do działu kadr, a kopie do osoby zgłaszającej nowego pracownika.

Linki do edytorow workflow:
http://jawe.objectweb.org/
http://www.tensegrity-software.com/en/comp...raph/index.html
Ten ostatni mozna zobaczyc na ich stronie, trzeba tylko sie zarejestrowac (naprawde warto zobaczyc).

Nawiasem mowiac mozna tez tak budowac same aplikacje. Korzystajac z klockow tworzyc schematy ich dzialania, a potem tylko kompilowac do wynikowego kodu.
DelMonte
Ja się czuję ciemny że tego nie rozróżniam, głupio mi z tym sciana.gif ale po tej dyspucie w której starzy wyjadacze z trudem dochodzą do sedna trochę mi lżej smile.gif Po tych paru latach od tej dysputy okazało się, że nadszedł czas na systemy portalowe budujące społeczność
Moli
Po co wygrzebujesz tematy sprzed 5 lat ohmy.gif Emotka która wstawiłeś ma racje, walnij się w głowe.
DelMonte
Widać jak zmienił się rynek i co należy po tych paru latach dziś serwować userowi. Wiele podążą w kierunku social portal,np. socialengine.pl
P.S
Sam się walnij w głowę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.