Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Struktura bazy,...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
robert_b
Problem jest taki (od razu mówię nie do celów komercyjnych winksmiley.jpg ):
1. Stworzyłem bazę danych "produkty".
2. Chcę w niej umieśćić tabele: kategorie, wzory, zestawy, ceny.
3. Jak uważacie, że powinna wyglądać ta baza, jeżeli założenie jest takie że odwiedzający może najpierw obejrzeć kategorie , potem w zależności od wybranej kategorii pokażą mu się wzory lub zestawy(złożone z elementów o tym samym wzorze, ale z różnych kategorii) wraz z odpowiadającymi im cenami?

Pytam, bo zależy mi na szybkości działania, a mój sposób: jedna duuuża tabela (nie śmiejcie się) działa dosyć wolno i myślę że uda wam się zaproponowac mi dużo szybsze rozwiązanie, co z kolei stanie się dla mnie bodźcem do dalszej pracy nad samym sobą biggrin.gif .
DeyV
hmm
Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, ale wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby coś takiego?

robert_b
O dokładnie o coś takiego mi chodziło!!!
Wielkie dzięki!!!
Jak będę czegoś jeszcze potrzebował to dam znać (bo widzę, że warto)!
herbatniczek
Cześć

Zauważyłem bardzociekawy wątek dla mnie.

Też mam mały problemik ze schematem encyjno-relacyjnym. Prosze o pomoc i uzupełnienie brakujących związków, sa na czerwono. Korzystam z MS Visio, ale mnie at apliakcja denerwuje. DeyV - w czym robisz takie piękne schematy? i czy można w tym programie także oddzielnie zrobić schemat tabel w bazie i typó danych poszczególnych pól?

oto mój schemat http://www.toya.net.pl/~grupaie2/schemat2.gif DZIKI ZA POMOC.

Prosze pamiętać, że kategorie są u mnie w programie jako drzewo. czyli każda kategoria i podkategooria ma unikalny ID i np:
1 to monitory lcd
2 to monitory lcd 17''
3 to monitory lcd 17'' czarne
czyli coś co należy do 3 należy też do 2 i 1 questionmark.gifquestionmark.gif?

Nie wiem jak to pchnąć dalej. Widzicie strukture tabeli kategorie, na jej podstawie tworze drzewko w sesji w php. Obecnie struktura tabeli kategorie i drzewko dają mi nieskończoną liczbe kategorii i podkategorii.
DeyV
deZign for databases 3.xx z ustawionymi file ->display preferences -> indicators -> na version 3
from http://www.datanamic.com/

@herbatniczek:
zaglądam na forum wtedy gdy mam na to ochotę, i odpisuję na te posty na które mam chęć.
Pisanie do mnie PW w celu zachecenia mnie do odpowiedzi zazwyczaj daje efekt dokładnie odwrotny...
herbatniczek
Dzięki, link sie przyda napewno! Ps. czy importowałeś całe bazy z mysql? Nie działa mi to. Port mam ustawiony 3308, chyba tak powinno być? mam krasnala najnowszego. I zauważyłem coś ciekawego. Mnie uczono notacji Martina, w której, jeśli coś jest wymagane dopisuje się jeszcze jedną kreskę, nie zawsze, ale na tej zasadzie co na obrazku który zrobilem i tak np

klient -||----------zero lub więcej zamówień, przy kliencie są dwie kreski. DeZign nie pozwala na to. Jaka to notacjja?

@DeyV:
no sorki nie wiedziałem, osobiscie odpowiadam na pw. pw było po to, bo czekam pilnie na odpowiedz, bo nie moge ruszyc dalej, jak tego nie zrobie. juz nie bedzie pw. :roll2:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.