Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] KaboomPics.com - darmowe zdjęcia
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
chmiello
Cześć.

Ostatnio koleżanka wpadła na pomysł, żeby udostępnić trochę swoich fotek, w dużej rozdzielczości. Na szybko skleciliśmy stronkę KaboomPics.com znajduje się na niej ponad setka zdjęć (nowe będą dodawane). Zdjęć można używać do wszystkich projektów (również komercyjnych). Jedyne czego nie wolno robić, to umieszczać samych, nie opakowanych projektem zdjęć na jakiś płatnych serwisach (typu fotosik).

Zapraszam na stronkę i miłego użytkowania fotek. Mamy nadzieję że strona przyda się komuś smile.gif

Pozdrawiam.
kilab
Popraw wyświetlanie zdjęć. Jeśli pobierasz całe zdjęcie, a chcesz tylko wycinek, kadruj i pobieraj tylko tę potrzebną cześć zamiast ukrywać w CSS.
Podgląd zdjęć po najechaniu również mógłbyś poprawić żeby tam ładowane było mniejsze zdjęcie.
Może to wina dropboxa, ale zdjęcia baaardzo długo ładują mi się, a łącze mam nie najsłabsze wink.gif

Poza tym jak dla mnie kolory są trochę za mdłe, może ktoś inny też to zauważy.
Ogólnie strona na duży plus. Pytanie tylko, czy po osiągnięciu popularności dostęp do zdjęć nie zostanie skomercjalizowany, jak to zawsze w tego typu stronach bywa? biggrin.gif
chmiello
Nie, zdjęcia na pewno będą darmowe niezależnie od popularności strony. Dzięki za uwagi, postaramy się w miarę możliwości poprawiać funkcje strony smile.gif
!*!
- Miniatura 3456x5184 px facepalmxd.gif
- pole wyszukiwarki nie jest widoczne na tle u góry.
- jak zauważył przedmówca, kolory są trochę wyblakłe
- http://kaboompics.com/category/other/foo
- http://kaboompics.com/0
- formularze nie działają jak wyłączę JS

edycja:

- i jeszcze to http://kaboompics.com/s1000000
ber32
Witam.

Inicjatywa bardzo dobra. Lkingsmiley.png

Brakuje informacji dla potencjalnych użytkowników o licencji na jakich warunkach można używać pobrane zdjęcie. Moim zdaniem najlepiej umieścić taką informację w samym ściąganym pliku czyli np. JPG+ licencja i dodatkową informację na samej stronie przy każdym dostępnym zdjęciu.
chmiello
Myślicie że wklejenie http://creativecommons.org/choose/ będzie dobre ? (żeby była informacja o licencji)
in5ane
Cytat(!*! @ 11.02.2014, 11:15:54 ) *
- formularze nie działają jak wyłączę JS
A kto normalny wyłącza JS w przeglądarce. Czy na przykład takie Allegro przejmuje się tym? Nie, ma to gdzieś. Bo dokładnie tyle 0,0000000000000000000000000000000000000000000000001% ludzi ma wyłączony JavaScript w przeglądarkach. Smartphony i tablety też obsługują poprawnie JavaScript.
!*!
Cytat(chmiello @ 11.02.2014, 16:42:51 ) *
Myślicie że wklejenie http://creativecommons.org/choose/ będzie dobre ? (żeby była informacja o licencji)

Zamień to na MIT.

Cytat
A kto normalny wyłącza JS w przeglądarce. Czy na przykład takie Allegro przejmuje się tym? Nie, ma to gdzieś. Bo dokładnie tyle 0,0000000000000000000000000000000000000000000000001% ludzi ma wyłączony JavaScript w przeglądarkach. Smartphony i tablety też obsługują poprawnie JavaScript.

Nie interesują mnie braki Twojej wiedzy.
Damonsson
- strony nie widać, jak wyłączę monitor sad.gif
in5ane
Cytat(!*! @ 12.02.2014, 15:42:29 ) *
Nie interesują mnie braki Twojej wiedzy.
Zatkało kakao i jakąś ripostę trzeba było napisać, żeby wyjść z tej całej sytuacji. A jeśli masz na myśli ten procent, co podałem, to to był sarkazm, abyś zrozumiał ideę, że nie bierze się pod uwagę użytkowników, którzy mają wyłączone JavaScript. Ten odsetek ludzi jest zbyt mało, żeby zostawać w erze stron z XX wieku. To tak jakbyś narzucił programistom gier, żeby projektowali gry na Intel Pentium, albo trzeba by "opierniczyć" wszystkich developerów, których aplikacje nie chodzą na Windows 98, no bo jakaś część użytkowników korzysta z tego systemu i nie odpalą wielu nowych aplikacji. Masz naprawdę bardzo dziwne podejście. Trzeba iść z duchem czasu, aktualizować sprzęt i software, albo zrezygnować w ogóle z korzystania z technologii czy komputerów. Przy okazji nasunęła mi się jeszcze telewizja cyfrowa. Masakra, ile % emerytów musiało zrozumieć, o co chodzi i kupić dekodery (lub nowe TV), straszne, że nie mogą bez dekoderów oglądać "M jak miłość" na TVP2. Przykładów jest masa. Mam nadzieję, że pojmiesz, o co mi chodziło i uzupełnisz swoje braki wiedzy.

Co do tematu i strony. Zmień kolego na bardziej żywy i wyrazisty ten background w headerze (i w innych miejscach). Czcionkę też daj jakaś mniej mdłą (nawet imo czarną). Tutaj masz błąd: http://kaboompics.com/category/city_and_architecture/s40/123. Tutaj to samo: http://kaboompics.com/asd. Dla ikonek w Share us daj jakiś hover, to samo z buttonem "Go!" i lupą przy wyszukiwarce. Więcej błędów czy poprawek, jak dla mnie nie widzę.

P.S.: Fajnie, że korzystasz z Kohany tongue.gif
chmiello
Dzięki bardzo za cenne wskazówki, popracuje nad tym żeby poprawić to wyświetlanie strony, przy wyłączonym monitorze biggrin.gif . Tak na serio dzięki za błędy, pogadam z koleżanką i może pomyśli nad jakąś inną grafiką - żeby było bardziej żywo. Ona argumentowała to bardziej tak, że nie chce grafiką strony przyćmić zdjęć które dodaje. Błędy w routingu też poprawię - tylko skończę sesje, będę miał chwilę, przysiądę i poprawię. Dzięki za pomoc! I zapraszam do korzystania.
!*!
@in5ane - zaniżasz poziom. Jak już wspomniałem, brakuje Ci wiedzy w tym temacie. Zapoznaj się chociażby ze standardem WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), podejrzewam że o nim nie słyszałeś, jak i o wielu innych które tego dotyczą.
in5ane
Cytat(!*! @ 13.02.2014, 08:50:04 ) *
@in5ane - zaniżasz poziom. Jak już wspomniałem, brakuje Ci wiedzy w tym temacie. Zapoznaj się chociażby ze standardem WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), podejrzewam że o nim nie słyszałeś, jak i o wielu innych które tego dotyczą.

Wzmianka:
Cytat
Nadmiar JavaScriptu jest problematyczny dla użytkowników starszych przeglądarek, osób niepełnosprawnych z dysfunkcją wzroku korzystających z programów odczytu ekranu czy też właścicieli urządzeń mobilnych.
I teraz powiedz mi, czy ktoś z dysfunkcją wzroku będzie szukał obrazków w Internecie (a propos tego wątku)? Właściciele urządzeń mobilnych czy starsze przeglądarki? Co do urządzeń mobilnych na dzień dzisiejszy jest bardzo mało, które nie obsługują JavaScriptu, a nikt nie przegląda Internetu na Nokii 3210. A przeglądarki, to już mówiłem, albo się aktualizuje, albo ma się pecha.
!*!
@in5ane - Twoja ignorancja i dyskryminacja osób niepełnosprawnych jest przerażająca.
in5ane
Cytat(!*! @ 13.02.2014, 12:20:54 ) *
@in5ane - Twoja ignorancja i dyskryminacja osób niepełnosprawnych jest przerażająca.

Jak już nie wiesz, co napisać, to chociaż nie próbuj wmawiać mi, że dyskryminuję osoby niepełnosprawne. Jaki niewidomy przegląda strony (oczywiście przez jakiś specjalny program, czytnik) w Internecie w poszukiwania obrazków?
!*!
Cytat(in5ane @ 13.02.2014, 12:33:24 ) *
Jak już nie wiesz, co napisać, to chociaż nie próbuj wmawiać mi, że dyskryminuję osoby niepełnosprawne. Jaki niewidomy przegląda strony (oczywiście przez jakiś specjalny program, czytnik) w Internecie w poszukiwania obrazków?

Przecież właśnie się do tego przyznałeś uznając, że to niemożliwe. Sprawa nie dotyczy tylko niewidomych, chodzi o ogólną dostępność do strony co wytyka Ci wspomniany dokument.
A wymieniłem ten punkt JS, ponieważ dotyczył formularza kontaktowego, to kontakt też chcesz utrudnić?
Jest paragraf o tym że wszyscy są równi... Według Twoich "standardów" tak nie jest, więc Ci do siedzą na wózku, nie mają prawa kupić butów, bo nie chodzą? Zastanów się nad tym co piszesz. Twoja logika "bo tak, bo postęp i trzeba się zmienić" jest śmieszna.
Turson
Również jestem zdania, że jak ktoś ma wyłączone js to ma po prostu pecha. Jak firma tworzy nową grę, to też nie myśli o tym, żeby działała ona płynnie na Intel Pentium 4. To jest trochę tak jak z poprawianiem strony, żeby działała na IE7.
in5ane
To samo weź pod uwagę, że niewidomy nie może zagrać w Fifę czy Counter Strike'a. No i co? Developerów ściąć?
!*!
Cytat(in5ane @ 13.02.2014, 12:55:36 ) *
To samo weź pod uwagę, że niewidomy nie może zagrać w Fifę czy Counter Strike'a. No i co? Developerów ściąć?

I po raz kolejny pokazałeś że jesteś ignorantem. Nawet nie przeczytałeś dokładnie o co w tym wszystkim chodzi tylko wyrwałeś z kontekstu to co Ci pasuje do Twojej wizji świata i to pewnie jeszcze z wikipedii bo oryginał W3C za długi.

Oczywistym jest, że nikt nie wymaga od aplikacji dedykowanych prawidłowej funkcjonalności która uwzględni i zadowoli wszystkich, miałem przynajmniej nadzieję, że sam zauważysz, że strona internetowa się do nich nie zalicza, przynajmniej ta wspomniana w tym wątku.
freemp3
Po obu stronach jest trochę racji. Fakt, że teraz praktycznie wszyscy mają włączony JS i można by się tym nie przejmować, ale jednak przy formularzu (zwłaszcza kontaktowym) powinna być możliwość wysłania wiadomości bez obsługi JS.
in5ane
Nie mam ochoty dalej się z Tobą sprzeczać. Podkreślam, nie poddaję się. Po prostu ta dyskusja do niczego nie doprowadzi. Każdy ma swoje zdanie i tyle. Jeden jest biały, drugi jest czarny. Jeden jest za PiS, dugi za SLD.
Posio
Ogólnie rzecz biorąc, też myślałem że !@! gada bzdury i nie warto się przejmować tym odsetkiem ludzi którzy nie korzystają z JS. Ale szczęka mi opadła gdy pokazałem moim znajomym moją stronę domową i każdy z nich prawie oglądał to na innym urządzeniu.
"Eeee, Kuba, strona mi się nie ładuje (ajax)"
"Nie mogę wysłać tego, nie mogę kliknąć tamtego, bo nie reaguje"
I tak dobrych kilka przykładów. Teraz moim zdaniem wykryć czy JS reaguje i napisac dla niego alternatywe to nie problem.. Najpierw piszesz wszystko w pełni funkcjonalne bez JSu a potem dodajesz swoje duperele w JS. I nie ma z niczym problemów. A odsetek ludzi "ciemnych" korzystających ze starych przeglądarek na starych komputerach jest stosunkowo duży. Tym bardziej u nas w Polsce.
lukasz1985
Cytat(Turson @ 13.02.2014, 12:50:10 ) *
Również jestem zdania, że jak ktoś ma wyłączone js to ma po prostu pecha. Jak firma tworzy nową grę, to też nie myśli o tym, żeby działała ona płynnie na Intel Pentium 4. To jest trochę tak jak z poprawianiem strony, żeby działała na IE7.

Tak się składa, że P4 to bardzo dobre procesory a i tak wiele nowych, przeciętnych gier nie będzie wykorzystywać niczego więcej choćby dlatego, że nie są pisane pod procesory wielowątkowe (ponieważ jest to bardzo niewygodne). To, że coś jest nowsze, nie do końca znaczy, że jest lepsze.
valkirek
Zawsze oceniam stronę po pierwszym wrażeniu i tu jestem miło zaskoczony bo wygląd jest ok tylko co mi się nie podoba to np. brak :hover po najechaniu na ikonki "share us" i "go" przy substrukcji. Nie mam więcej czasu żeby oceniać działanie itp.

Menu też przydałoby się zrobić bardziej wyraziste.

Ogólnie ocena 9/10
gitbejbe
Strona wizualnie na pierwszy rzut ok. Natomiast nie podoba mi się to, że ze strony z obrazkami do pobrania zrobiłeś bloga a nie galerie. Zdecydowanie odechciewa się przeglądania tak małej ilości zdjęć na jednej stronie i lecąc jeszcze po paginacji.... Ja proponowałbym zainteresować się np taką prezentacją grafiki http://bibliotheek20.files.wordpress.com/2...w=700&h=591
Jak jeszcze dorzucisz infinite loading ala fejsbunio będzie miodzio ; )

co do JS'a, również jestem zdania, że kwesta włączony/wyłączony już dawno powinna odejść do lamusa. Każdy musi liczyć sie z tym, zę jak wyłaczy js'a to znakomita większość stron przestanie dobrze działać i koniec kropka. Mimo wszystko jednak jestem zdania, że formularze jak nic innego powinny działać niezależnie od js. A argumenty z inwalidami.... facepalmxd.gif @!*!, właśnie uświadomiłeś mi moją ignorancje bo nie mam podjazdu dla niepełnosprawnych w moim sklepie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.