Cytat
Chyba sam sobie zaprzeczasz trochę jeśli o coś jest łatwiej dbać to ja biorę to w ciemno bo utrzymam to w porządku.
Nigdzie sobie nie zaprzeczyłem. Napisałem tylko, że niejednokrotnie bardziej obszerny kod (pod względem linii) pisze się szybciej i jest go łatwiej utrzymać w porządku. Odniosłem wrażenie, że próbowałeś pokazać zwięzłość kodu Twojego ORM-a jako zaletę - co w tym konkretnym przypadku raczej ją nie jest.
Cytat
Czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat? Bo wydaje mi się że ten kod dodaje rekord do bazy danych, dokładnie tak jak w Ouzo.
Masz rację, oba kody mają docelowo dodać nowy obiekt do bazy i zapewne robią to podobnie. Jednak ten Doctrine'owy napisany jest z uwzględnieniem zestawu zasad
SOLID czyli nie będzie rzucać kłód pod nogi przy próbie zrobienia czegokolwiek co nie jest wręcz do bólu szablonowe. Zwróć uwagę na to, że w Twoim kodzie nie wykorzystam dobrodziejstw
IDD, nie rozszerzę kodu poprzez podpięcie zdarzenia, nie zastąpię Twojej klasy Ouzo\Db\QueryExecutor swoją, która robiłaby jakieś dodatkowe rzeczy, długo by jeszcze wymieniać...
Cytat
Właśnie po to zrobiony jest built-in ORM aby nie trzeba było korzystać z pobocznych ORM'ów. Jednak wsparcie do tego typu rzeczy, jeśli są one dodawane przez composer jak najbardziej jest ale na poziomie aplikacji.
Doprecyzuję swoje pytanie: czy jeżeli będę miał taką zachciankę by podpiąć do projektu ORM Doctrine czy inny XYZ, czy po napisaniu kilku adapterów/sterowników i zmianie konfiguracji będę wstanie z niego korzystać z innymi komponentami FW, przykładowo obsługą formularzy lub walidacją?
Cytat
Nie widziałem aby ktokolwiek miał TestCase do bazy danych, takie które w pełni pomagają przetestować model bez konfigurowania miliarda rzeczy (napisałem inżynierkę w Zendzie i poświęciłem sporo czasu aby testować model).
Zapewne dlatego, że napisanie testów wykorzystujących bazę danych to już zadanie programistów aplikacji, a nie frameworka.
Nie zrozum mnie źle, zapewne na Wasze potrzeby jest do dobre narzędzie i spisuje się jak powinno. Jednak jeżeli nie wprowadza ono niczego ciekawego/nowego/dobrego-z-innych-platform to niestety pochwał zbierać nie będzie.