Mam takie pytanie mianowicie jako że rozpocząłem niedawno naukę z php i MySql zwracam się do was zapytaniem... Wymyśliłęm sobie jakiś tam przykład mianowicie załóżmy mam w bazie użytkwonikó z całej Polski załóżmy 1000 i teraz mam o nich takie dane jak województwo i takie jak powiat. I chciałbym zrobić bardzo szybko statystyki mógłbym oczywiście napisać odpowiednie dla każdej opcj zapytanie typu:
SELECT count(*) AS ilosc FROM `dane` WHERE `dane`.`wojewodztwo`='małopolskie'; SELECT count(*) AS ilosc FROM `dane` WHERE `dane`.`wojewodztwo`='śląskie'; SELECT count(*) AS ilosc FROM `dane` WHERE `dane`.`wojewodztwo`='dolnośląskie';
ale nie było by to chyba zbyt efektywne i wydajne zresztą wypisanie wszystkich powiatów trochę by zajęło...
I teraz moje pytanie jak najszybciej zrobić aby wypisało mi dla każdego województwa i dla każdego powiatu ilu jest użytkownikó w bazie...
Nie wiem czy dobrze główkuję ale wymyśliłem coś takiego że najpierw należałoby zliczyć wartości unikalne np dla tabeli `wojewodztwo`
SELECT DISTINCT
i upakować to do zmiennej np $wojewodztwo
i potem chyba o ile dobrze rozumiem odtworzyć dane w pętli while

{ $ile1 = $db->query($ile); $ilosc = $ile1->fetch_assoc(); $mp=$ilosc['ilosc'];
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić jak najlepiej zliczać takie statystyki