Witam, programuję troszkę w PHP i zacząłem zastanawiać się nad pracą programisty ale po pierwszej odpowiedzi na moje CV załamałem ręce. Miałem rozwiązać jakieś zadanko z Yii więc niestety samo PHP nie wystarczy, ale do rzeczy.
Kupiłem sobie książkę (żeby jakoś zacząć, bo dokumentacja do mnie nie przemawiała) YiiFramework z Heliona. Po pierwsze książka zawiera mnóstwo błędów (które wyłapałem znając trochę PHP). Zamiast jednak cokolwiek sobie rozjaśnić, pojawiło się znacznie więcej pytań. Zadam kilka z nich, może któreś z Was będzie mogło mi wyjaśnić.
1. Pomóżcie mi zrozumieć na czym polega MVC. Zawsze wszystko robiłem w plikach php według podstron mojej, ewentualnie pliku z funkcjami. Nie potrafię logicznie ogarnąć tego MVC chociaż bardzo chcę. Nie po co jest, bo to w teorii wiem.
2. Czym się różni -> od =>?
3. Czym jest $this i czemu występuje np. w kontrolerze ("$this->render(...)) chociaż nigdzie go nie definiuje?
4. Co oznacza np. echo CHtml::submitButton('Dodaj') - działanie rozumiem, ale ten podwójny dwukropek mnie zastanawia.