and7Li9
14.04.2014, 14:38:03
We fragmencie kodu:
Cytat
"
......
<div class="ui-insert"></div>
.....
<script>
$.post('http://xxx.pl//formcase', {mode:$('select[name=Rodzaj]').val()}, function(msg){
$('.ui-insert').html(msg);
});
$('select[name=Rodzaj]').change(function(){
var v = $(this).val();
$.post('http://xxx.pl//formcase', {mode:v}, function(msg){
$('.ui-insert').html(msg);
........
występuje za adresem IP słowo //formace. Co ono oznacza?
I drugie pytanie:
Przerabiam formularz zrobiony w PHP na HTML i fragment powyższy nie działa. Działa, gdy przywrócę index.php z index.html, a nie oto chodzi, bo chcę by strona startowała z HTML.
Dziękuję.
b4rt3kk
14.04.2014, 14:42:27
Nie możesz skryptu PHP uruchomić w rozszerzeniu .html. Możesz jedynie użyć mod rewrite i przyjaznych linków. To jedyne zalecane rozwiązanie.
and7Li9
14.04.2014, 15:19:04
Żeby było jasne: wszystko mam w php i na jednej podstronie zaawansowany formularz. Teraz przerabiam wszystkie podstrony do html (tu jest ok) i podstrony z formularzem nie zamienię na html? Czyli co dokładnie mam zrobić z tą podstroną ? Include tu nie zadziała ?
b4rt3kk
14.04.2014, 15:57:46
Nie możesz ot tak o zmienić sobie rozszerzenia z .php na .html i liczyć na to, że skrytpy php będą chodzić. Albo zmień ustawienia serwera, tak żeby html interpretowało również jako kod php (nie zalecane), albo użyj Mod Rewrite.
and7Li9
15.04.2014, 07:37:32
Czyli do podstrony x.pl/xyz.php przypisuję w pliku .htaccess podstronę x.pl/abc.html i tę podstronę abc.html podaję jako odnośnik w menu w pozostałych stronach (?) Jutro to sprawdzę... Dzięki.
Niestety podstrona z formularzem działa do momentu, gdy nie wyrzucę index.php. A przecież muszę zmienić index.php na html. Ten powyższy fragment nie jest wykonywany i jakoś odwołuje się do index.php....
b4rt3kk
15.04.2014, 08:46:25
Pokaż co tam masz wpisane w .htaccessie?
Kshyhoo
15.04.2014, 08:56:38
@and7Li9, witamy na Forum. Proszę, zapoznaj się z pierwszą linijką mojej sygnatury i zastosuj się...
and7Li9
15.04.2014, 10:42:56
Cytat
DirectoryIndex index.php index.html index.htm index.php3
AddHandler application/x-httpd-php5 .php
AddHandler application/x-httpd-php5 .htm .html
Options -Indexes
RewriteEngine On
RewriteRule ^([a-z0-9-]+)_([0-9a-zA-Z-]+)_([a-zA-Z0-9-]+)$ index.php?site=$1&pid=$2&sid=$3 [L]
RewriteRule ^([a-z0-9-]+)_([0-9a-zA-Z-]+)$ index.php?site=$1&pid=$2 [L]
RewriteRule ^([a-z0-9-]+)$ index.php?site=$1 [L]
Options FollowSymLinks
RewriteRule ^xyz.html$ xyz [L]
#oczywiście xyz to podstrona.
Ostanie 3 linijki to ja dopisałem. Coś mi się zdaje, że to tu jest problem....
mar1aczi
15.04.2014, 10:46:19
Podchodząc do tematu z innej strony: w czym przeszkadza Ci, że strona generowana jest przez php czyli plik ze źródłem strony ma rozszerzenie ".php" a nie ".html"?
and7Li9
15.04.2014, 11:10:17
Firma zewnętrzna zrobiła stronę w formie sztywnej konstrukcji w CMS-ie. Ja potrzebuję dostęp do każdego miejsca kodu choćby na potrzeby SEO...
b4rt3kk
15.04.2014, 11:36:45
Szczerze mówiąc nie wiem co chcesz osiągnąć. Może nie operuj na przykładach tylko podaj konkrety, bo nie dojdziemy inaczej do porozumienia.
and7Li9
15.04.2014, 12:10:59
Chcę modyfikować dowolnie wygląd strony w html+css a nie używać ubogiego panelu, chcę wpływać na metadane, title (w CMS-ie mam wszędzie jednakowo zrobione), chcę wpływać na nazwy linków, w ogóle wszystko co jest potrzebne do SEO..... I problemem jest jedynie formularz strony, który w jakiś sposób odwołuje się do index.php (zapewne przez .htaccess). Poprostu nie chcę dynamicznych stron.
A na pierwsze pytanie odnośnie "..//formcase) nikt mi nie odpowiedział.....
Luna_s20
16.04.2014, 08:33:58
Aż się nie chce... ale ok. Skoro formularz nie działa po wyrzuceniu pliku php - stąd wniosek nawet dla osoby całkowicie niezorientowanej, że "serce" formularza(skrypt który go obsługuje) znajduje się w php - indeksie lub którejś ze stron przez niego importowanych. Też nie bardzo zrozumiałam, co to za różnica, czy użytkownikowi wyświetli się na końcu adresu php czy html, względem edycji metadanych - przecież pliku html nie edytujesz w przeglądarce, ale u siebie na komputerze, w ten sam sposób możesz edytować te same linie zawarte w pliku php - nikt nie każe ci wklejać w metadane generowanej przez skrypty php zawartości. W skrócie - html MOŻESZ stosować w php i będzie normalnie się wyświetlać (przed <?php lub po ?>), php NIE MOŻESZ stosować w pliku html bo nie ruszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.