Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Przetworzenie strony na HTML
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
and7Li9
We fragmencie kodu:
Cytat
"
......
<div class="ui-insert"></div>
.....
<script>
$.post('http://xxx.pl//formcase', {mode:$('select[name=Rodzaj]').val()}, function(msg){
$('.ui-insert').html(msg);
});
$('select[name=Rodzaj]').change(function(){
var v = $(this).val();
$.post('http://xxx.pl//formcase', {mode:v}, function(msg){
$('.ui-insert').html(msg);
........

występuje za adresem IP słowo //formace. Co ono oznacza?

I drugie pytanie:
Przerabiam formularz zrobiony w PHP na HTML i fragment powyższy nie działa. Działa, gdy przywrócę index.php z index.html, a nie oto chodzi, bo chcę by strona startowała z HTML.
Dziękuję.
b4rt3kk
Nie możesz skryptu PHP uruchomić w rozszerzeniu .html. Możesz jedynie użyć mod rewrite i przyjaznych linków. To jedyne zalecane rozwiązanie.
and7Li9
Żeby było jasne: wszystko mam w php i na jednej podstronie zaawansowany formularz. Teraz przerabiam wszystkie podstrony do html (tu jest ok) i podstrony z formularzem nie zamienię na html? Czyli co dokładnie mam zrobić z tą podstroną ? Include tu nie zadziała ?
b4rt3kk
Nie możesz ot tak o zmienić sobie rozszerzenia z .php na .html i liczyć na to, że skrytpy php będą chodzić. Albo zmień ustawienia serwera, tak żeby html interpretowało również jako kod php (nie zalecane), albo użyj Mod Rewrite.
and7Li9
Czyli do podstrony x.pl/xyz.php przypisuję w pliku .htaccess podstronę x.pl/abc.html i tę podstronę abc.html podaję jako odnośnik w menu w pozostałych stronach (?) Jutro to sprawdzę... Dzięki.

Niestety podstrona z formularzem działa do momentu, gdy nie wyrzucę index.php. A przecież muszę zmienić index.php na html. Ten powyższy fragment nie jest wykonywany i jakoś odwołuje się do index.php....
b4rt3kk
Pokaż co tam masz wpisane w .htaccessie?
Kshyhoo
@and7Li9, witamy na Forum. Proszę, zapoznaj się z pierwszą linijką mojej sygnatury i zastosuj się...
and7Li9
Cytat
DirectoryIndex index.php index.html index.htm index.php3
AddHandler application/x-httpd-php5 .php
AddHandler application/x-httpd-php5 .htm .html

Options -Indexes
RewriteEngine On

RewriteRule ^([a-z0-9-]+)_([0-9a-zA-Z-]+)_([a-zA-Z0-9-]+)$ index.php?site=$1&pid=$2&sid=$3 [L]
RewriteRule ^([a-z0-9-]+)_([0-9a-zA-Z-]+)$ index.php?site=$1&pid=$2 [L]
RewriteRule ^([a-z0-9-]+)$ index.php?site=$1 [L]

Options FollowSymLinks
RewriteRule ^xyz.html$ xyz [L]
#oczywiście xyz to podstrona.

Ostanie 3 linijki to ja dopisałem. Coś mi się zdaje, że to tu jest problem....
mar1aczi
Podchodząc do tematu z innej strony: w czym przeszkadza Ci, że strona generowana jest przez php czyli plik ze źródłem strony ma rozszerzenie ".php" a nie ".html"?
and7Li9
Firma zewnętrzna zrobiła stronę w formie sztywnej konstrukcji w CMS-ie. Ja potrzebuję dostęp do każdego miejsca kodu choćby na potrzeby SEO...
b4rt3kk
Szczerze mówiąc nie wiem co chcesz osiągnąć. Może nie operuj na przykładach tylko podaj konkrety, bo nie dojdziemy inaczej do porozumienia.
and7Li9
Chcę modyfikować dowolnie wygląd strony w html+css a nie używać ubogiego panelu, chcę wpływać na metadane, title (w CMS-ie mam wszędzie jednakowo zrobione), chcę wpływać na nazwy linków, w ogóle wszystko co jest potrzebne do SEO..... I problemem jest jedynie formularz strony, który w jakiś sposób odwołuje się do index.php (zapewne przez .htaccess). Poprostu nie chcę dynamicznych stron.
A na pierwsze pytanie odnośnie "..//formcase) nikt mi nie odpowiedział.....
Luna_s20
Aż się nie chce... ale ok. Skoro formularz nie działa po wyrzuceniu pliku php - stąd wniosek nawet dla osoby całkowicie niezorientowanej, że "serce" formularza(skrypt który go obsługuje) znajduje się w php - indeksie lub którejś ze stron przez niego importowanych. Też nie bardzo zrozumiałam, co to za różnica, czy użytkownikowi wyświetli się na końcu adresu php czy html, względem edycji metadanych - przecież pliku html nie edytujesz w przeglądarce, ale u siebie na komputerze, w ten sam sposób możesz edytować te same linie zawarte w pliku php - nikt nie każe ci wklejać w metadane generowanej przez skrypty php zawartości. W skrócie - html MOŻESZ stosować w php i będzie normalnie się wyświetlać (przed <?php lub po ?>), php NIE MOŻESZ stosować w pliku html bo nie ruszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.