Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CodeIgniter]Czy ktoś tutaj z niego zawodowo korzysta ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
marcus753
Witajcie, nie chce rozpoczynać kolejnej dyskusji na temat wyższości jednego FW nad drugim. Chciałem się tylko zapytać czy ktoś jeszcze tutaj zawodowo korzysta z tego frameworka ? chodzi mi o tworzenie prostych stron/blogów/sklepów czy raczej nadaje się już tylko do nauki i potem przejścia na inne FW.

Pozdrawiam Lkingsmiley.png
Dejmien_85
Cytat(marcus753 @ 17.05.2014, 11:15:53 ) *
Witajcie, nie chce rozpoczynać kolejnej dyskusji na temat wyższości jednego FW nad drugim. Chciałem się tylko zapytać czy ktoś jeszcze tutaj zawodowo korzysta z tego frameworka ? chodzi mi o tworzenie prostych stron/blogów/sklepów czy raczej nadaje się już tylko do nauki i potem przejścia na inne FW.

Pozdrawiam Lkingsmiley.png

Moim zdaniem CodeIgniter nie nadaje się już nawet do nauki - nauczyć może Cię tylko starych praktyk, które były stosowane w PHP 4 i wczesnych wersjach PHP 5 (< 5.3).

W tej chwili wszystkie nowsze frameworki, tj. Symfony 2.x, Zend Framework 2.x, Laravel 4.x, PhalconPHP 3.x, FuelPHP 1.7.x, Silex, korzystają z nowszych wersji PHP i dzisiejszych paradygmatów używanch w aplikacjach.

Już samo przeglądanie dokumentacji dzisiejszych frameworków nauczy Cię bardzo wiele, od dzisiejszych praktyk, po wzorce projektowe (np. Dependency Injection, Inversion of Control). Jeśli koniecznie chcesz skorzystać z lekkiego Frameworka, wtedy mogę Ci polecić FuelPHP - to jeden z "następców" CI, taka stuningowana wersja z dodatkowymi bibliotekami (bo CI samo w sobie jest bardzo biedne, nie ma nawet bibliotek do obsługi autentykacji. Z CI będziesz musiał szukać bibliotek pisanych przez developerów, a z nimi różnie bywa. Lepiej znaleźć framework, który w standardzie ma biblioteki rozwijane razem z danym frameworkiem, wtedy masz pewność, że będzie rozsądnie napisany i zabezpieczony. Możesz też stworzyć swojego "builda" i napisać własne biblioteki - jeśli masz chęci na tworzenie koła od nowa, wtedy droga wolna, ale to jest moim zdaniem strata czasu).

Oczywiście jeśli bardzo chcesz, to możesz śmiało pisać w CI. Znam ludzi, którzy pracują na CI (przy projektach dla klientów). Znam takich, którzy od lat prowdzą swoje firmy i nie wiedzą co to obiektówka w PHP (co prawda zdają sobie z niej sprawę, ale nie korzystają z niej, im to nie przeszkadza, piszą swoje i to co piszą działa - to się dla nich liczy).

Zadaj sobie tylko pytanie jak wielkie są Twoje ambicje i Twoja aktualna wiedza. Jeśli chcesz po prostu poznać cokolwiek - aby tylko ruszyć z PHP -, wtedy CI może być, ale nie nauczy Cię niczego ciekawego oprócz starych praktyk. Jeśli chcesz poznać ciekawszy świat i nauczyć się nie tylko programowania w PHP (sensownego według najnowszych standardów), ale także przeróżnych paradygmatów i wzorców projektowych, wtedy śmiało uderzaj w nowsze frameworki - za rok sobie podziękujesz.

The world is yours! Choose your destiny! : )
markonix
Osobiście tworzę w CI dużo komercyjnych projektów.

Niestety nie jest to tak, że wybrałem go z kilku i go używam z wyboru.
Po prostu to mój pierwszy FW zaraz po strukturalnym pisaniu, a potem po próbach pisania własnego FW.

CI mi się podoba, ale już mam lampkę, że to "nie jest to". Ta myśl już mnie męczy od dobrych miesięcy.
Niestety tak to jest, że dostajesz projekt i gonią terminy.. Jak już coś dobrze znasz to ciach ciach, bez dokumentacji zrobisz od razu połowę rzeczy. Wiesz po prostu co i jak..
Autoryzacja w CI - tu akurat in plus za zewnętrzne biblioteki pisane przez ludzi bo wrzucasz pliki i masz gotowe wszystko (rejestracja, przypomnienie hasła, "zapamiętaj mnie"), wraz z widokami.
Druga sprawa że kusi mnie Laravel, ale nie chce ćwiczyć na cudzych projektach. Czekam aż się natrafi jakiś prosty katalog albo własny projekt i wtedy już musowo chce iść krok dalej.
Dejmien_85
Cytat(markonix @ 18.05.2014, 01:43:14 ) *
Osobiście tworzę w CI dużo komercyjnych projektów (...)

(...) Druga sprawa że kusi mnie Laravel (...)

CI był królem swego czasu, jednak jego czas minął. Przed Tobą całe życie, także nie musisz się śpieszyć z przejściem na inny framework, ale powiem Ci tylko jedno - czym szybciej przeskoczysz, tym lepiej. I nie martw się, Laravel to sprawdzony framework - i strasznie przyjemny, naprawdę. Oparty na Symfony 2, jednak mocno odchudzony od niepotrzebnego wysiłku - będziesz w nim pisał znacznie mnie niż w CI, a zrobisz więcej. Wiem, bo korzystam z niego (na zamianę z PhalconemPHP, którego używam gdy mam dostęp do VPS/Dedyka).
markonix
A do Laravel nie jest potrzebny przypadkiem też dostęp do serwera?
Bo właśnie to mnie odrzuca na początku że nie można sobie po prostu wrzucić na FTP projektu tylko konsolą.
Dejmien_85
Cytat(markonix @ 19.05.2014, 16:17:39 ) *
A do Laravel nie jest potrzebny przypadkiem też dostęp do serwera?
Bo właśnie to mnie odrzuca na początku że nie można sobie po prostu wrzucić na FTP projektu tylko konsolą.

Nie, nie potrzebujesz konsoli. Wystarczy skopiować pliki na serwer (np. przez FTP).

Konsola jest potrzebna tylko do tego, aby przy pomocy Composera ściągnąć pliki Laravela. Na swoim komputerze instalujesz Laravela przy pomocy Composera (to kwestia wpisania jednego polecenia), następnie Laravel się ściąga i działasz. Gdy coś wyrzeźbisz wtedy kopiujesz pliki na serwer. Cała logika przy pracy z serwerem współdzielonym.
markonix
No tak, ale jeżeli chciałbym pominąć pracę na localhoście?
Dejmien_85
Cytat(markonix @ 19.05.2014, 17:26:13 ) *
No tak, ale jeżeli chciałbym pominąć pracę na localhoście?

Nawet gdy chcesz zainstalować na współdzielonym CodeIgnitera, to i tak najpierw musisz go ściągnąć na swój komputer. A Composer nie gryzie, naprawdę. To jeden pliczek, który wystarczy ściągnąć i dodać do ścieżki systemowej. ; )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.