Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Access][PHP] Przekierowanie 410 w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bojakki
Usunąłem troche podstron na swojej stronie. Mam ustawiony warunek tak, że mnie (czyli zalogowanemu administratorowi) dalej się one wyświetlają, tyle, że z informacją, że usunięte, a wszystkim innym ma wyrzucić błąd 410. I tutaj pojawia się problem. Jak w kodzie wrzuce linijke:

1. header("HTTP/1.0 410 Gone");

Strona dalej się normalnie łąduje. Żadnego błędu nie wyrzuca

Zrobiłem więc tak:

1. header("HTTP/1.0 410 Gone");
  2. header("Location: mojastrona.pl/410.php");
  3. header("Connection: close");

I działa jak chcę, tylko czy to jest prawidłowo od strony technicznej? Czy boty dobrze to zrozumieją?
Pyton_000
  1. header("Location: mojastrona.pl/410.php", true, 410);

Sprawdź sobie w jakimś FireBugo-o podobnym narzędziu jakie kody Ci zwraca i będziesz wiedział.
Bojakki
No to daje 410, ale w ogóle nie przekierowuje na stronę błedu tylko wyświetla białą stronę (Firefox, Chrome) lub wyświetla przeglądarkowy komunikat o błędzie 410 w IE. W żadnym przypadku nie przenosi na podaną stronę, a mam ją dodatkowo zadeklarowaną w htaccessie:

ErrorDocument 410 /error-410.php

Więc powinno ją wyświetlić nawet bez przekierowania, ale po samym komunikacie błędu. Identycznie się dzieje gdy w taki sposób wywołuje 404. Gdy 404 wyjdzie "naturlanie" (czyli gdy wpisze url, którego nie ma), to wyświetla w porządku i przenosi na zadeklarowaną w htaccesie 404.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.