Cytat(Crozin @ 2.06.2014, 10:48:53 )

No przecież oczywistym jest, że każdy może mieć jakieś indywidualne preferencje... Standardy/konwencje są dobre i stosowanie się do nich samo w sobie zwiększa czytelność - bo kod jest pisany w sposób do którego już jest się przyzwyczajonym. W skrócie: nie ma się tutaj nad czym zastanawiać: pisz wg standardów.
W moim przypadku jest to o tyle niewygodne, że mam chyba dysleksję albo cos z nią powiązanego, a konkretnie mam problem z rozróżnianie małych i dużych liter.
O ile czytam powoli, nie ma problemmu. ale kiedy czytam szybko, to napisPisanyCamelCaseCzyliDuzeLiteryPierwszychLiterSłów wygląda tak samo, jak napispisanycamelcaseczyliduzeliterypierwszychlitersłów. Ale wiem, że należę do bardzie niewielkiego ułamka społeczeństwa (pewnie mniej, niż 5%, a może i mniej, niż 1%) , dlatego na codzień w projektach, które piszę wspólnie z kimś, stosuję CamelCase, "bo tak trzeba", zaś w projektach prywatnych, których nie mam w planie udostępniać, wolę snake_case.
Mimo to przed udostępnieniem kodu postanowiłem sprawdzić tą ankietą, co inni o tym myślą. Bo liczę na to, że może ktoś się do projektu później dołączy a przynajmniej skorzysta, więc zależy mi na tym, żeby inni się w tym połapali. Ale mimo to moje prywatne upodobania też są dla mnie ważne, więc jestem w rosterce
Po za tym z czystej ciekawości się zastanawiam, czy tylko dla mnie czytelniejsze jest bycie poza standardami. Bo gdybym był przekonany do jedynie słusznego sposobu (obojętnie którego) to bym nie pytał

No ale obaczymy, pewnie jednak pójdzie to jako CamelCase "dla dobra ogółu"