Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Typy danych.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Andrzej.W.
Witam.
Mam takie dosyć trywialne pytanie, ale poszukując w necie, czy manualu i tutaj na forum, odpowiedzi, natrafiam na sprzeczne informacje. Chodzi mianowicie o o różnice między varchar i tekst, chcę sobie wprowadzać teksty, poformatowane html'em, zakres znaków do max 10 000, który typ danych lepiej wybrać?
Tutaj na forum gdzieś przeczytałem, że niby varchar do 255, już zgłupiałem...
W manualu niby stoi że varchar ma do 65 k znaków i text też niby, poradźcie proszę. smile.gif
Pozdrawiam.
Andrzej.
nospor
Kiedys varchar byl do 255 znakow. Od pewnego czasu jest juz wiecej jak sam zauwazyles w manualu

A tu roznice miedzy text a varchar
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/blob.html
Cytat
Similarly, you can regard a TEXT column as a VARCHAR column. BLOB and TEXT differ from VARBINARY and VARCHAR in the following ways:

There is no trailing-space removal for BLOB and TEXT columns when values are stored or retrieved. Before MySQL 5.0.3, this differs from VARBINARY and VARCHAR, for which trailing spaces are removed when values are stored.

On comparisons, TEXT is space extended to fit the compared object, exactly like CHAR and VARCHAR.

For indexes on BLOB and TEXT columns, you must specify an index prefix length. For CHAR and VARCHAR, a prefix length is optional. See Section 8.5.1, “Column Indexes”.

BLOB and TEXT columns cannot have DEFAULT values.
Andrzej.W.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
Andrzej.
Crozin
Podstawowa różnica na chwilę obecną pomiędzy typem TEXT, a VARCHAR jest sposób ich składowania wewnątrz struktury rekordu (bazy danych) - tutaj dowiesz się więcej: http://dba.stackexchange.com/questions/386...text-data-types

W skrócie: dla względnie krótkich tekstów (do kilkuset znaków) korzystaj z VARCHARa, a dla dłuższych TEXT.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.