Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Kiedy stosować procedury i widoki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Octobus
Jestem troche zmieszany bo czytalem o procedurach i widokach ale nie jestem pewien kiedy one pomagaja a kiedy szkodza. Jesli wiele aplikacji korzysta z tego samego kodu to warto je robic, a jesli tylko jedna ? Mozna przeciez skopiowac nawet zapytanie sql w inne miejsce i bedzie to samo, no chyba ze wydajnosc jest inna. Tak wiec bardzo prosze o wytlumaczenie mi tego kiedy warto i powinno sie z tego korzystac a kiedy to jest jedynie dodatkowe obciazenie do bazy lub ma jakies inne skutki ujemne. Z góry dzięki za oswiecenie mnie
Crozin
Widoki: jeżeli masz jakąś grupę zapytań, które operują na tym samym zbiorze danych, który tworzony jest na podstawie wielu złączeń i warunków mogą znacząco ułatwić życie upraszczające te zapytania.
Procedury: to na dobrą sprawę odpowiednik funkcji po stronie bazy danych; jeżeli masz jakąś funkcję, która mogłaby być w pełni wykonana po stronie bazy danych (nie wymaga logiki dostępnej tylko z poziomu aplikacji) możesz skorzystać z procedur, chociażby w celu zmniejszenia ilości danych przesyłanych pomiędzy bazą a aplikacją.

PS. Jeżeli wiele aplikacji ma korzystać ze wspólnej bazy danych, powinieneś raczej rozważyć utworzenie aplikacji-proxy/API, które udostępniałoby ujednolicony interfejs do tejże bazy.
viking
Ja osobiście stosuję też bardzo często widoki jako kontenery do dalszego mapowania na encje celem uporządkowania kodu. Bardzo często zmieniając później też takie zapytanie nie trzeba się po stronie PHPa martwić już o nic i grzebać jeszcze gdzieś w kodzie aplikacji - bo np liczysz tylko coś inaczej ale zbiór zwracanych danych (kolumn) nie zmienia się. I pamiętaj też że są widoki zmaterializowane w których decydujesz kiedy zbiór danych odświeżać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.