Octobus
3.07.2014, 11:37:53
Wybrałem Codeigniter do tworzenia duzego portalu i czym dluzej go robie tym bardziej mnie irytuje ze ciezko tam jest zrobic cos jak podkontrolery czyli podzielic portal na klient/admin i jeszcze klient podzielic na pare czesci portalu w ktorym kazdy bedzie mial swoje kontrolery, przyklad adresow:
strona.pl/admin
strona.pl/admin/jedna_z_czesci_panelu/kontroler/parametry
strona.pl/sklep/kontroler/parametry
strona.pl/blog/kontroler/parametry
Może ja nie umiem ale z tego co czytalem to w CodeIgniter tak sie nie da robić. Pytanie wieć na co się przerzucić w następnym projekcie ? Myślę o czymś niezbyt wielkim jak ZF czy Symphony, raczej o nauczeniu się Yii, CakePHP, (KochanaPHP chyba też nie może tak robić) ptyanie tylko którego warto się uczyć który pozwoli na dość rozbudowaną apliakcję do tego w sposób w jaki opisalem a nie jest sam w sobie zbyt skąplikowany. Moze sa jeszcze jakies ktorych nie wymienilem ?
Dzięki za naprowadzenie mnie, pozdarwiam
adrianpl20
3.07.2014, 11:42:22
W Kohana da się taki "myk" zrobić, dzięki ustawianiu routingu
tutaj link do dokumentacji, akurat znalazłem taki przykład
http://kohanaframework.org/3.3/guide/kohana/routing#regexjednak czytałem i słyszałem, że Kohana nie nadaje się/ciężka jest do tworzenia dużych portali. Chociaż sam będę pisał większy portal w Kohanie.
Octobus
3.07.2014, 11:53:48
Myślę jeszcze czy w CodeIgniter jak zastosuje HMVC to uzyskam to co potrzebuję, w sumie nie interesowałem się tym nigdy ...
Pyton_000
3.07.2014, 12:05:29
A nie prościej/szybciej jest postawić oddzielne skrypty?
Octobus
3.07.2014, 12:10:49
musiałbym postawić z 5 CodeIgniter, kazdy konfigurować i jeżeli trzeba byłoby aktualizować wszystko byłoby razy 5, bez sensu bo wszystkie czesci portalu dzialac moga na jednej bazie i jednej instalacji jako że są w jednej domenie i należeć będą do jednej osoby.
aras785
3.07.2014, 12:14:52
aniolekx
3.07.2014, 12:16:58
Pyton_000
3.07.2014, 12:17:26
postawienie 5 instancji działających na 1 core i 1 konfiguracji i 1 bazie...
W CakePHP to nie problem, bo katalog APP klonujesz sobie n-razy i tylko ustawiasz routing
markonix
3.07.2014, 12:39:25
W CI też można kilka aplikacji uruchomić na jednym Core.
Co do wyjściowego problemu - tworzysz w kontrolerach folder "admin", wrzucasz do niego podkontrolery, które dziedziczą po Admin_Controller (trzyma się je w folderze core).
Taki zabieg fajnie pozwala pogrupować moduły, ustalić np. template, zmienne, w jednym miejscu możesz sprawdzić logowanie i dostęp.
Resztę załatwiasz routingiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.