Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych osób w dziedzinie przechowywania sesji/ciastek/kontrolowania sesji przy pomocy js. Otóż robię wtyczkę do chrome dla pewnej strony w celu ułatwienia sobie zarządzania kontem i raz na czas pojawia mi się captcha. Udało mi się ustalić kiedy owa captcha wyskakuje - po 5-cio krotnym przesłaniu formularza. Próbowałem usuwać rozmaite ciastka, przelogowywać się, wylogowywać po czym usuwać wszystkie ciastka i logować na trybie prywatnym przeglądarki - żadnego efektu, captcha pojawia się mimo to. Zauważyłem jednak, że po nieokreślonym czasie (różnie, raz 10 min, drugi raz 15 min, trzeci raz 20 min a czasami nawet 40 min) nieaktywności przy otwartej stronie (bez jakiejkolwiek aktywności na innej przeglądarce/karcie) wystarczy odświeżyć stronę, a captcha samoistnie znika i znów mogę wysłać formularz 5 razy do pojawienia się następnego obrazka do przepisania. Tu moje pytanie - w jaki sposób może być przechowywana ilość dostępnych wysłań formularza (do pojawienia się captchy) skoro usuwanie sesji/ciastek nic nie daje - wykluczam więc local storage - a jak wyżej wspomniałem zdarza się, że po nieaktywności na stronie captcha znika sama - wykluczam więc bazę danych, gdzie wartość byłaby zawsze dostępna i niemożliwe, że sama zerowałaby się ot tak. Wykluczam też celowe działanie programisty, bo jaki cel miałoby anulowanie żądania wpisania captchy po losowym czasie nieaktywności na stronie

. Mile widziane jakiekolwiek sugestie, bo ostatnio nic nie robię tylko myślę nad tym i nie mogę na nic wpaść.
/johny_sDzięki za odpowiedź. Próbowałem zmieniać ip z ciekawości, ale to nie to. Liczyłem wysłane formularze dziesiątki razy - 1, 2, 3, 4 potem 5 i insta captcha. Ip tutaj raczej nie gra roli, bo zmieniałem je w trakcie sesji jak i logowałem się z innym ip na trybie prywatnym bez ciastek - NULL. Apropos tego samoistnego znikania captchy - zrobiłem wtyczkę do chrome z setTimeout, która odświeżała stronę co 1s przez godzinę - captcha cały czas się pojawiała. Potem zmodyfikowałem timeout na 20 min (czyli po załadowaniu strony odczekiwało 20 min i uruchamiało funkcję jsu która odświeżała stronę) i captcha zniknęła.