Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [laravel][composer]
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
marcus753
Troszkę jeszcze po spamuje tutaj, no ale to są uroki nauki nowych narzędzi wink.gif

cytując definicję composer: służy do zarządzania zależnościami bibliotek z których korzystamy oraz pobrania ich do naszego projektu, w związku z tym mam 2 pytania pod kątem laravela:

mamy 3 biblioteki A wymaga do działania biblioteki B w wersji 1.0 a C wymaga do działania B w wersji 1.3 czy to oznacza że composer ściągnie 4 pliki ? A, B 1.0, B 1.3 oraz C ?

rozumiem że laravel korzysta ze swoich bibliotek ? ew. może korzystać z napisanych bibliotek przez innych np. symfony pytanie tylko dlaczego nie dostarcza ich razem z trzonem laravel-a (jeden folder który pobieramy na stronie framework-a np. jak CI) tylko oczekuje że pobierzemy je sobie sami za pomocą (composer-a) ?

i ostatnie pytanie, załóżmy że pobrałem sobie pliki za pomocą composer-a, skończyłem pisać projekt na localhoscie i chce go update-ować czy mogę to zrobić bezproblemowo za pomocą composer-a ? (php composer.phar update) czy może być tak że jakaś funkcja po update-cie przestanie mi działać i będę w lesie...
memory
1.Tak
2.Laravel korzysta z 23 zewnętrznych bibliotek, które aktualizowane są codziennie. Ktoś musiałby codziennie aktualizować paczkę do ściągnięcia co jest bez sensu.
3.Tak, najlepiej zrobić update na localhoscie następnie przekopiować to na serwer produkcyjny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.