Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Wykonanie czynności o danej godzinie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Arveit
Dzień dobry!
Mam ja zapytanie do Was smile.gif Jestem co nieco obeznany w PHP, ale pisząc dla treningu własną namiastkę portalu społecznościowego (tylko w celach treningowych, dokształcenia itp.) spotkałem pewien problem. Mianowicie chcę, by o pewnej godzinie wykonywały mi się różne czynności.

Wiem jak zrobić, by np. użytkownikowi po wbiciu na stronę wyświetliło się "Dobry wieczór" zamiast "Dzień dobry" - prosty warunek z funkcją date(), ale czy to zadziała, gdy dany plik nie jest uruchomiony na żadnym komputerze we wszechświecie? Domyślam się, że kod jest wykonywany tylko wtedy, gdy ktoś załaduje dany plik, więc jeśli chcę, by o godzinie 20:30 zmodyfikowało wszystkie rekordy w bazie danych, to ktoś musi uruchomić ten akurat plik.

Pytanie więc do Was, drodzy, jak zrobić tak, by np. o 20:30 coś się działo bez ingerencji innych. Docelowo chcę zrobić, by po północy resetowała się ilość ostrzeżeń na czacie, jeśli ktoś w ciągu doby jakieś złapał. Czy to jest możliwe używając PHP?

Serdeczne pozdrowienia!
johny_s
poczytaj sobie o cronie
Arveit
Możesz coś więcej o tym powiedzieć? Chciałbym takie info "od człowieka", nie formułki ze stron tongue.gif Przede wszystkim interesuje mnie, czy mogę to użyć na każdym hostingu - czy to się jakoś włącza itp. Kiedyś na studiach miałem o jakimś takim narzędziu, ale to z pięć minut góra sad.gif

@edit
Dobra, znalazłem na stronie jednego dostawcy, jak włączyć. Teraz poszukam u mojego ^^

@edit2
No tak, miałem to na studiach, miało co 5 minut usuwać losowy plik z określonego folderu haha.gif Ale jeśli dobrze rozumiem, to możliwe jest wykonywanie też skryptów PHP, tak? Czyli jeśli umieszczę sobie w pliczku php taki kod:
  1. <?php
  2. mysql_query("UPDATE users SET warns = 0");
  3. ?>

To mi się zrobi, tak? smile.gif

Proszę o wyrozumiałość smile.gif
timon27
Pytasz o rzeczy które szybciej znajdziesz w google niż napiszesz post.
Pytasz czy zadziała. Nie prościej po prostu uruchomić i sprawdzićquestionmark.gif

Nie, nie zadziała bo nie połączyłeś się z bazą.
by_ikar
Cytat(Arveit @ 20.07.2014, 00:49:15 ) *
Możesz coś więcej o tym powiedzieć? Chciałbym takie info "od człowieka", nie formułki ze stron tongue.gif Przede wszystkim interesuje mnie, czy mogę to użyć na każdym hostingu - czy to się jakoś włącza itp. Kiedyś na studiach miałem o jakimś takim narzędziu, ale to z pięć minut góra sad.gif

@edit
Dobra, znalazłem na stronie jednego dostawcy, jak włączyć. Teraz poszukam u mojego ^^

@edit2
No tak, miałem to na studiach, miało co 5 minut usuwać losowy plik z określonego folderu haha.gif Ale jeśli dobrze rozumiem, to możliwe jest wykonywanie też skryptów PHP, tak? Czyli jeśli umieszczę sobie w pliczku php taki kod:
  1. <?php
  2. mysql_query("UPDATE users SET warns = 0");
  3. ?>

To mi się zrobi, tak? smile.gif

Proszę o wyrozumiałość smile.gif

Na każdym hostingu tego nie ma, dlatego istnieje coś takiego jak webcron, podajesz linka do skryptu który ma się wykonywać i gotowe. Są jakieś darmowe, ale przeważnie z ograniczeniami do np częstotliwości odwiedzania twojego skryptu przez takiego crona.
Arveit
Cytat(by_ikar @ 20.07.2014, 10:12:29 ) *
Na każdym hostingu tego nie ma, dlatego istnieje coś takiego jak webcron, podajesz linka do skryptu który ma się wykonywać i gotowe. Są jakieś darmowe, ale przeważnie z ograniczeniami do np częstotliwości odwiedzania twojego skryptu przez takiego crona.

Ok, zorientuję się w temacie, dzięki.

Cytat
Nie, nie zadziała bo nie połączyłeś się z bazą.

No tak, wiem, to tylko przykład był tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.