Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z fputs i readfile
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KreskowDarkMaster
Hej. Tworze obecnie cos typu "generator stron" w PHP i pojawiły się 2 problemy, których nie mogę rozwiązać. Najpierw wyjaśnię co ten kod ma robić. Użytkownik klika na stronie głównej jeden przycisk i wtedy na serwerze tworzy się plik .php. Mam stronę w html'u na moim serwerze, która jest szablonem dla generatora stron. Wtedy za pomocą fputs wstawiam do tego pliku komendę readfile, która ma pobrać do wygenerowanej strony ten szablon.
  1. <?php
  2. $name = $_POST['sitename'];
  3. echo $name;
  4. $file = fopen($name + ".php", "w+");
  5. fputs($file, "<?php readfile('index.html') ?>");
  6. ?>

Problem w tym, że ten plik nie zapisuje mi się jako .php tylko po prostu bez żadnego rozszerzenia. To co wstawiłem fputs (czyli komenda readfile) wyświetlane jest jako zwykły tekst na stronie. Nie ma na niej żadnego elementu poza tym tekstem.
PS: Pierwsze 2 linijki kodu są tylko po to, żeby pobrać nazwę dla pliku z JS'a ale to mi działa.
Z góry dzięki za pomoc smile.gif
nospor
Jak niby moze ci sie zapisac bez rozszerzenia, skoro wyraznie to rozszerzenie dajesz
$name + ".php"

Jesli zas miales na mysli to, ze nie parsuje ci tego jako php, to pewnie źle go na tym serwerze odpalasz. Ale tego nie wiemy, bo nic na temat odpalania nie napisales

edit:
nie zauwazylem tego plus tutaj
$name + ".php"
....

Teksty w php łączy się kropką a nie plusem.... plus to dodawanie 2+2. Tak ma byc
$name . ".php"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.