Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programowanie a sprzęt i wygoda?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Forti
Witajcie drodzy koledzy i koleżanki

Tak się zastanawiam, na czym najlepiej wam się koduje? Są jakieś hardcore'y z 13" lub nawet mniejszymi?

Ja w pracy mam dwa monitory, w domu jeden i strasznie ubolewam tongue.gif
toffiak
Istnieją na rynku IDE dla smartfonów i tabletów więc 13 calowy monitor to przy nich szczyt wygody, osobiście w domu mam laptopa z 15.6 oraz monitor full HD 21 cali i na tym drugim pracuje się znacznie wygodniej.
Brak drugiego monitora rekompensuje sobie 4 wirtualnymi pulpitami.
Forti
Tak nawiasem mówiąc, ostatnio zainteresowany wirtualnymi pulpitami w windows 9 znalazłem aplikacje "Desktops v2.0" prosto od microsoftu, dająca takową możliwość. Muszę przetestować wink.gif
PrinceOfPersia
Dla mnie programowanie w Windows z samej definicji mało ma wspólnego z wygodą... (no chyba, że robisz coś w jakimś .NET, to wtedy nie masz wyboru).
Turson
Mam w domu tylko laptopa i chcę dokupić monitor fullhd z 19-21", tylko najpierw muszę jeszcze biurko zmienić bo monitor się nie zmieści tongue.gif

A wirtualny monitor to nie po prostu workspace?

Cytat
Tak się zastanawiam, na czym najlepiej wam się koduje? Są jakieś hardcore'y z 13" lub nawet mniejszymi?

Ktoś z forum programuje na tablecie laugh.gif
Pyton_000
Ja mam lapka 17" z i3wm (10 workspace) i jest mega zaje... Zamierzam dokupić monitor do tego jeszcze i będzie jeszcze lepiej smile.gif
nrm
Cytat(Forti @ 15.09.2014, 16:27:37 ) *
Są jakieś hardcore'y z 13"

Ja jestem. Ale mam nadzieję, że już niedługo bo to skrajna głupota przy moich problemach z kręgosłupem.
by_ikar
2 monitory to IMO must have.. W pracy lapek 15"6 + monitor 22"; w domu 2x 21".
mrc
Również uważam, że dwa monitory to podstawa. Kiedyś pracowałem na 1x23" i na drugim mniejszym, to już było coś. Teraz 15.6" + mały kwadratowy i też jest super smile.gif
Dejmien_85
Dwa monitory mają jednak jedną wadę - po pewnym czasie apetyt rośnie i człowiek chce trzeci. ; )

W dzisiejszych czasach monitory kosztują grosze, więc można na spokojnie obstawiać swoje biurko.
Pyton_000
Do czasu wink.gif 3 to jest ihmo wystarczające, większa ilość powoduje większy zamęt, nie naturalne ruchy i staje się uciążliwe.
Dejmien_85
Cytat(Pyton_000 @ 18.09.2014, 12:50:24 ) *
Do czasu wink.gif 3 to jest ihmo wystarczające, większa ilość powoduje większy zamęt, nie naturalne ruchy i staje się uciążliwe.

Zgadzam się z powyższym, ja przy dwóch monitorach potrafię czasem tyle zamętu sobie wprowadzić (otwieranie wielu wirtualnych pulpitów), że później je zamykam, bo zamiast pracować efektywnie, to się zastanawiam gdzie co jest... ; )

Trzeci i czwarty monitor to zachęta do tego, aby pulpitów było jeszcze więcej.
Pyton_000
Ja nie miałem tego problemu.
Mam 10 ekranów roboczych. Mogę je tak skonfigurować że na jednym będzie od 1-5 na drugim 6-10, dzięki temu przełączając się na ekran od razu przełącza mnie na konkretny monitor. Nie miesza się.

Inaczej może być że na jednym są parzyste a na drugim nie, dzięki czemu otwieranie obszaru następuje na konkretnym monitorze wink.gif Dla mnie taki flow jest meega wygodny i praktyczny
Forti
Cytat(Pyton_000 @ 18.09.2014, 17:06:32 ) *
Ja nie miałem tego problemu.
Mam 10 ekranów roboczych. Mogę je tak skonfigurować że na jednym będzie od 1-5 na drugim 6-10, dzięki temu przełączając się na ekran od razu przełącza mnie na konkretny monitor. Nie miesza się.

Inaczej może być że na jednym są parzyste a na drugim nie, dzięki czemu otwieranie obszaru następuje na konkretnym monitorze wink.gif Dla mnie taki flow jest meega wygodny i praktyczny

Co innego ekrany robocze - patrzysz cały czas w jeden monitor, a co innego jak np. masz 6 monitorów i się obracasz. Kiedyś oglądałem stream gracza, co miał 6 monitorów. Gra na dwóch, stream - czat itp. na trzecim, a na czwartych np. muzyka, postify itp. pozostałe dwa nie używane ;P Wszystko ma swoją granice, prawda?
Pyton_000
Oh yeaaa
tzm
A ja jestem zwolennikiem wygody i mimo że obecnie korzystam z laptopa 15,6 to robi mi tylko za stację roboczą, jest podłączony do 2x21 cali i się sprawdza. Choć irytuję mnie fakt że nie mogę sobie takiej starej kobyły wziąć do parku i programować na świeżym powietrzu... i wiem przez to że następny komputer będzie miał maks 13,3-14 cali, lekki, najlepiej ultrabook, byle miał wyjście na chociaż jeden większy monitor albo podepnę się pod hub usb z dwoma monitorami przez adapter - do pracy zdaję egzamin... przy filmach czasem mocno przycina takie rozwiązanie i wymaga nie małej inwestycji bo takie adaptery na 2 monitory i więcej potrafią kosztować od 250 złotych w górę ale dla mnie wygoda właśnie z przenośności komputera jest bardzo ważna. Nie wyobrażam sobie obecnego laptopa targać do pracy a jeszcze rok temu jak się trzymał to tak robiłem.
Turson
Btw. szukam taniego i dobrego monitora (tak, to możliwe) 19-21" full hd. Polecicie coś?
Forti
Co do laptopow: ja jestem zagorzalym zwolennikiem komputerow stacjonarnych, jednak od czasu jak spedzam dwie godziny dziennie w pociagu to chyba czas zmienic podejscie smile.gif

@turson - iiyama 21". Nie bierz nic z pod znaku samsung, asus, lg itp. Chociaz tanio to pojecie wzgledne, iiyama tak od 500zl.
Turson
Miałem na myśli ok. 300, max 400 wink.gif Czemu nie te marki? Widziałem asusa 19" full hd za 300zł.
solificati
11-13 cali. Wystarcza mi miejsca na co dzień do pisania kodu i wszystkiego wokół. Oczywiście jak czasem pojawia się problem z większym debugowaniem albo profilowaniem to trzeba już iść do biurka z 2x24.
tzm
@solificati no i właśnie o to chodzi. ten sam problem mam jak siedziałem na macu 13 calowym to wystarczało mi w zupełności do pisania, ewentualnie jakiś monitor w pobliżu żeby był bo jak jeszcze siedziałem na sublime to działał już całkiem spoko live reload i wtedy się przydaje dodatkowy ekran, ale jak nie trzeba debugować i siedzieć na forum np to wystarcza mały, podręczny i można na kawę do knajpy wziąć z dziewczyną.
Forti
Cytat(Turson @ 19.09.2014, 10:21:16 ) *
Miałem na myśli ok. 300, max 400 wink.gif Czemu nie te marki? Widziałem asusa 19" full hd za 300zł.

http://www.benq.com/product/monitor/gw2265hm/

A jak chcesz coś delikatnego jak jajko, z myślą że za rok/dwa zmienisz to Asus się sprawdzi tongue.gif

edit:

a sorka, ten benq też przekracza tą cenę... Mam przed sobą LG Flatron 22M45D-B - ale to też ~~400zł ;p

ja po prostu jak widziałem jak świecą porządne monitory to takich nawet nie biorę pod uwagę.
Pyton_000
Ja myślałem o czymś takim:
http://allegro.pl/monitor-benq-24-led-gl24...4579561619.html

Ew. http://allegro.pl/monitor-samsung-led-24-f...4612335995.html

Mam w domu już jednego Samsunga i jestem zadowolony.
Forti
No ja osobiście jestem zdania, że warto dopłacić 100zł do choćby iiyama ProLite E2482HS. Po prostu widziałem obok siebie tego typu monitory i podświetlanie, kąty widzenia, kontrast.. bez porównania wink.gif
cepa
Aktualnie pracuje na thinkpadzie W520 i sobie mega chwale, do tego stacja dokujaca i dwa monitory. Siedzisz w biurze / w domu, laptop w stacji dokujacej, w srodku i7 quad, 8 watkow, wejdzie w niego do 32GB ram i trzy dyski wiec bez problemu moge rozstawic cale srodowisko w vagrantach na kilku kilkunastu wirtualkach. Trzeba jechac w trase to bierzesz laptopa, 15.6" z rozdzialka full hd wiec pracuje sie wygodnie. Jedyny minus to ze to mobilna stacja robocza, wiec dosc ciezki no i zasilacz 170W (!) jest wielkosci cegly biggrin.gif

Dwuch kumpli pracuje na podobnej konfiguracji chyba dell precision i tez sa zadowoleni.

Wczesniej korzystalem i z 14" (T420) i z 12" (X230) i glowny problem to byla niewielka ilosc ramu wiec musialem albo wylaczac czesc wirtualek albo probowac upchnanc wiecej w jednej co bylo dosc irytujace. Zaleta x230 to ze jest mocny, maly i lekki. Na 12" czesto jest niska rozdzialka wiec praca w eclipse itp jest nieco meczaca.
Imho, nie ma sensu oszczedzac zawiele na sprzecie i lepiej nawet kupic uzywke ale miec konkretny sprzet niz sie meczyc i marnowac czas.

Co do monitorow, to majac budzet ~600pln na jeden, aktualnie mozna dostac poleasingowe Dell U2410 z matrycami IPS, piwotem no i rozdzialka 1920x1200, nowe budzetowe monitorki nawet kolo takiego sprzetu nie staly, wiec mozna brac w ciemno! Jak to mowia bedzie Pan zadowolony wink.gif
rzymek01
A co sądzicie o jednym dużym monitorze zamiast dwóch?

np.
2560 x 1080
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16824005396

2560 × 1440 lub 5120 × 2880
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/dell-u...-zapowiedz.html
peter13135
@Turson. W biedrze jest tani monitor full hd tongue.gif
Pawuj
Cytat(Pyton_000 @ 19.09.2014, 12:20:20 ) *
Ja myślałem o czymś takim:
http://allegro.pl/monitor-benq-24-led-gl24...4579561619.html

Ew. http://allegro.pl/monitor-samsung-led-24-f...4612335995.html

Mam w domu już jednego Samsunga i jestem zadowolony.

Mam tego benq i jestem w pełni zadowolony smile.gif
Posio
Ja ostatnio zastanawiam się nad takim monitorkiem:

LG 29'' LED 29UB65-P
http://www.lg.com/uk/monitors/lg-29UB65-P

Co o tym myślicie ? Chcę w końcu przestać użerać się z 2x 21,5"
Turson
Cytat(peter13135 @ 27.09.2014, 15:30:42 ) *

21,5" LG biggrin.gif
mrc

Jak dla mnie lipa. Moim zdaniem monitor powinien mieć możliwość regulowacji pozycji ekranu, tamten z tego co widziałem tego nie ma.
kayman
W biedrze jest tani monitor full hd tongue.gif

a z czego tu się śmiać, aby działał bo do pisania kodu lepszego nie trzeba, większy problem miałem z dobraniem uchwytu np -> http://allegro.pl/wieszak-uchwyt-biurkowy-...4623966298.html i wygodnym rozplanowaniem całości
O$iek
Błyszcząca ramka, brak regulacji wysokości(sam nie mam i trochę żałuję) i o ile to ostatnie można wybaczyć, to nie możesz go powiesić na ścianie. Czy typ matrycy i rozdzielczość Ci odpowiada, to już musisz sam ocenić.
Turson
Rozdzielczość chcę właśnie full hd. Chcę monitor do laptopa, gdzie ten będzie monitorem głównym, a laptopa dodatkowym.
Może Benq DL2215?
ew. http://allegro.pl/monitor-22-acer-v226hqlb...4646055237.html
Albo czy w ogóle do 400zł znajdzie się coś sensownego 21-22"
ziolo
Cześć,

A ja chciałem się zapytać jaką klawiaturę polecicie.
Obecnie używam: http://www.logitech.com/pl-pl/product/keyboard-k360
Ale jednak klawisze są dośc małe, dość często zdarza mi się nacisnąć dwa na raz.

Musi być typu wyspowego(innej sobie nie wyobrażam), cicha, miękkie klawise. Co polecacie ?
r4xz
Odnośnie monitorów - ja patrzę raczej nie pod tym kątem jaki ma duży/dobry kontrast, a raczej jak bardzo idzie go zmniejszyć, podobnie z jasność aby oczy nie bolały.

I dlatego nie rozumiem co jest złego w monitorach za 400 zł... biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.