Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Wyrownanie listy do lewej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
UploaadMe
Live : http://baczyna-tkaczy.tk/

Menu, chcialbym zeby bylo wyrownane do lewej tak jak logo, daje float left, usuwam wartosci przypisane dla listy takie jak margin, padding ale niewiele to daje. Jakis pomysł ?
Pozdrawiam.
golabow
Zmień margines dla elementu <h1 class="logo"></h1>, bo on powoduje że menu jest przesunięte.
UploaadMe
Rzeczywiście tak jest, ale dalczego ? przeciez logonie wystaje ? i jak w takim razie mam ustawić logo pośrodku tej czarnej belki ?
golabow
Poczytaj o modelu pudełkowym: click

W sumie teraz się zorientowałem że możesz też dać do elementu <div id="logo"> styl: overflow: auto; to też pomoże bez zmiany marginesów nagłówka.
UploaadMe
Cytat(golabow @ 20.09.2014, 20:09:58 ) *
Poczytaj o modelu pudełkowym: click

W sumie teraz się zorientowałem że możesz też dać do elementu <div id="logo"> styl: overflow: auto; to też pomoże bez zmiany marginesów nagłówka.

Dobra działa, możesz mi napisaćw czym dokładnie był problem, bo nie bardzo rozumiem.
golabow
Problemem jest to że nagłówki <h1><h2>... i wiele elementów mają swoje domyślne style nadawane przez przeglądarkę aby każdy mógł stworzyć swój dokument bez znajomości CSS. Na przykład twój nagłówek ma 21px marginesu dolnego chociaż ty go nie ustawiałeś. To jest częsty problem i jak się o tym nie wie to później są takie błędy których przyczynę trudno znaleźć.

Co można na to poradzić? Wystarczy na początku arkusza dodać blok:
  1.  
  2. * {
  3. margin: 0;
  4. padding: 0;
  5. }
  6.  

Selektor * oznacza wszystkie elementy na stronie, czyli po prostu za jednym zamachem resetujesz wszystkim elementom ich domyślne marginesy i dopełnienia. Następnie możesz ręcznie ustawiać wszystkie właściwości dla elementów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.