Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Smartfon z sensownym aparatem
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
phpion
Żona szuka dla siebie smartfona, który robiłby przyzwoite zdjęcia. Nie nosi ze sobą aparatu, a telefon ma zawsze stąd taki pomysł. Po wstępnym rozeznaniu rynku na placu boju pozostały:
- LG G2,
- iPhone 4s.
Patrząc chłodnym okiem na dane techniczne to LG miażdży iPhone praktycznie (?) na każdym polu (pamięć, procesor, bateria). iPhone ma jednak w sobie to coś (głównie jakość wykonania), co sprawia, że nie skreślamy go od razu.

Prosiłbym Was o jakieś porady co Wy byście wybrali i dlaczego. Tak jak wspomniałem: główne kryterium to aparat, ale pozostałe kryteria są tuż za nim. A może wybralibyście coś zupełnie innego?
Pyton_000
Xperia Z robi bd fotki
tzm
porownujesz zeszlo roczny LG G2 do 3 letniego iphona?
na rynku iph6 , ostatni G3 wyszlo..
LGG2 miazdzy tez wykonaniem i jakoscia ta stara czworeczke.. wiem bo korzystalem jakis czas jak testowalismy ubuntu ( pierwszy sensowny telefon ktory uciagnal wersje desktopowa ) takze na prawde polecam.
Turson
Może po prostu podaj widełki cenowe wink.gif
phpion
@Pyton_000:
Do Sony jakoś przekonania nie mamy, ale dzięki za propozycję.

@tzm:
Te 2 modele wzięły się stąd, że są w podobnym pułapie cenowym. Trochę zaskoczyłeś mnie tym, że LG G2 jest lepiej wykonany od iPhona 4s.

@Turson:
Budżet nie jest jakoś specjalnie określony. Wczoraj zrodziła się też koncepcja LG G3 tak więc widełki cenowe są raczej płynne (w granicach rozsądku oczywiście). Generalnie taki pułap cenowy jest dla nas do zaakceptowania.
Dejmien_85
LG G2 jest dobrym smartfonem, jednak jest jedno bardzo dużo "ale" (piszę, bo miałem taki na własność), jego bolączka - która doprowadzała mnie do szału - to problemy z ekranem dotykowym. Czasem po prostu zaczynał szaleć i trzeba było zablokować/odblokować ekran, albo zresetować telefon. Początkowo myślałem, że to mój model był wadliwy, ale po zajrzeniu do internetów okazało się, że wielu użytkowników miało te problem i była to jedna z wad tego telefonu (LG samo do końca nie widziało co to było, bo pisali, że to prawdopodobnie coś z softem - a jedni użytkownicy mieli takie problem, inni nie).

Telefon służył mi naprawdę bardzo dobrze, obecnie jest już upgdate i każda wersja ma w standardzie najnowszego androida (Kit Kat-a). Byłby to mój wymarzony telefon, gdyby nie te iście wkur... anomalie z ekranem dotykowym. Czytałem na nim dużo ebooków, także gdy po raz N-ty strony mi się same przewinęły o X-stron, albo na koniec ebooka (lub gdy mi się nagle zoom włączał), wtedy powiedziałem sobie:

"O nie, kur, pozbywam się Ciebie ty mały $#$%@#$". ; )

Ja się mogę zgodzić na wiele, ale nie na problemy z "kontrolą" telefonu.
phpion
@Dejmien_85:
O widzisz, bardzo cenna uwaga. Pamiętam, że u taty w jakiejś Nokii podczas rozmowy same wciskały się klawisze i non stop 'pikało'. Też niby pierdoła, a potrafiła skutecznie człowieka wpienić. Czy z G3 miałeś coś do czynienia?
tzm
Sam jestem ciekaw tego G3.. myślałem o nim już jakiś czas temu ze względu właśnie na ubuntu, no przecież przy pisaniu w PHP i JS to bajeczna sprawa nie musieć nosić laptopa tylko mieć stację dokującą ... a z jego parametrami na prawdę da radę dużo zrobić po stronie front-endu. Także gdybyś się skusił - zdawaj relacje.
Forti
Jak chcesz do zdjęć to bierz sony xperie. Jakość wykonania z1/z2/z3 jest krotnie lepsza niż tej mydelniczki od lg wink.gif
Posio
Zdecydowanie popieram post powyżej. W porównaniu z tymi słuchawkami staje jedynie NOKIA dedykowana do zdjęć 1020 no i pewnie najnoszy iPhone, którego nie miałem jeszcze okazji trzymać w ręce.

Dlaczego nie macie przekonania do sony ? Firma jak wszystkie inne, ma wyjebane na aktualizacje, porzuca "flagowce" po 3 miesiącach (jak tylko wyjdzie nowy "flagowiec"). Jeśli chce ktoś się czuć dobrze obsłużonym to tylko seria nexus - ale zdjęcia niestety robią tragiczne.

Pyton_000
Co do aktualizacji to nie mogę się zgodzić, bo dość dobrze SONY prowadzi tą politykę. Jedynie Brandy typu Orange,Plus nie chętnie wydają soft do swoich produktów.
Turson
Wyszło Z1, za 3 miesiące Z2, a za kolejne 3 miesiące Z3 - to jest właśnie olewanie klientów. Co nie zmienia faktu, że Z-etki mają rzeczywiście dobre aparaty.
!*!
@phpion - jedź z żoną do pierwszego lepszego centrum i przetestujcie wybrane modele, najlepiej weź ze sobą laptopa, lub skorzystaj ze stojących obok i sprawdź jak zrobione zdjęcia się prezentują na normalnym ekranie. To będzie najlepszy test.
phpion
!*!:
I tak i nie. Podczas takiego "testu" nie wychwycę np. tego, o czym pisał ~Dejmien_85. Dlatego liczę na pomoc kogoś, kto ma jakieś rozeznanie w tych tematach.

Idąc za ciosem LG G3 pojawiła się koncepcja iPhone 5s smile.gif tak jak w przypadku gdy chcieliśmy kupić PlayStation - zaczęło się od PS2, a skończyło na PS3 wink.gif
!*!
Cytat(phpion @ 25.09.2014, 10:48:09 ) *
!*!:
I tak i nie. Podczas takiego "testu" nie wychwycę np. tego, o czym pisał ~Dejmien_85. Dlatego liczę na pomoc kogoś, kto ma jakieś rozeznanie w tych tematach.

I tak nie wychwycisz pewnie większości wad/zalet nawet jakbyście stali przy stoisku cały dzień wink.gif z pomocą mogą przyjść opinie o sprzęcie w różnych portalach np. ceneo od ludzi który już ten tel posiadają jakiś czas. Jak bardzo zależy Ci na aparacie, to lepszego sposobu nie ma np. samsung galaxy 3 ma świetny ekran gdzie zrobione zdjęcia wyglądają rewelacyjnie, ale jak to zgrywasz na komputer to wyglądają na wyblakłe.
phpion
Sporo testów (artykułów i video) mamy już za sobą, ale im więcej ich oglądamy tym większy mamy mętlik w głowie. Jakby były 3 sprzęty na krzyż to problemu by nie było, a tak - wybór jest przytłaczający wink.gif
tzm
Nie wiem czy Ci zazdroszczę czy współczuję. Ja jak potrzebuję telefon to idę i kupuję, może dlatego że dla mnie to narzędzie komunikacji a nie robienia zdjęćsmile.gif

edit: LINK łap kilka zdjęć bez żadnych edycji z iphona 5. jak ogarniesz to skasuje.
phpion
Dzięki za wystawienie fotek - pobrałem, możesz usunąć. Nie wiem - jak dla mnie jakość nie powala :| Pytanie czy to było robione 5 czy 5s? Z tego co czytałem to w 5s aparat jest dużo lepszy (wiadomo - pojęcie względne).

A co do współczucia: to po drugim roku akcji 'zmieniamy auto' żona powiedziała żebym jej już głowy nie zawracał i wrócił do tematu jak będę na coś zdecydowany hehe. Tak więc to mój problem, że badam rynek i miotam się między jednym a drugim. Dla mnie też telefon służy do dzwonienia/SMSów dlatego mam Nokię E51. Chcieliśmy natomiast zmienić aparat na lepszy (mamy ~10 letnią Konicę), a że nie będziemy z nim latać non stop, a telefon jest zawsze pod ręką stąd pomysł na smartfona z lepszym aparatem.
Pyton_000
Lepiej wydać 400 zł na dedykowany aparat wielkości zapewne Twojego portfela smile.gif Efekt mega lepszy, a kobieta nie odczuje różnicy ciężaru torebki xxD
phpion
Ale w ten sposób wracamy do sedna sprawy: dobre 95% fotek przez nas robionych to fotki telefonem, tylko 5% to fotki aparatem. Aparat zabieramy tylko na "oficjalne" wypady, gdzie wiadomo, że będziemy cykać fotki (wakacje, weekendy itp.). Chcielibyśmy aby te 95% fotek było jednak fajnej jakości, a raczej nie będziemy pamiętać by brać ze sobą (a wcześniej naładować!) aparat.
Forti
Zupełnie jakby na twe życzenie:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/s...ia-z3-test.html

u welcome wink.gif
Posio
Gdyby był dostępny w PL ONEPLUS One, to bym się nie zastanawiał i brał tą słuchawkę z miejsca ...
Forti
Jest dostępny wink.gif na allegro masz od groma ich i to znacznie tańsze niz lg g3 czy z3. A poza allegro to należy mieć zaproszenie do zakupu.
phpion
@Forti:
Dzięki za propozycję, ale cena podchodząca pod 3k to już lekko dużo wink.gif wprawdzie na Allegro widzę też wersję nazwaną "Compact", a patrząc na porównanie to jakiś istotnych (dla mnie) różnic nie ma.
kilab
Od października ma się zmienić sposób dystrybucji OnePlus One, urządzenie ma stać się łatwiej dostępne. Sam czekam na to z niecierpliwością i prawdopodobnie na dniach będę zamawiał smile.gif
Forti
Cytat(phpion @ 26.09.2014, 11:58:04 ) *
@Forti:
Dzięki za propozycję, ale cena podchodząca pod 3k to już lekko dużo wink.gif wprawdzie na Allegro widzę też wersję nazwaną "Compact", a patrząc na porównanie to jakiś istotnych (dla mnie) różnic nie ma.

http://allegro.pl/telefony-komorkowe-165?o...kie+dzia%C5%82y

Nie wiem gdzie ty to 3k znalazłeś. Chyba za dwie sztuki wink.gif
phpion
Miałem na myśli cenę Xperii Z3.
$_$
Jeśli chcesz fona z dobrym aparatem, to bierz nokie lumie 1020
tzm
No to jeszcze dodam od siebie ten, ciekawy model nokii
Forti
Cytat(phpion @ 26.09.2014, 13:14:43 ) *
Miałem na myśli cenę Xperii Z3.

Z3 jest nowa, za miesiąc cena będzie o 500-600zł mniejsza wink.gif ale fakt, że moim zdaniem to nadal za dużo jak za telefon.
Turson
Xperia Z3 w Niemczech kosztuje 699-700euro przy pensji minimalnej 1200euro, więc nie jest droga dla nich tongue.gif
Może już lepiej Z2 zamiast pchać się w koszty z Z3. Śmieszne, że od ekranu 3,5" w iPhone skaczemy już do prawie 5" w Z-etkach.
Tak btw. widziałem fotki S3 i strasznie mi się podobały.
Posio
Ostatnio jak mi kumpel pokazał fotki robione starą S2 to tez mi kopara opadła ...
Turson
Mam S2, widziałem S3 i dużo lepiej szczególnie przy słabym sztucznym świetle.
Posio
Cytat(Forti @ 26.09.2014, 07:49:51 ) *
Jest dostępny wink.gif na allegro masz od groma ich i to znacznie tańsze niz lg g3 czy z3. A poza allegro to należy mieć zaproszenie do zakupu.

Spoko, dziękuje za pośredników i firmy które nie moga mi nawet FV23% wystawić. Już 3 razy się nadziałem na takie akcje a później brak gwarancji i bulisz za każde gówno....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.